Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Apel: Nu ingropati crimele comunismului!

Apel: Nu ingropati crimele comunismului!

scris de Ziua Veche
1 afisari

Un grup de organizatii neguvernamentale reunite in Coalitia pentru statul de drept cer Guvernului Emil Boc sa redea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) atributiile avute anterior. Semnatarii amintesc, intr-un comunicat, faptul ca prin Hotararea de Guvern 134 din 23 februarie 2010, au fost eliminate doua dintre obiectivele initiale ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului: investigarea crimelor comunismului si depunerea de sesizsri penale catre Parchet in vederea anchetarii responsabililor pentru aceste crime. In acelasi timp, Institutul nu mai poate cerceta cazurile de incalcare a drepturilor omului de catre fosta politie politica.

 

 

Organizatiile membre ale Coalitiei pentru Statul de Drept atrag atentia asupra importantei pastrarii integrale a atributiilor de investigare si condamnare a crimelor politice pentru a asigura cons olidarea regimului democratic si pentru prevenirea discriminarilor si a abuzurilor. Coalitia a lansat si un apel catre premierul Emil Boc, dar si catre presedintele Traian Basescu, semnat deja de numeroase personalitati.

 

Catre primul ministru

 

@ Sa permita IICCMER continuarea activitatilor de investigare a crimelor si

abuzurilor politice comise in timpul regimului comunist si de depunere de sesizari penale catre organele abilitate, in vederea anchetarii si pedepsirii vinovatilor.

@ Sa modifice cadrul legal de functionare a IICCMER, cat si a cadrul legal de condamnare a crimelor comunismului astfel incat cei care se fac vinovati de comiterea crimelor si abuzurilor politice sa fie trasi la raspundere.

@ Sa transpuna in Codul Penal prevederile din Conventia ONU cu privire la imprescriptibilitatea crimelor de razboi si a crimelor impotriva umanitatii.

Sefului statului i se solicita sa ca in numele condamnarii oficiale a comunismului pe care a realizat-o in decembrie 2006 sa ia pozitie fata de necesitatea investigarii si condamnarii crimelor comunismului.

Coalitia pentru Statul de Drept este formată din Asociatia Pro Democratia, Active Watch – Agentia pentru Monitorizarea Presei, Transparency International Romania si Centrul de Resurse Juridice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult