Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ambasadorul SUA felicita Parlamentul pentru adoptarea legii ANI

Ambasadorul SUA felicita Parlamentul pentru adoptarea legii ANI

scris de Ziua Veche
33 afisari

 

.Vreau sa felicit Parlamentul Romaniei pentru ca ieri a adoptat noua lege a Agentiei Nationale de Integritate. Romania a facut un pas important in directia asigurarii existentei unei agentii care sa verifice averile demnitarilor. Acest factor crucial in lupta impotriva coruptiei corespunde obligatiilor Romaniei in calitate de membru al Uniunii Europene si asigura transparenta necesara, asteptata de catre companiile americane si straine prezente in Romania, precum si de catre cetatenii romani”, a declarat ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein.

 

 Am fost incurajat de faptul ca Presedintele Romaniei, Ministrul Justitiei si liderii parlamentari, proveniti din intregul spectru politic, au colaborat la adoptarea unei noi legi care va mentine si va consolida Agentia Nationala de Integritate, respectand in acelasi timp prevederile Constitutiei Romaniei. Eforturile lor neintrerupte au fost cruciale in crearea unei structuri a ANI care sa raspunda asteptarilor internationale si, in acelasi timp, intereselor cetatenilor Romaniei”, a continuat diplomatul american, intr-un comunicat trimis ziuaveche.ro.  

Mi s-a parut incurajatoare decizia Curtii Constitutionale din data de 19 iulie, care a respins vechiul proiect de lege ce ar fi slabit considerabil ANI si sper ca noua lege va corespunde standardelor acestei curti. Parlamentul merita de asemenea felicitari pentru ca ieri a adoptat un numar de masuri aditionale care vor imbunatati corectitudinea si eficienta sistemului juridic, facilitand in acelasi timp judecarea si condamnarea persoanelor care au comis acte de coruptie ori alte infractiuni grave”, a incheiat Mark Gitenstein. 

In data de 20 iulie, ambasadorul SUA, referindu-se la raportul Comisiei Europene pe justitie, declara: „Raportul Comisiei Europene a fost unul echilibrat si corect. Romania are in fata sa multe provocari. Le ofer sprijinul meu tuturor acelora care promoveaza transparenta si statul de drept. Sper ca la finalul acestui dificil proces, Romania va adopta o lege ANI care sa respecte angajamentele asumate fata de Uniunea Europeana si sa raspunda asteptarilor companiilor si cetatenilor americani, dar in aceeasi masura, sa raspunda si asteptarilor cetatenilor romani, care merita sa ii poata trage la raspundere pe oficiali”. 

Salut raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare, prezentat Parlamentului European. Asa cum subliniaza raportul, existenta unei agentii functionale de verificare a averilor demnitarilor este cruciala in lupta impotriva coruptiei si necesara pentru ca Romania sa isi poata indeplini obligatiile impuse de calitatea de membru al Uniunii Europene si sa asigure transparenta asteptata de cetatenii americani si de companiile americane care isi desfasoara activitatea in Romania”, sustinea atunci oficialul american.

Decizia de ieri (n. Red. – luni, 19 iulie) a Curtii Constitutionale mi-a dat sperante in acest sens si incurajez Parlamentul sa foloseasca aceasta ocazie pentru a restabili puterea Agentiei Nationale de Integritate cat mai curand cu putinta. Mi se par incurajatoare si eforturile acelor membri ai guvernului, proveniti din intregul spectru politic, care incearca sa salveze ANI. Ma refer aici la Presedintele Romaniei si la Ministrul Justitiei care au condus eforturile de mentinere a eficientei ANI, la Presedintele Camerei Deputatilor, doamna Anastase, si la fostul Prim-Ministru al Romaniei, deputatul Tariceanu, care au votat o lege extrem de valoroasa, precum si la senatorii Grebla si Blaga, care au incercat sa obtina un rezultat mai bun in Senat. Eforturile lor neintrerupte si recenta decizie a Curtii Constitutionale sporesc sansele de creare a unei structuri ANI care sa raspunda asteptarilor Uniunii Europene si ale SUA”, a incheiat Mark Gitenstein.  

De asemenea, in data de 30 iunie, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, sustinea ca noua Lege ANI limiteaza puterile Agentiei mai mult decat cerea decizia Curtii Constitutionale si ca i se pare corecta pozitia sefului statului vizavi de actul normativ, precizand ca senatorul Frunda nu l-a convins ca presedintele se inseala. „Lupta impotriva coruptiei are o importanta cruciala pentru companiile americane, pentru investitorii straini si pentru intreaga Romanie. Conform celui mai recent sondaj pe care l-am vazut, doar 16% dintre romani sunt multumiti de eforturile guvernului in lupta impotriva coruptiei. Legea, in forma sa actuala, limiteaza puterile ANI mai mult decat solicita decizia Curtii Constitutionale. Pozitia sefului statului vizavi de legea ANI mi s-a parut corecta. Senatorul Frunda mi-a cerut sa ma intalnesc cu el pentru a imi explica de ce presedintele se inseala. Nu a reusit sa ma convinga pe mine, insa i-a convins pe cei mai multi dintre senatori. Sunt dezamagit, mai ales ca stabilirea procedurii de urmat a depins de un singur vot (52-51)”, se arata intr-o declaratie a ambasadorului.

 

 

0 comentariu

ValVerde 15-03-2010 - 13:21

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti are suspiciuni, dar inca nu stie cauza mortii.

De ce nu il intrebati pe unu, Varzaru, asa-zis ziarist la un ziar de scandal, Ziua Veche ???

El stie toate datele cazului. Victima a fost omorita de prea multa munca la transnationale. (daca IPSOS e o transnationala!)

D-l Varzaru ne-a spus-o inca de ieri si o gramada de forumisti il cred.

Huhu 15-03-2010 - 13:46

Ce ziceti stimati tovarasi de forum?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS