Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Analiză electorală. Liviu Negoiţă se teme să nu fie confundat cu Robert

Analiză electorală. Liviu Negoiţă se teme să nu fie confundat cu Robert

scris de B.C.R
424 Afisari

La o analiză amănunţită a modului în care decurge camapania electorală pentru alegerile locale, la capitolul Bucureşti, în Sectorul 3, descoperim o situaţie antitetică, confuză şi insultătoare la adresa electoratului, în special din partea unuia dintre candidaţii importanţi. Este vorba despre primarul în funcţie, Liviu Negoiţă, care la mijlocul perioadei de campanie electorală şi-a schimbat tactica şi mesajul de promovare cu unul menit să le atragă atenţia votanţilor că el este ”Liviu, adevăratul primar!”, sugerând ostentativ oamenilor să nu îl confunde, din pricina numelui, cu principalul său contracandidat, Robert Negoiţă.

Liviu Negoita foto Click

Această poziţionare a candidatului PDL Sector 3 aduce un mare semn de întrebare asupra succesului real în materie de administraţie locală înregistrat în ultimul său mandat, fiindcă un primar cu realizări nete şi cu un aport pozitiv asupra locuitorilor, nu ar trebui să se preocupe de faptul că votanţii l-ar putea confunda. Ba dimpotrivă, un lider adevărat al comunităţii este identificat cu precizie şi reţinut în mare parte a mentalului colectiv pentru o perioadă de 5 -7 ani din clipa în care dispare complet din viaţa publică.  În plus, acest gen de abordare denotă o lipsă de respect la adresa bucureştenilor, inclusiv cei care l-au votat pe Liviu Negoiţă în două rânduri, în 2004 şi 2008, ilustrând, în acelaşi timp, că structura locală a partidului nu îşi cunoaşte electoratul şi nici nu are încredere în capacitatea sa de a distinge între doi candidaţi profund diferiţi, chiar din blocuri politice adverse, şi care au acelaşi nume.

Cu toate astea, la Sectorul 3 lucrurile sunt mai complicate decât par, în privinţa candidatului Liviu Negoiţă fiindcă, la momentul de faţă, avem de a face cu un produs de laborator, sofisticat, ce are rolul ca, prin mijloace insidioase, să reducă pe cât de mult posibilul eşec major al PDL raportat la anul electoral 2012. Mai precis, Sectorul 3 este o zonă cu mulţi simpatizanţi PDL, fidelizaţi în ultimii 8 ani, dar care nu se pot coagula decât sub Liviu Negoiţă, votul fiind îndreptat cu precădere spre el şi mai puţin spre partid. Însă, spre finele anului trecut, domnia sa era hotărât să renunţe la cariera politică şi nu mai dorea un nou mandat la Primărie, pregătindu-şi o retragere din viaţa publică, intenţie pe care a conturat-o şi prin aspectul său neîngrijit şi o barbă ostentativă, în contrast cu imaginea impecabilă, mereu la patru ace riguros promovată atâţia ani de zile.

În ceea ce priveşte expunerea în presa centrală, şi aici, echipa PDL de la Sectorul 3 trădează un comportament similar cu cel ilustrat mai sus, concentrându-se pe atacuri fără obiect pentru electorat, strategie care întăreşte conotaţia iluzorie, nepalpabilă a realizărilor din mandatul de primar al lui Liviu Negoiţă – aceasta putând fi şi una din explicaţiile pentru care el nu a mai dorit să candideze. Dacă ele ar fi existat şi ar fi contat pentru viaţa cotidiană a locuitorilor, atunci ar fi fost folosite în mesajele de promovare ale edilului în funcţie, candidat pentru un nou mandat la Primărie. În schimb, lucrurile sunt la polul opus, optându-se pentru o campanie de ”negativare” a adversarului, în locul uneia de ”pozitivare” a candidatului, ceea ce argumentează încă o dată că ultimii patru ani în fruntea Sectorului 3, au fost dominaţi de forme fără fond şi fără efecte reale pentru bucureştenii de aici.

La toate aceste aspecte se adaugă şi absenţa, precis calculată, a lui Liviu Negoiţă în ceea ce priveşte apariţiile publice, linia întâi de campanie electorală la sectorul 3, fiind asigurată de oamenii de bază ai structurii locale de partid: Silvian Ionescu, Sulfina Barbu, Cristian Petrescu sau chiar Silviu Prigoană, candidatul PDL la Primăria Generală, repoziţionat  strategic într-o zonă deja câştigatăşi care trebuie doar apărată, în defavoarea uneia în care şansele sale nu sunt pe un trend ascendent.

În aceste condiţii, Liviu Negoiţă a ajuns să fie captiv în structura locală a PDL, nu mai este un lider, nu mai deţine controlul, nu mai poate avea iniţiative, nu are libertate de acţiune şi apare, tot mai mult, ca un candidat ce a fost forţat să intre în cursa electorală.”Nimeni nu votează cu pierzătorii” şi această atitudine poate fi percepută la o fracţiune tot mai importantă din electorat, care s-a reorientat către principalul contracandidat, Robert Negoiţă, aflat pe o tendinţă de creştere în sondaje.Fiind exponentul local al USL, vehiculul electoral condamnat succesului în 2012, acesta din urmă apare cu tot mai multe şanse de a-i “sufla” Primăria tizului său, Liviu.

În consecinţă, la mijlocul campaniei electorale, Liviu Negoiţă se încarcă cu o valenţă negativă, ca urmare a faptului că echipa de campanie a PDL nu a analizat cu precizie şi rigurozitate evoluţia celor doi candidaţi importanţi de la Sectorul 3 al Capitalei şi a pus schimbarea de trend pe seama confuziei de nume, concluzie care a fost şi expusă public cu o vizibilitate maximă şi un impact negativ pentru electorat, care s-ar putea considera ca fiind tratat cu superficialitate. Efect ce ar putea tranşa încă de pe acum, rezutatul cursei electorală de la Sectorul 3.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS