Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE – ANAF: Diaconu a fost demis. Cine îi ia locul ?

UPDATE – ANAF: Diaconu a fost demis. Cine îi ia locul ?

scris de B.C.R
97 afisari

UPDATE – Daniel Diaconescu va prelua atribuțiile de președinte interimar al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), în urma demiterii lui Gelu Diaconu de către primul ministru.

Daniel Diaconescu

Daniel Diaconescu

Diaconescu a ocupat până în acest moment funcția de director general al Direcției Generale de Informații Fiscale în cadrul ANAF. Acesta are în spate o experiență de 10 ani în domeniul administrării fiscale și a protecției intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Diaconescu are ca director al Direcţiei Generale de Informaţii Fiscale un salariu de 87.036 lei, adica peste 7.000 de lei lunar şi o indemnizaţie de la CNLR de 17.837 lei. Acesta are un credit de 38.000 de euro contractat în 2007 şi scadent în 2032. La capitolul autoturisme, Diaconescu a trecut în declaraţia de avere un BMW din 2009 şi un Peugeot din 2012.

Diaconescu mai are două terenuri  intravilane în Argeş, dobândinte în 2004 şi 2010, de 4.400 mp, respectiv 2.648 mp. În Bucureşti, Diaconescu deţine un apartament coproprietate cu  soţia, Cerasela Diaconescu, dobândit în 2005 cu o suprafaţă de 81,06 mp, iar în Valea Mare are o casă dobândită  în 1988 cu o suprafaţă de 88 mp.

UPDATE – Gelu Diaconu a fost înlăturat de la conducerea ANAF, demisia sa fiind semnată de către Dacian Cioloș.

Premierul Dacian Ciolos a semnat deja demiterea, chiar dacă deocamdată nu există niciun înlocuitor al acestuia. Premierul Cioloş a semnat şi decizia de demitere a vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu.

UPDATE – Premierul Dacian Cioloş a anunţt că îl va demite pe Gelu Diaconu după ce va primi din partea ministrului Finanţelor propunerea cu numele persoanei care îi va lua locul lui Diaconu.

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Diaconu, a anunțat, joi, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu își va da demisia din funcție și așteaptă să fie demis, întrucât cineva trebuie să-și asume consecințele acestei măsuri.

Gelu Diaconu„Astăzi, și în zilele următoare, lucrez împreună cu echipa ANAF la întocmirea unui memoriu cu toate documentele anexate pe care-l vom depune parchetului și pe care îl vom face public. În ce privește solicitarea doamnei ministru Dragu, de a îmi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs, întrucât doresc să fiu demis din funcție, astfel încât, la finalizarea acestui dosar, cineva să-și asume consecințele acestei măsuri”, a spus Diaconu, într-un comunicat de presă.

El a precizat că marți i-au fost aduse la cunoștință învinuirile în dosarul instrumentat de procurorul Doru Florin Țuluș, „constând într-un pretins abuz în funcție și favorizarea făptuitorului„.

„Menționez faptul că am solicitat să fiu audiat, reținut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian. Singura acuzație care mi se aduce, atât mie, cât și vicepreședintelui ANAF, este aceea că am emis două circulare nelegale, prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocațiile copiilor depuse în conturi, precum și pentru persoanele realizatoare de venituri modice. Reamintesc opiniei publice că anomalia prevăzută în Codul Fiscal a făcut ca aplicația informatică să trimită decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, întrucât CASS-ul se calcula la venitul minim și nu la venitul efectiv, potrivit legii”, a explicat Diaconu.

De asemenea, el spune că a aflat „cu stupoare” că procurorul Țuluș consideră că a suspendat emiterea acestor decizii care vizau sute de mii de copii și persoane cu venituri modice „pentru a ajuta, de fapt, un grup restrâns de câteva sute de persoane pentru niște sume de sute de mii de ori mai mici decât cele pe care le-ar fi plătit părinții copiilor și bătrânii cu dividende de 2-3 lei rezultate din acțiunile deținute în urma vestitei cuponiade”.

„Reamintesc faptul că solicitarea de remediere a acestei aberații fiscale a venit chiar din partea prim-ministrului și a ministrului de Finanțe de la acea vreme. De asemenea, reprezentați ai instituțiilor care au propria Casă de Sănătate pentru Ordine Publică, Siguranță Națională și Autorități Judecătorești mi-au atras atenția în mod imperativ că, în urma emiterii acestor decizii, identitatea unora dintre angajații acestora să fie deconspirată, în relația cu Fiscul. Revenind la logica kafkiană a organului de cercetare penală, opinia publică trebuie să știe că acesta consideră că nu trebuia să suspendăm prin circulare emiterea deciziilor de impunere pentru sute de mii de copii și persoane cu venituri modice, întrucât nu există un temei legal, făcând totodată o banală confuzie în ce privește diferența dintre suspendarea emiterii unui titlu de creanță și anularea unei creanțe bugetare, apanaj al inițiativelor legislative ale MFP și ale Guvernului”, mai spune președintele ANAF.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS