Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Atac în Coaliţie – Macovei: UDMR pune “piedici grosolane” aderării la Schengen

Atac în Coaliţie – Macovei: UDMR pune “piedici grosolane” aderării la Schengen

scris de Marius Bâtcă
2 afisari

Vicepreşedintele PDL Monica Macovei acuză UDMR că pune “piedici grosolane” aderării României la spaţiul Schengen, prin propunerile depuse la Parlament de modificare a Codului Penal, astfel încât demnitarii să nu mai poată fi anchetaţi pentru infracţiuni de corupţie.

Monica Macovei

Monica Macovei

Pe blogul sau, Macovei semnalează că UDMR propune ca parlamentarii, miniştrii, alţi demnitari să nu mai poată fi anchetaţi şi condamnaţi pentru luare de mită şi alte infracţiuni de corupţie sau care aduc pagube materiale statului, infromează Mediafax. “Suntem pe ultima sută de metri pentru a convinge Europa că anticorupţia funcţionează în România, mai ales la nivel înalt, adică al politicienilor, că suntem un stat de drept în care legea se aplică egal şi pentru omul de rând şi pentru politicieni, că şi politicienii pot face închisoare. Ca să dobândim încrederea Statelor Membre ale Uniunii pentru a intra demni în spaţiul Schengen. DNA, DIICOT şi ANI îşi fac datoria, anchetează, verifică, trimit în judecată politicieni, iar judecătorii au început să dea pedepse pe măsura faptelor. Doi parlamentari UDMR (şi cine o mai fi în spatele lor) pun însă piedici grosolane, care ne pot costa pe toţi cei care vrem în Schengen şi care vrem să trăim într-o ţară normală, a noastră şi nu a «lor», în care, dacă avem corupţie politică, să avem şi politicieni la închisoare (desigur, prin judecăţi drepte, rapide şi pe bază de probe)”, susţine Monica Macovei.

Ea menţionează şi care sunt “ultimele piedici grosolane puse de doi parlamentari UDMR”, referindu-se la propunerea depusă în Parlament pentru a modifica Codul Penal, astfel încât parlamentarii, miniştrii, primarii etc. să fie eliminaţi din definiţia “funcţionarilor publici” şi practic să nu poată fi anchetaţi şi pedepsiţi penal pentru luare de mită, trafic de influenţă, conflict de interese, abuz în serviciu, delapidare etc.

Macovei menţionează că a auzit un reprezentant al UDMR spunând, într-o emisiune televizată, că “luarea de mită nu poate fi comisă de un parlamentar”. “Ba da, şi parlamentarii pot lua mită sau comite trafic de influenţă, pentru a modifica legi, a angaja persoane, a «rezolva contracte» şi multe altele. La fel şi miniştrii, şi ei pot lua mită, după cum am văzut în atâtea cazuri. Oricine exercită puterea publică poate lua sau da mită, poate face trafic de influenţă, asta de când lumea”, subliniază Monica Macovei.

Ea precizează că parlamentarul Marton Arpad a propus eliminarea din definiţia “funcţionarului public” a persoanelor care “exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură”, adică eliminarea articolului 175 litera b din noul Cod Penal. Macovei explică că acest lucru ar însemna că aceste persoane nu vor putea fi anchetate şi condamnate pentru luare de mită şi alte infracţiuni de corupţie sau care produc pagube materiale. “Aceştia ar fi mai presus de lege, violând egalitatea în faţa legii. Reamintesc că una din cerinţele intrării României în UE a fost lupta împotriva corupţiei politice; să ştie şi UDMR, corupţia politică este corupţia comisă de politicieni”, adaugă Monica Macovei.

1 comentariu

corsarul 24-02-2012 - 17:00

vorba ceea, „sunt unguri”

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS