Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ambasadorul Churilin ameninţă voalat România chiar de la Bucureşti

Ambasadorul Churilin ameninţă voalat România chiar de la Bucureşti

scris de M.A.
3 afisari

Rusia nu doreşte ca Europa să alunece iar într-o situaţie de neînţelegere reciprocă, neîncredere şi de suspiciuni şi în mare parte spre confruntare, a declarat, vineri, ambasadorul rus la Bucureşti, adăugând că ţara sa vrea ca acest lucru să fie înţeles „în ţarile europene, inclusiv România”.

Aleksander Churilin (foto romania.mid.ru)

Aleksander Churilin (foto romania.mid.ru)

Ambasadorul Aleksander Churilin făcut aceste declaraţii într-un discurs rostit cu ocazia Zilei Naţionale a Rusiei, marcată printr-o ceremonie organizată la ambasadă, transmite Mediafax. El a spus că ţara sa şi România sunt parteneri vechi şi a menţionat un proverb rusesc – „Mai bun un prieten vechi, decât doi noi” – ca temă de reflecţie în relaţiile bilaterale.

Rusia şi România sunt parteneri vechi. În lumea contemporană în continuă schimbare experienţa multilaterală de cooperare acumulată are o importanţă deosebită acum. Şi cum se spune, este o vorbă la noi, la ruşi, prietenul vechi este mai bun decât doi noi. De acest lucru ar trebui să ne amintim când reflectăm asupra perspectivelor relaţiilor noastre bilaterale precum şi ale politicii europene”, a spus el. Ambasadorul a vorbit despre semnificaţia pe care ziua de 12 iunie o are în istoria poporului său. „Ziua Rusiei reprezintă cea mai recentă sărbătoare naţională a patriei mele. Declaraţia de suveranitate a Federaţiei Ruse a fost adoptată în urmă cu 21 de ani. Acesta a fost un eveniment de referinţă în istoria de 1150 de ani a Rusiei, prin care s-a schimbat natura statalităţii şi s-a determinat un nou vector în evoluţia ţării”, a spus el.

Probleme de securitate

Churilin şi-a concentrat însă discursul rostit pe problemele de securitate. „Un lucru foarte important este că în centru atenţiei Rusiei, a diplomaţiei noastre se află problemele cardinale ale întăririi păcii şi securităţii. În acelaşi timp, ne vom dezvolta în continuare capacităţile noastre de apărare şi în acest sens nu trebuie să existe niciun aspect echivoc”, a spus Churilin. El a adăugat că ţara sa este deschisă la „adâncirea cooperării pe baza egalităţii în drepturi, cu respectarea intereselor reciproce, cu toţi cei care îşi manifestă disponibilitatea în acest sens, iar avantajele unei asemenea abordări sunt de la sine înţelese”.

„În cadrul dialogului de politică externă cu partenerii noştri există anumite teme de discuţie care nu sunt deloc simple şi sunt teme care se referă la domeniul secuităţii. Şi aici trebuie să fim foarte clari: nu dorim ca Europa să alunece iar într-o situaţie de neînţelegere reciprocă, neîncredere şi de suspiciuni şi în mare parte spre confruntare. Şi ne dorim foarte mult ca acest lucru să fie înţeles şi în ţările europene, inclusiv şi în România„, a spus Churilin.

El a adăugat că ţara sa va asculta cu atenţie ce spune Bucureştiul, menţionând că „România este cea mai mare ţară din sud-estul Europei, membru UE şi al NATO„, dar şi un partener vechi al Rusiei. „Dar vrem să se asculte cu atenţie şi ceea ce se spune la Moscova. Iar în ceea ce priveşte temele de dialog politic cu Bucureştiul, pot să vă spun că sunt multe”, a adăugat ambasadorul.

7 comentarii

Arhimede 11-06-2011 - 18:41

Towarisch Churilin (Ciurilin),
Proverb românesc:
Fereşte-mă doamne de prieteni că de duşmani mă feresc şi singur.

Cât despre prietenia ţării dvs. nu trebuie să ne amintiţi, deoarece noi n-am uitat nimic!

Mihu 11-06-2011 - 20:19

In plus as aduga..„Mai bine un dusman vechi decat 2 noi…„

Cercul 11-06-2011 - 20:46

Nici un om puternic nu ameninta. Cand Hrusciov a batut cu pantoful in masa la ONU, a dat semnalul pentru pierderea razboiului rece de catre rusi. Concret asta a inceput cu retragerea de catre rusi a rechetelor din Cuba la presiunea politica.

geek-a-contra 11-06-2011 - 21:11

si ce anume face un om puternic? unul din viata reala, nu din culegerea de proverbe si zicatori….

urbos 11-06-2011 - 21:14

Face ca Obama, nu ca prostul de Bush, cred ca asta a vrut sa spuna.

Pribeagul 11-06-2011 - 22:08

Saracu’ Churilin. Cind sta el asa singur si parca suparat, la ce s-o fi gindind? Poate se gindeste la relatiile ruso-romane, la atrocitatile pe care le-au facut rusii romanilor. Poate se gindeste cu admiratie la romanii anului1918 care au facut posibila unirea Bucovinei si Basarabiei cu tara mama. Sigur se gindeste la magaria facuta de Stalin care dupa ce a luat Bucovina, Herta si Basarbia de la romani, le-a desfacut in bucatele, 3 din ele dindu-le Ucrainei. Ce sa-i faci, asa a considerat el ca-i bine, asa a vrut el, Stalin. Se mai gindeste poate ca odata cu desfacerea Uniunii Sovietice, rusii au uitat sa restituie romanilor teritoriile furate. Sigur se gindeste cum, in „temele de dialog politic cu Bucureştiul”, sa repare greselile trecutului.

In timp ce inginduratul domn Churilin probabil se gindeste la toate acestea, iata ce ne spune:

“România… vrem să se asculte cu atenţie şi ceea ce se spune la Moscova.”

Da domnule Churlin, dar inainte de a va asculta cu atentie, rezonabil ar fi sa ne restituiti ce ne-ati luat.

Vedeti domnule Churlin, ca semn de bunavointa, m-am exprimat elegant, am spus luat, nu furat, nu jefuit.

codul penal 12-06-2011 - 05:41

Nu mai ascultam de MOSK-WA d=le CIU-RILIN,sa va intre bine in cap,santem atenti si citim ce se scrie la MOSK-WA , asta da,ca doar santem intelectuali.Iar cat priveste tara noastra , de ce atata interes,ca slava domnului aveti destula intindere spre est de nici nu o puteti masura nici cu SOIUZ.Ce va f-ute grija in ce prieteni trebuie sa avem incredere.Nu stiu de ce nu faceti loby pentru tezaurul luat si care sta si acum in MAGAZIA dvs.Sau pentru a ne da gazele la un pret mic,ca la niste prieteni,cum spuneti ca santem.Nu va santem dusmani dar nici nu trebuie sa va pupam in fund ,ca nu santem „casatoriti”.Si apoi de ce dupa caderea „dusmanului” dvs. „Ceasca” cum ii spunem noi ,care avea mindria nationala de a nu ingenunchia spre a da raportul majestatiilor ruse nu ati redus personalul ambasadei la BUCURESTI, ce tot spionati ca ati zis ca santem prieteni vechi,va este frica ca ne fura cineva ? Stau si eu si ma intreb ca prostul.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult