Acasa Actualitate-InternaPolitica interna ANI: Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare

ANI: Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare

scris de S. P.
82 Afisari

Mircea Diaconu nu poate candida pentru o funcţie eligibilă de membru al Parlamentului European, în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010.

ANI: Micea Diaconu nu poate candida

ANI: Micea Diaconu nu poate candida

”Lui Mircea Diaconu i se aplică sancţiunea prevăzută de dispoziţiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, în sensul decăderii din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani, respectiv cea de membru al Parlamentului European, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, şi anume până la data de 19.06.2015: ‘dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului […] persoana eliberată sau destituită din funcţie […] sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […], pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”’, precizează ANI.

Totodată, Agenţia reaminteşte că la data de 19 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis decizie definitivă şi irevocabilă în sensul menţinerii ca legal şi temeinic a raportului de evaluare prin care ANI a constatat starea   de incompatibilitate a fostului senator.

”Raportat la acest fapt, Curtea Constituţională a opinat, prin decizia nr. 972/2012, faptul că ‘votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatată irevocabil printr-o hotărâre judecătorească, Senatul a acţionat ultra vires, arogându-şi competenţe care aparţin puterii judecătoreşti’ şi a constatat ‘existenţa unui conflict juridic de natura constituţională între autoritatea judecătorească şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, de natură a împiedica puterea judecătorească să îşi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost învestită”, adaugă sursa, citată de Agerpres.

În comunicat se mai precizează faptul că Agenţia Naţională de Integritate va utiliza toate instrumentele legale şi instituţionale în ceea ce priveşte respectarea interdicţiei referitoare la candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile pentru Parlamentul European.


1 comentariu

Pungescu Gazian 12-03-2014 - 11:57

Mircea Diaconu joaca teatru.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS