Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Anunţul lui Iohannis, după Consiliul European

Anunţul lui Iohannis, după Consiliul European

scris de S. P.
12 afisari

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că România va aloca 300.000 de euro pentru următorii trei ani pentru programul alimentar mondial privind refugiații.

iohannis la consiliul european„Este evident că dacă vrem să gestionăm eficient fenomenul migrației trebuie să mergem la cauzele acestui fenomen, adică în zonele de criză, de exemplu, dar nu singura, zona Siria, și trebuie să încercăm să intervenim acolo pentru a termina conflictul și pentru a reinstaura pacea în zonă. Acest lucru este destul de dificil, UE singură cu certitudine nu poate să facă acest lucru, dar poate contribui la acest lucru”, a spus șeful statului după reuniunea Consiliului European Extraordinar.

El a subliniat că trebuie acordată atenție zonelor sigure din jurul zonei de criză, dând exemplul țărilor precum Iordania, Liban, Turcia.

Orice sprijin dat acestor țări dă un rezultat mult mai consistent și mai rapid, decât un sprijin acordat refugiaților care au ajuns deja până în Europa. În acest context a fost reluată rugămintea din partea Înaltului reprezentant și președinției Consiliului de a veni cu un ajutor substanțial pentru programul alimentar mondial care se ocupă de refugiații care se află în aceste tabere care înconjoară zonele de conflict. România a decis să aloce 300.000 de euro pentru următorii trei ani. Această sumă reprezintă un multiplu al sumei care a fost alocată până acum de România pentru acest scop”, a afirmat președintele Iohannis.

Șeful statului a subliniat că frontiera externă a UE trebuie întărită, arătând că va fi nevoie și de acțiuni coordonate ale UE nu numai ale statelor membre.

„Este nevoie să combatem acele rețele care se ocupă cu refugiații ce vor să treacă dintr-o țară în alta”, a adăugat Iohannis.

În ceea ce privește centrele în care pot sta refugiații, el a propus ca acestea să devină centre europene motivând că problema imigranților nu este una națională, ci una europeană. Iohannis a arătat că această propunere a fost foarte bine primită de mai mulți participanți la această reuniune.

De asemenea, el a indicat că a solicitat un concept integrat pentru a putea aborda întregul mecanism referitor la refugiați de la sursă până la țara unde ajung aceștia.

Comisia Europeană a lansat două proceduri de infringement împotriva României care vizează chestiuni de acordare a azilului, punctând că a primit asigurări din partea Guvernului că se lucrează la aceste spețe și nu va fi nicio problemă.

„Astăzi au fost lansate 40 de proceduri de infringement împotriva a 19 țări de către Comisia Europeană, două sunt îndreptate împotriva României. Am verificat împreună cu echipa mea, sunt două proceduri relativ simple, sunt chestiuni de acordare a azilului și am primit toate asigurările că Guvernul lucrează pe aceste spețe și nu va fi absolut nicio problemă. Este vorba de transpunerea lor în legislația națională. Nu cred că avem aici motive de îngrijorare”, a spus joi șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis a participat la Bruxelles la reuniunea Consiliului European Extraordinar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult