Acasa Actualitate-InternaPolitica interna ANI a sesizat Parchetul in cazul deputatului PSD Florentin Gust

ANI a sesizat Parchetul in cazul deputatului PSD Florentin Gust

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Deputatul PSD Florentin Balosin Gust a intrat in atentia Parchetului, ca urmare a sesizarii facute de ANI privind un fals in declaratia de interese. In schimb, parlamentarul spune ca este vorba despre o neintelegere. 


„Agentia Nationala de Integritate, in baza prevederilor Legii nr. 144/2007, republicata, a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea efectuarii de cercetari cu privire la savarsirea de catre domnul Florentin Balosin Gust, Deputat din partea Partidului Social Democrat in Parlamentul Romaniei (legislatura 2008-2012), a infractiunii de fals in declarații, prevazuta si pedepsita de art. 292 din Codul Penal”, se precizeaza in comunicatul ANI.

„In conformitate cu dispozițiile Legii nr. 144/2007, privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, republicata, la data de 21.10.2009, Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu, ca urmare a publicarii articolului de presa ”Deputatul pesedist Florentin Gust Balosin a rasturnat caruta cu firme”, care semnala posibila nerespectare de catre domnul Florentin Balosin Gust a dispozitiilor legale referitoare la completarea si depunerea declaratiilor de interese.

Domnul Florentin Balosin Gust este, incepand cu data de 19.12.2008, deputat in Parlamentul Romaniei, mandatul sau fiind validat prin Hotararea nr. 40/2009 a Camerei Deputatilor.

In conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicata, deputatii reprezinta una dintre categoriile de persoane care au obligatia declararii averii si a intereselor.

Avand in vedere reglementarile legislative si intrucat, in urma verificarii prealabile efectuate in temeiul Legii  nr. 144/2007, republicata, au rezultat o serie de neconcordante, in baza mandatelor postale datate 11.12.2009, 08.01.2010 si 09.03.2010, domnul Florentin Balosin Gust a fost instiintat cu privire la declansarea procedurii de verificare, respectiv asupra drepturilor sale de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat si de a prezenta orice elemente justificative pe care le considera necesare.

In urma verificarilor efectuate si a analizarii informatiilor si documentelor primite de la institutiile competente, au rezultat urmatoarele:

1. domnul Florentin Balosin Gust deține, incepand cu data de 14.03.2008, calitatea de asociat unic  la S.C. INFO GAST S.R.L. si, incepand cu data de 18.09.2001, calitatea de asociat  la S.C. GAST TRADING S.R.L.;

2. in perioada 14.03.2008 – 05.02.2009, domnul deputat a detinut  functia de administrator la S.C. INFO GAST S.R.L.;

3. in intervalul 18.09.2001 – 06.02.2009, domnul Florentin Balosin Gust a detinut functia de administrator la S.C. GAST TRADING S.R.L., iar, in perioada 19.10.2004 -19.10.2008, pe cea de administrator la S.C. PARC-TURISM S.A.;

4. in perioada 22.08.2006 – 10.10.2008, domnul Florentin Balosin Gust a detinut calitatea de asociat si administrator la S.C. STUDENT MARKET S.R.L.;

5. la data de 05.02.2009, respectiv 06.02.2009, au fost inregistrate la Registrul Comețului de pe langa Tribunalul Dolj cererile de mențiune avand ca obiect revocarea mandatului de administrator la S.C. GAST TRADING S.R.L., respectiv,  S.C. INFO GAST S.R.L.

Astfel, in urma verificarilor efectuate, a rezultat faptul ca domnul deputat Florentin Balosin Gust a mentionat in declaratia de interese depusa la data de 15.12.2008 doar faptul ca detine calitatea de asociat la S.C. GAST TRADING S.R.L. si pe cea de membru in Consiliul de Administratie al S.C. PARC TURISM S.A., fara a face referiri cu privire la functiile de administrator pe care le detine la S.C. GAST TRADING S.R.L. si la S.C. INFO GAST S.R.L., respectiv calitatea de asociat unic la S.C. INFO GAST S.R.L.

Calitatea de asociat unic la S.C. INFO GAST S.R.L. nu a fost mentionata nici in declarația de interese depusa la data de 10.06.2009.

Fata de cele prezentate, deoarece din materialul probator existent la dosar rezulta indicii temeinice cu privire la faptul ca domnul deputat Florentin Balosin Gust ar fi actionat la momentul depunerii declaratiilor de interese in data de 15.12.2009 si, respectiv, 10.06.2009, cu incalcarea dispozitiilor  art. 292, Cod Penal, art.52, alin. 1 si art. 53, alin. 1 Legea nr. 144/2007, republicata, asupra carora doar organele judiciare au competenta de a se pronunta, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Activitatea de verificare a averii dobandite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor este supusa controlului judecatoresc. Agentia isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii, independentei, celeritatii, dreptului la aparare si bunei administrari.

Verificarile au fost suspendate pana la solutionarea cauzei de catre organele judiciare”.

 

Florentin Balosin Gust: Firma la care se face referire in cercetarea ANI nu a fost niciodata infiintata

 

Florentin Gust, pentru HotNews.ro: „Firma la care se face referire in cercetarea ANI nu a fost niciodata infiintata pentru ca am abandonat procedura. Initial am depus actele la Camera de Comert, dar nu am inregistrat-o la Finante, practic procedura nu s-a finalizat. Cei de la ANI fac referire la declaratia de interese din cauza unei discrepante, probabil nu am pus virgula. Este o greseala de incepator in a completa declaratia de avere. Puteau sa ma citeze sau sa ma intrebe despre ce este vorba. Este un joc de imagine si este abuziv sa dai comunicate de presa fara o informare in prealabil a persoanei in cauza”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult