Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Barna (UDMR): Vrem un prefect în Harghita, Covasna sau Mureş

Barna (UDMR): Vrem un prefect în Harghita, Covasna sau Mureş

scris de S. P.
5 afisari

Senatorul Barna Tanczos a declarat că UDMR doreşte să aibă un prefect în unul dintre judeţele din secuime, dar că discuţiile nu au fost încă finalizate.

Tanczos Barna: Vrem să avem un prefect în secuime

(foto:maszol.ro)

‘Vrem să avem un reprezentant al Guvernului, numit la propunerea noastră, în unul din cele trei judeţe din secuime, respectiv Harghita, Covasna, sau Mureş. (…) Discuţiile la prefecţi au avut loc, sunt câteva variante care nu sunt finale şi dacă nu sunt finale nu vreau să mă pronunţ. (…) Prefectul, fiind reprezentantul Guvernului la nivelul judeţului, odată cu schimbările politice în România, de fiecare dată au fost schimbaţi şi prefecţii şi probabil că vor fi schimbări şi acum’, a declarat luni, Barna Tanczos,  pentru AGERPRES.

Acesta a mai precizat că, potrivit acordului de parteneriat politic, s-a agreat ca UDMR să fie reprezentată proporţional în toate structurile de conducere, începând de la Guvern până la instituţiile deconcentrate. ‘Asta înseamnă că la nivelul direcţiilor judeţene, agenţiilor, secretari de stat, proporţional UDMR va avea nominalizări pentru anumite funcţii. Funcţiile de miniştri şi secretari de stat au fost discutate în proporţie de 90 la sută, s-a stabilit numărul acestora, la nivel de instituţii din judeţe, la deconcentrate, acolo discuţiile se vor purta zilele următoare’, a afirmat senatorul harghitean.

Referitor la înfiinţarea unei linii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Tanczos a spus că situaţia s-a schimbat faţă de 2012 şi că există un acord între profesorii români şi maghiari, de care se va ţine cont în soluţionarea problemei. ‘Faţă de situaţia din mai 2012, când Guvernul Ungureanu a fost demis în Parlament, unul dintre pretexte fiind UMF Târgu Mureş, situaţia s-a schimbat la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş. Pe 22 septembrie 2012 s-a semnat un acord între cadrele didactice române şi maghiare de la această universitate şi în acordul politic am menţionat că partidele politice care formează majoritatea în Parlament şi dau Guvernul, în conformitate cu înţelegerea semnată de cadrele didactice, vor încerca soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare, prin departamente separate la UMF Târgu Mureş’, a explicat Barna Tanczos.

Senatorul UDMR a făcut referire şi la subiectul arborării simbolurilor autorităţilor locale, care se va regăsi într-o iniţiativă legislativă parlamentară. ‘În legătură cu folosirea simbolurilor proprii de către primării,consilii locale, sau CJ, la punctul 9 al acestui acord politic am agreat ca părţile semnatare vor susţine promovarea unei iniţiative legislative parlamentare, după o dezbatere largă publică, pentru a reglementa printr-un nou cadru legal, posibilitatea folosirii de către autorităţile locale a însemnelor proprii- steag sau stemă-şi modalitatea în care acestea vor fi arborate, afişate la primării sau CJ. (…) Este extrem de important că această lege o să prevadă aceleaşi drepturi şi obligaţii pentru toate autorităţile publice locale din România, nu doar pentru cele din ţinutul secuiesc. (…) Vrem o legiferare mai clară ca să nu mai fie dezbateri şi dileme pe această problemă’, a mai spus senatorul Uniunii.

Tanczos Barna a mai adăugat că premierul Victor Ponta a dat dovadă de curaj atunci când a adus în Guvern ‘tehnocraţi care nu sunt sprijiniţi de baroni locali’ şi crede că acest Executiv poate fi unul eficient.

2 comentarii

CONGO 04-03-2014 - 08:13

adica economie de prefecti, sau ce?

pathfinder 04-03-2014 - 08:24

Ziua 1: Cred ca azi fost zi liber la ei. Nu venit niciuna din angajat.
Plimbat prin biroul meu lung si lat. Deschis fiset acte oficial dar plin de o bautur tulbure. Oare unde tinut la ei dosare?

Ziua 2: Nu fost ieri zi liber. Verificat in calendar, Fost miercur. Poate nu lucreaza miercur la ei! Dar nici azi nu venit!?! Am vrut dau telefon, dar nu am gasit agenda …. Toate sertarele plin cu acel bautur tulbur…..

Ziua 10: Azi fost un secretara care zis ceva care nu inteles la mine si plecat nervos! Oi, oi! Gustat o pahar din acel bautur tulbur gasit in seif … Putin acrisor…

Ziua 20: Aici nimeni nu vorbesc ungureste. Toti nervos ca nu pricepe la ei.
Oare e ,politic, corect sa invat eu romanesc? Hm, bauturul acela tulbur nu e chiar rea.

Ziua 30: Descoperit intamplare un caset cu muzica folcloric si prinde bine sa ivat romaneste. Azi putut spune unei director apa-canal-investitii europene:” Dunare daca n-aveam / Jiul , Dunare-l faceam la noi!” Simpatica baiat. Am baut cu el, putin, din acel bautur tulbur exceptional …

Ziua 100: La ce dreacu sa muncesti in fiecare zi? M-am dat lovit si am drojdit niste zaibar cu nea Stelica, subprefectul.

Ziua 200: Fatal, treaba merge bine unsa. Fura toti in prefectura. Puseram un CD cu Maria Dragomiroiu si ne facuram muci. L-am trimis pe Stelica la Segarcea , dupa doua vedre de molan, sa nu ramanem pe uscat.

Ziua 300: Nenica, astia din UDMR char ma enerveaza. M-au sunat de la partid, sa ma intrebe cum stau cu nu-s-ce investitie. O sa-l sun pe Stelica, cand s-o-ntoarce cu cisterna de la Panciu.

Ziua 350: Mimisor, secretara zice ca ma tot cauta unii din UDMR. Am pus-o sa le zica ca sunt intr-o sedinta. Sanchi, batuse Craiova acasa si ne facuram pulbere. Ce treaba au ungurii cu Mehedintiul?

Juvete Attila

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult