Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ambasadorul SUA atacă frontal oligarhii de care depind partidele şi presa

Ambasadorul SUA atacă frontal oligarhii de care depind partidele şi presa

scris de Ziua Veche
2 afisari

România are nevoie de partide politice puternice, care să fie independente de oligarhii financiari, precum şi de o presă independentă; independentă nu doar de stat, ci şi de interesele economice “care folosesc presa pentru a manipula discursul public”, a avertizat joi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein. El a susţinut aceleaşi idei pe care le exprimă preşedintele Traian Băsescu, manifestându-şi astfel în mod indirect susţinerea pentru actualul şef al statului.

Într-una din cele mai dure şi mai tranşante intervenţii de până acum, Gitenstein a întrebat retoric: “(…) la o sută de ani de la Războiul de independenţă, la sfârşitul anilor 1880, economia noastră, partidele politice şi presa din SUA erau controlate încă de interese economice puternice. Aceste lucruri vă sună cunoscut?” El a arătat că diferenţa de opinie nu a avut un rol semnificativ în SUA în anii respectivi, când interesele economice controlau presa şi partidele politice, implicit sistemul judiciar, însă, situaţia a început să se schimbe odată cu mişcarea de reformare politică.

“Aveţi nevoie de partide politice puternice, independente de oligarhii financiari şi dedicate asigurării bunăstării românilor obişnuiţi, de o piaţă liberă, protejată de concentrare economică pronunţată, prin existenţa unor legi antitrust şi a unor reglementări raţionale”, a afirmat diplomatul american, citat de Agerpres, aflat la o conferinţă la Constanţa. El a mai precizat că România are nevoie de un sistem judiciar fidel statului de drept, care să protejeze orice persoană de încercările statului de a elimina diferenţele de opinie. “Trebuie să fiţi pregătiţi să faceţi faţă oricărei ameninţări la adresa libertăţii de exprimare. Însă cutezanţa de a avea opinii diferite nu este suficientă. Instituţiile voastre trebuie să fie atât forumuri care să găzduiască această dezbatere, cât şi mijloace de integrare a concluziilor dezbaterii în sistemul democratic”, a continuat oficialul american.

Limitarea puterii oligarhilor face posibilă schimbarea

“Muntele Rushmore din Dakota de Sud este monumentul dedicat marilor preşedinţi americani. Sunt reprezentaţi George Washington, pentru că el a condus Războiul de Independenţă, Jefferson, pentru că a fost părintele Primului Amendament, Lincoln, pentru că el a menţinut uniunea şi a pus capăt sclaviei şi Teddy Roosevelt, pentru că el a iniţiat demersul de reformare care a luptat împotriva acelor oligarhi, ajutând astfel la consolidarea instituţiilor care, limitând puterea economică a oligarhilor, fac posibilă schimbarea”, a declarat Gitenstein. El a adăugat că acest lucru va fi posibil şi în România, atunci când se vor fi garantate diferenţa de opinie şi “capacitatea adevărului de a combate greşeala”, argumentând că, fără existenţa acestei libertăţi fundamentale, o schimbare de durată nu este posibilă. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult