Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ambasadorul Romaniei in Tunisia a fost gazda a Securitatii

Ambasadorul Romaniei in Tunisia a fost gazda a Securitatii

scris de Ziua Veche
94 afisari

Diplomatia romaneasca primeste o noua lovitura de imagine. Membrii Colegiului CNSAS au decis sa ceara judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii pentru ambasadorul Romaniei din Tunisia, Tanasescu Sorin Mihail.

 

Fost cercetător stiintific la Institutul de Economie Socialista din Bucuresti intre 1987 si 1990, ambasadorul a fost recrutat de Centrul de Informatii Externe, precursorul SIE, in calitate de gazda a unei case de intalniri, pentru conspirarea intalnirilor cu reteaua informativa. Numele de cod al casei de intalnire a fost „Tanase”. Dupa Revolutie, Tanasescu Sorin Mihail a intrat in diplomatie din noiembrie 1990, la cinci luni dupa ce a incheiat oficial legaturile cu Securitatea, fiind diplomat (secretar III si II) la Directia Organizatii Internationale, iar din 1994 este trimis la New York ca diplomat la Misiunea Permanenta a Romaniei la ONU. Din 1999 pana in 2001 ocupa pe rand pozitiile de secretar I, consilier si director adjunct al Directiei Politici Economice din cadrul MAE. Intre 2001 si 2005 sta la Viena, la Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa organizatiile internationale. Dosarul de la Curtea de Apel Bucuresti trimis de CNSAS arata legaturile ale ambasadorului Tanasescu cu mana lunga a Securitatii.

 

Propunerea de racolare

„Rezultatul verificarilor si pozitia adoptata de cel in cauza pe timpul discutiilor ne dau garantia ca va colabora cu organele de Securitate si nu va desconspira legatura. Tanasescu Sorin ne-a asigurat ca ne va sprijini in orice problema care va prezenta interes pentru noi, punand chiar si apartamentul sau la dispozitia noastra pentru rezolvarea unor probleme operative” , se arata in Raportul cu propunere de recrutare al Securitatii din  2 decembrie 1987.

Recrutarea

„La data de 03.12.1987, l-am contactat Tanasescu Sorin. La solicitarea mea de a ne pune casa la dispozitie pentru unele nevoi operative, cel in cauza a fost de acord. I s-a luat angajament scris”, nota ofiterul Balanescu din cadrul directiei Centru de Informatii Externe.

Angajamentul

„Subsemnatul Tanasescu Sorin Mihail, ma angajez sa sprijin organele de Securitate punand la dispozitie apartamentul meu proprietate personala pentru rezolvarea unor probleme ale muncii de securitate”, a fost angajamentul semnat de Tanasescu in 3 decembrie 1987, la o singura zi dupa aprobarea Raportului de recrutare.

Casa de intalnire

Numele ofiterilor sau „elementelor” care au intrat in casa „Tanase” sunt tinute la secret si astazi, existand posibilitatea ca unii dintre ofiteri sa mai fie activi. In dosar s-au mai pastrat informatii despre opt astfel de intalniri. Serviciul de Informatii Externe mimeaza in continuare deschiderea pentru procesul de deconspirare, blocand in realitate accesul cercetatorilor la arhiva sa. Comisia Mixta SIE – CNSAS are rezultate minore, transferul documentelor facandu-se cu mare greutate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult