Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Apelul lui Dan Cristian Popescu pentru desecretizare a tuturor dosarelor fostei Securități

Apelul lui Dan Cristian Popescu pentru desecretizare a tuturor dosarelor fostei Securități

scris de D.S.S.
14 afisari

Deputatul PNL, Dan Cristian Popescu, a depus la Parlamentul Romȃniei un proiect de lege referitor la deconspirarea activității întregului personal al Securității (ofițeri, colaboratori, informatori) ca aparat ideologic al regimului comunist în România în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.

Dan Cristian Popescu

Dan Cristian Popescu

„Am depus la Parlamentul Romȃniei un proiect de lege referitor la deconspirarea activității întregului personal al Securității (ofițeri, colaboratori, informatori) ca aparat ideologic al regimului comunist în România în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.

Concret, iniṭiativa mea reglementează desecretizarea dosarelor fostei Securități comuniste din România aflate în prezent în arhivele SRI, SIE și Ministerului Apărării Naționale, dar care nu au fost predate până în prezent Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securitații (CNSAS).

Până în prezent, au fost predate CNSAS o mare parte din dosarele de colaboratori și informatori ale fostei Securități comuniste, rămânând totuṣi în arhivele SRI și SIE aproximativ 100.000 de dosare ce privesc personalul acestei instituții. Consider că după 26 de ani de la schimbare regimului comunist nu se mai justifică nedeconspirarea acestor ultime dosare, iar prin menținerea lor în situația actuală se crează suspiciunea că persoanele care ar putea fi identificate încă pot influența viața social-economica și politică a țării. Acest scenariu a fost intens vehiculat ȋn mass-media ṣi societatea civilă ṣi cred că a venit momentul să punem capăt tuturor speculaṭiilor. Deṣi legea nu are un caracter punitiv, dacă se va dovedi că există ȋntr-adevăr factori de decizie ȋn Romȃnia care au făcut parte din aparatul fostei Securităṭi, ei vor fi nevoiṭi să se retragă din viaṭa publică, la presiunea opiniei publice. Iar acest lucru nu poate fi decȃt benefic societăṭii, ȋn ansamblul său.

Ȋn expunerea de motive, am dat ca exemplu pozitiv ȋn acest sens, fosta RDG care a procedat la deconspirarea întregii arhive a STASI, prin Comisia Gauck, președintele comisiei Joachim Gauck ajungând apoi președintele Germaniei.

De asemenea, sunt sigur că publicarea acestor liste ar avea un impact pozitiv asupra imaginii României ȋn rȃndul partenerilor noṣtri internaṭionali din NATO și UE, state cu tradiții democratice”, ne-a declarat liberalul Dan Cristian Popescu.

Dan Cristian Popescu face un apel la toți oamenii de bună credință din această țară „pentru a susține inițiativa de desecretizare a TUTUROR dosarelor fostei Securități Comuniste!
Printre noi trăiesc oameni care au colaborat cu fosta securitate pentru privilegii sau bani, aceștia sunt șantajabili, trăiesc cu teama că vor fi deconspirați și acționează ca niște frâne pentru desprinderea de trecut. Adevărul îi va face și pe aceștia (mai) liberi iar România va face un mare pas înainte!”.

EXPUNERE DE MOTIVE

PROPUNERE LEGISLATIVĂ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult