Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Alina Mungiu despre “Partidul lui Dinu Patriciu”

Alina Mungiu despre “Partidul lui Dinu Patriciu”

scris de P.C.R.
11 afisari

Cunoscutul analist politic, Alina Mungiu Pippidi, publică, pe romaniacurata.ro, un editorial despre un alt editorial, scris vineri în Adevărul de Dinu Patriciu sub titlul „Nimic nou în România”, în care omul de afaceri liberal pleda pentru o nouă construcţie politică.

alina-mungiu-pippidi

Alina Mungiu Pippidi

Dreapta actuală e prea la stânga pentru Dinu Patriciu. De câteva luni editorialele sale au luat o turnură ideologică mai radicală, criticând deopotrivă partidul de la putere şi PNL ca fiind lipsite de viziunea cu adevărat liberală, care ar putea scoate ţara din criză. Cum cred că dl Patriciu s-a vindecat de la a avea „negri” care să-i scrie textele -de când unul care trebuia să-i scrie o carte a plagiat pe una destul de celebră, spre râsul târgului- am bănuiala că aceste texte sunt chiar ale lui. Ne şi spune că le dictează în maşină. Cu viziunea care se desprinde din texte sunt în mare măsură de acord. În afară de mine, singurul om din România care a descris Georgia ca un model din care avem ce învăţa e el. Pachetul georgian a fost unul de succes”, consideră Alina Mungiu.

„Ar considera oamenii cu spirit întreprinzător din România că Dinu Patriciu este un reprezentant credibil al lor? În fond, şi el a făcut afaceri cu statul din care nu el a pierdut (dar se poate argumenta că fraier era să nu o facă în mediul de atunci), ca om politic a fost gafeur la maxim (a refuzat să se retragă când s-a trecut incompatibilitatea dintre afaceri şi prezenţa în Parlament, de fapt adevăratul handicap pentru ambiţiile lui politice, s-a prezentat singur la TV cu filmul cu copilaşul lui Băsescu, ca să nu mai existe nici o îndoială nici pentru ultimul imbecil că el era în spatele acelei făcături, când Liiceanu a fost pus într-o situaţie jenantă de Michnik în loc să se bucure discret s-a apucat el să scrie un articol violent de demascare ca să calce în picioare reputaţia deja jos a lui Liiceanu etc).

Gafe mari, şi mai ales nici o garanţie că nu vor reapărea în viitor, pentru că par pornite din impulsuri necontrolate de judecată. Dinu Patriciu nu pare, ca George Soros, un om condus de raţiune, care se amestecă pentru că ştie cât de limitaţi sunt oamenii politici, ci un om condus de pasiune, unul care are o revanşă de luat. Patriciu întreprinzătorul nu mi se pare un om inacceptabil sau compromis definitiv, dosarul său nu are lucruri dramatice pentru o economie de tranziţie. Dar Patriciu autorul (plagiator), Patriciu donatorul (umilirea publică a lui Pleşu, are aerul că se simte bine numai cu cei care se lasă călcaţi în picioare), Patriciu omul politic (care propunea susţinerea lui Năstase şi nu l-a criticat pe Tăricenu la pensii)? Aici e aici. E credibil că Patriciu ar putea da bani pentru un partid nou cu un program „georgian” fără să se amestece în el? Că a ajuns la acel stadiu în care sincer vrea să ne ajute să despărţim statul de afaceri? Asta-i întrebarea, şi vă las să răspundeţi la ea.

Dar poate că nu va fi nici un partid al lui Patriciu, şi aceste idei sunt lansate doar ca să stimuleze partide existente deja. Asta nu ar fi deloc rău, şi de asta ideile merită discutate, în pauza pe care ne-o lasă Irinel, Dominique şi hormonii lor.

Why does democracy not solve the problem?”, îşi încheie Alina Mungiu editorialul.

Citeşte aici editorialul integral al Alinei Mungiu Pippidi

Vezi aici textul lui Dinu Patriciu din Adevărul

23 comentarii

urbos 23-05-2011 - 16:44

Umilirea lui Plesu? Asta e o vina? Pai ce-a ajuns Plesu, sau poate ce-a fost dintotdeauna, dar nu ne-am dat noi seama, altceva decat un gunoi? Cine l-a sustinut pe unu ca Basescu asa cum l-a sustinut, merita scuipat daca nu un poces precum ar fi trebuit sa fie si cu slugile lui Ceausescu. Dar de la scroafa asta de Pippidi care s-a rasculat abia dupa ce Chiorul si-a pus-o pe analfabeta europarlamentar in locul ei, ce sa ceri? Ea guita? Tocmai ea? Tocmai, ca asa e cu nesimtirea astora.

coco 23-05-2011 - 18:21

nu vi se face scarba? eu numai cand o vad vomit!dar sa mai si citesc despre ce grohaie! oh , sa ma scuze dragalasii de porci.

CZC 23-05-2011 - 19:09

Domnule Pena, nu stiu de cand doamna este “analist politic” si “cunoscut”. Un analist, in primul rand, este echidistant. N-am vazut asa ceva. Doamna “mananca o paine”. Nu-i citesc ”analizele”. Am incercat’ dar mi se pare ca doamnei ii cam “pute” tot ce e romanesc. Vedeti ca in articol il lauda pe cel de la care “a mancat o paine”, adica pe Soros. E bine de vazut ce reputatie are dansul. Nu sunt un sustinator al lui Patriciu. Dimpotriva. Dar nici pe doamna n-o consider “analist”. Mi se pare mai degraba “propagandist”. Probabil ca in Romania este necesara o miscare ca in Islanda, sau cum a inceput in Spania. La noi si tinerii politicieni sunt “dupa calapodul mentorilor”, adica asa cum afirma domnul academician Florin Constantiniu: “”Clasa politica postdecembrista este cea mai incompetenta, cea mai lacoma si cea mai aroganta din istoria Romaniei”. Scuze pentru interventie, dar asta e parerea mea.

Roland Catalin Pena 23-05-2011 - 19:11

Domnule CZC, tocmai de asta am preluat ce scrie doamna Mungiu…Ca sa dezbateti…Ce e rau?

CZC 23-05-2011 - 19:16

Scuze. Nu e rau. Eu m-am referit la prezentarea facuta de dumneavoastra. Am spus ca e opinia mea. Poate alti cititori o considera asa cum ziceti dumneavoastra. Le respedct opinile.

Roland Catalin Pena 23-05-2011 - 20:18

Domnule CZC. Apropo, ati citit tot textul doamnei Mungiu?

Bumerang 23-05-2011 - 20:33

Nu poate tot de-o data, mâine citește in continuare :-).

CZC 23-05-2011 - 20:47

Da. Si imi mentin parerea. Doamna nu este „analist”. Este „propagandist”.De ce trebuia sa vina cu Soros? Daca ati observat eu nu m-am referit la articol. M-am referit la prezentarea facuta de dumneavoastra doamnei. Si daca asta e parerea dumneavoastra despre dansa, eu va respect parerea. Referitor la un individ, bagat mai jos, care se baga asa ca „musca in ..” stie dumnealui unde, nu-l bag in seama. Fiind bursiera Soros, doamna inclina in directia individului. Acum cred ca ne-am inteles. Va doresc succese pe toate planurile.

Bumerang 23-05-2011 - 21:04

Pai da, decât sa discuti despre subiect, mai bine despre persoana, ca-i mă ușor.
Si dacă mai face si referire la Soros, gata, se potrivrste in matricea ta de doi pe trei, in care pui lumea. Pun pariu ca n-ai înțeles nimic din ce a spus :-).

Florin 24-05-2011 - 13:39

Fii linistit, doamna Pippidi nu se afla pe lista de plata a organizatiei lui Soros. In ceea ce priveste opinia lui Patriciu despre dreapta romaneasca, inclin sa-i dau dreptate (asta nu inseamna ca agreez cu opiniile lui Patriciu in general).

Romania are o crestere foarte rapida a datoriei publice. LA finele anului 2008 datoria publica era in jur de 18%, actualmente aceasta a ajuns in jur de 35%. Este o crestere foarte rapida si nesustenabila.

Una este sa maresti taxe si impozite sau sa tai la sange cheltuieli, lovind in stanga si in dreapta si altceva este sa reusesti sa ai incasari fiscale mult mai bune. Marsuri de stimulare a cresterii economice si de imbunatatire a mediului afacerilor (i.e. politici fiscale si monetare coerente, atragerea investitiilor directe straine, IDS, etc) combaterea eficace a economiei subterane si evaziunii fiscale s-ar numara printre metodele liberale de dreapta (europene).

jan dinu 23-05-2011 - 20:55

Mah — DINU PATRICIU — tine-ti potaia pudel – CRINA –
in lesa ca-mi shifoneaza urechile shi-l fac vinovat
pe stapin de prea mult zgomot !
Cit mai prelungesti …infatisarea la tribunal privind
„PALMA&PUMNUL „…vazut chiar de tine …(personal )??
Oricum trebuie s-a raspunzi …justitiei populare care
nu are crutare pentru tine shi gaska ta !
JD-USA

Ciu Huhu 23-05-2011 - 23:06

Securist portocaliu fara creier ai fost, tot asa… fara creier ai ramas JANE tigane!

Mih 26-05-2011 - 10:09

Coment…pardon, insiruire de invective, definitorie pentru o anumita categorie, din pacate prea des intalnita in asemenea spatii…

Europeanuul 24-05-2011 - 00:25

In Romania mediul afacerilor (si cresterea economica) au evoluat sub asteptari, nesatisfacator. In clasamentul „Doing Business”, Romania a piedut recent 2 locuri. Notele obtinute in 2010 au fost inferioare fata de cele din 2009. Asa deci in aceasta privinta avem de a face cu un trend „negativ”.

Avind in vedere performantele economice mizerabile din ultimii 2 ani, asa zisii „experti” ai inteligentiei romanesti ar trebuie sa-si focuseze atentia asupra programelor (si greselilor) omise de partidele si liderii politici de la guvernamint.

Analize si „discutii” pe marginea calitatilor /defectelor lui Dinu Patriciu, sau a altor moguli sint irelevante! Astfel de subiecte isi au locul in presa de bulevard.

Europeanuul 24-05-2011 - 00:31

Cei interesati, pot gasi califcativul Romaniei in linkul de mai jos.

http://www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/romania/

CZC 24-05-2011 - 08:07

E un mazgalitor de hartie, ratacit printre forumisti, care tot ii musca dintr-un loc pe romani. Pe acest individ, Arhimede, in marea dumnealui intelepciune, l-a numit cap de bou. N-as fi intru totul de acord cu asocierea, avand in vedere ca Dumnezeu le-a dat animalelor un rost pe lume. Sunt folositoare, fiecare in felul sau. Individul tot gaseste “defecte” romanilor. Nu contest ca, asa cum exista peste tot in lume, au si romanii “calitatile” lor. Dar ii prefer asa cum sunt. Romanii nu au ucis asa cum a facut neamul individului la Ip, Traznea, Moisei si in alte localitati. Romanii n-au distrus locasele de cult ale altor religii. Romanii nu si-au facut nevoile in bisericile de alt rit. Romanii n-au fost bestii la revolutie. Mi se va spune ca au fost omoriti securisti. Pai daca romanii ar fi procedat asa cu sercuristii din perioada stalinista care stie individul ce hram purtau, s-ar fi umplut cateva cimitire. Il fac erou pe un criminal de razboi. Referitor la comportamentul romanilor in razboi este edificatoare cartea scriitorului rus Vasilii Grossman (evreu) reporter pe font “A writter at War”, editura Vintage 2005.” Ce scrie Vasilii Grossman: „Darea de seamă a secretarului OBCOM, Riasents: Domanevka a fost locul în care evreiii au fost executaţi. Ei au fost duşi acolo de poliţia ucrainiană… În noiembrie 1942, Antonescu a emis legi care dădeau drepturi evreilor. Execuțiile în masă care au avut loc în cursul anului 1942 au fost oprite. Şeful poliţiei din Domanevka şi opt din cei mai apropiați colaboratori au fost arestați de români, duşi la Tiraspol şi trimişi în judecată.” Comparativ, referitor la modul cum s-a comportat neamul sau cu evreii, ii recomand cartea “Evreii din Ungaria”. O sa dea in balbaiala. Cat timp ne mai falsifica altii istoria batandu-si joc de valorile romanesti?

Bumerang 24-05-2011 - 08:32

Crapi de ciuda CZC-ule,

Se vede după cum scrii. Nu esti la subiect! Pt ca u poti fi. N-ai argumente. Ca o placa zgariata te tot repeti.
Știi de ce îți tot scriu? Pt ca in comunism, semidocti ignoranti ca tine, făceau regula. Îmi spuneau mie cine sunt si cine nu. Cu toate ca HABAR nu aveau pe ce lume trăiesc. Astăzi îmi rezervdreptul de a va da peste bot, ori de câte ori consider eu ca meritati. Vremea latrailor s-a dus, chiar dacă aparent este altfel. Fără sa-ți dai tu si ceilalti (latrai) seama, societatea in care traiti voi se distruge, cu ajutorul ignorantei si prostiei voastre. Sunteți manipulati, umiliti si furati. Sngura moneda care vi se da in schimb, sunt câteva lozinci nationaliste, pe care le infulecati pe nemestecate. Când vei fi bătrân, si vei privii înapoi in viața, o sa intelegi, poate, ce-ți spun. Dacă nu, risti sa mori deinimia rea.

Arhimede 24-05-2011 - 13:49

In indoneziana:
bou merang (bumerang) se traduce prin cap de paie.

Bumerang 24-05-2011 - 08:37

Cu cine te certi CZC-ule?
Ce legatura are ce spui tu cu subiectul? Tu esti unul din masa de manevra care este gonita din stânga-n dreapta. O sa-ți dai tu seama mai târziu. Vezi sa nu mori de inimia rea.

Arhimede 24-05-2011 - 13:37

Nu l-am facut cap de bou, ci cap de paie.
Dar l-am facut si lo fasz, conte de fekete kanisza…

CZC 24-05-2011 - 15:53

Scuze. Am vazut dupa ce am dat drumul la comentariu. Asa ca retractez pasajul cu jignirea animalului.

Mih 26-05-2011 - 10:21

Eu nu pot credita o persoana si nu pot aprecia inclinatiile de dreapta (care si cate or fi) cand acea persoana asteapta/pretinde ca justitia sa vina la intalnire cu el (si problemele lui penale) si sa i se puna (lui) la dispozitie, in biroul primului ministru.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult