Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Basescu a atentionat Coalitia: Bugetul nu permite mentinerea la doi ani a indemnizatiei pentru copii

Basescu a atentionat Coalitia: Bugetul nu permite mentinerea la doi ani a indemnizatiei pentru copii

scris de Ziua Veche
24 Afisari

Preşedintele Traian Băsescu a mers luni la şedinţa liderilor Coaliţiei de la Palatul Victoria pentru a sublinia că actualele constrângeri bugetare nu permit menţinerea la doi ani a perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru copii şi a sugerat că aceasta ar trebui redusă la un an, au declarat surse citate de Mediafax.


Guvernanţii nu au reuşit să ia o decizie, iar
următorul pas ar fi ca partidele Coaliţiei să îşi consulte parlamentarii, după care s-ar putea lua o hotărâre. Într-o şedinţă desfăşurată duminică seara, liderii Coaliţiei au căzut de acord să nu reducă la un an perioada de acordare a indemnizaţiei, în ciuda faptului că ministrul Muncii susţine în continuare această variantă. Consilierul premierului Andreea Paul Vass publică pe blog o analiză privind argumentele pro şi contra reducerii indemnizaţiei pentru creşterea copiliului.

Cum se acordă indemnizaţia de creştere a copilui  în statele europene

Andreea Paul Vass menţionează că, în octombrie, se aflau în plată 198.700 de mame, din care două treimi au încasat indemnizaţia de 600 de lei pentru creşterea copilului şi doar 75.816 au primit echivalentul procentual din media veniturilor salariale din ultimele 12 luni. Costurile totale bugetare pentru anul 2011 se ridică la peste două miliarde lei pentru anul 2011; la acestea adăugându-se indemnizaţia copilului însuşi de 200 lei lunar. Consilierul premierului invocă raţiuni de ordin bugetar, consecinţă a crizei, necesitatea stimulării natalităţii, combaterea muncii la negru, lipsa creşelor şi a locurilor în grădiniţe. Am extras din analiza menţionată cum se acordă indemnizaţia de creştere a copilui în alte state europene.  

@ Unele state europene care au instituită o formă de protectie acordă indemnizaţia până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani. Este vorba, de pildă, de:
Bulgaria – dar care acordă circa 123 euro pe lună pentru primii 3 copii şi doar până la 6 luni pentru următorii copii;
Ungaria – dar care acorda 70% din media veniturilor brute zilnice din anul anterior, dar maximum dublul salariului minim, adică echivalentul a circa 365 euro pe lună;
Letonia – care practică o indemnizaţie diferenţiată în funcţie de vârsta copilului (în al doilea an indemnizaţia este fixă şi redusă la 40 euro pe lună, indiferent dacă părintele a lucrat sau nu), de părintele cu sau fără activitate (pentru primii indemnizaţia reprezintă 70% din ultimele venituri, dar nu mai mult de 562 euro, iar pentru cei fără activitate indemnizaţia este fixă la 70 euro pe lună – acordate doar în primul an), de numărul copiilor.
Luxemburg – dar care practică o indemnizaţie fixă de 485 euro pe lună, echivalentul a 28% din salariul minim pe economie.

@ În Germania indemnizaţia de creştere a copilului se acordă într-un sistem mult mai contractat decât cel românesc, adică pentru o perioadă de 14 luni, în cuantum de 67% din veniturile medii obţinute în ultimele 12 luni, dar nu mai mică de 300 de euro sau mai mare de 1800 euro.

@ Cehia acordă acest concediu până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, din care în primii doi ani se acordă indemnizaţia de 434 de euro, în al treilea an scade la 289 euro, iar în al patrulea an la 145 euro, în timp ce salariul minim în această ţară se ridică la circa 311 euro.

@ Austria acordă indemnizaţia pentru mame timp de 2 ani şi 6 luni, dar există posibilitatea mamelor de a alege între mai multe variante în care cuantumul scade semnificativ pe măsura ce creşte perioada de acordare a indemnizaţiei pentru mame: de la 990 euro în primul an, la 798 euro pentru perioadele mai mici de 1 an şi 3 luni, la 624 euro pentru perioadele mai mici de 1 an şi 8 luni, respectiv 46 euro până la 2 ani şi 6 luni, adică sub nivelul salariului minim pe economie de 1000 euro.

@ 12 state europene (Lituania, Grecia, Spania, Finlanda, Portugalia, Marea Britanie, Cipru, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Suedia) nu acordă niciun fel de indemnizaţie pentru creşterea copilului.

@ Belgia acordă maximum 3 luni indemnizaţia pentru creşterea copilului, perioadă ce poate fi extinsă la 6 luni doar pentru persoanele care aleg să muncească cu jumătate de normă.

@ Slovenia acordă indemnizaţia pentru cel mult 13 luni, iar Estonia pentru maximum 19 luni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS