
Una dintre aceste variante este ca durata concediului maternal să rămână la doi ani, dar cu o eventuală reducere a limitei maxime a indemnizaţiei de la nivelul actual de 3.400 lei, şi ca întoarcerea mai devreme la locul de muncă să reprezinte o opţiune a mamei, nu o obligaţie.
PDL a decis, luni, să susţină propunerea ministrului Muncii, Ioan Botiş, ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu, apoi acestea să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni.
Vicepreşedintele PDL Raluca Turca a declarat, marţi, că BPN al PDL nu a luat o hotărâre privind propunerea ministrului Muncii, Ioan Botiş, privind concediul maternal, arătând că este o „eroare stategică” dacă partidul nu s-a consultat cu partenerii de coaliţie.
„Cred că o decizie atât de dură cu astfel de consecinţe trebuie discutate în primul rând în coaliţie. Dacă nu s-a făcut lucrul acesta, este o eroare strategică şi sper ca în cel mai scurt timp PDL să convoace şi partenerii de coaliţie pentru discuţii”, a afirmat Turcan.
Şi deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat marţi pentru Mediafax, că nu susţine propunerea de reducere a perioadei concediului de creştere a copilului, precizând că şi în BPN al partidului au fost reprezentanţi ai PDL care au avut acest punct de vedere.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că, după doi ani de concediu maternal, există riscul de profesionalizării femeilor, ea precizând că statisticile relevă dorinţa mamelor de a reveni la serviciu în general după şase luni de la naştere.
Anastase a mai spus că nu este un lucru „deloc condamnabil” faptul că, în acest moment, Guvernul se gândeşte la o „formulă de bonus” pentru părinţii, în special mamele, care optează să se întoarcă la locul de muncă după doar un an de concediu pentru creşterea copilului.
Ministerul Muncii propune ca perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului să fie de 12 luni, în cuantumul prevăzut de lege în prezent, între 600 şi 3.400 de lei, iar în fiecare lună, începând cu luna a şaptea, să se acorde un stimulent de întoarcere la locul de muncă de 500 de lei net lunar, până la împlinirea perioadei de 24 de luni.
Ar trebui scurtat concediu maternal? Care este părerea ta?
0 comentariu
1. Grupul independentilor nu s-a transformat in partid cu acte in regula – a fost infiintat UNPR, dar grupul independentilor ramane… grupul independentilor ! Potrivit Regulamentului Senatului, parlamentarii din acest grup care adera la UNPR vor fi considerati in continuare independenti, pana in 2012. Pt ca UNPR – neexistand pana acum – nu a participat la alegeri
2. Asa ca grupul independentilor nu se subtiaza,ramane acelasi. Singura diferenta e ca nu toti parlamentarii din grup se vor inscrie in noua formatiune
Asa ca n-ar strica, inainte de a scrie, sa cititi cate ceva din Regulament sau -mai simplu – sa dati un telefon cuiva care va poate lamuri. Tehnica copy-paste a unei declaratii de pe agentii/site-uri si apoi interpretarea ei este depasita si nu va face onoare.
@ Guess Who. Nu cred ca este vorba de o greseala. Bineinteles, toti parlamentarii din noul UNPR raman de fapt independenti, conform Regulamentului. Dar sunt in acelasi timp, membri de partid.
Campanu si a lui Apostolache nu sunt. Unul se pare ca vrea sa-si faca propriul partid, al doilea s-a inscris in PDL. Deci nu se afiliaza lui Oprea & co.