Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Basescu a tras PDL si Guvernul de urechi

Basescu a tras PDL si Guvernul de urechi

scris de Ziua Veche
6 afisari

Seful statului si-a criticat, pentru prima data, aspru partidul de suflet, PDL, si si-a marturisit nemultumirile la adresa Guvernului pe care il cheama la ordin. Traian Basescu a facut aceste declaratii la emisiunea „Nasul”, la B1tv, marti seara. Prezentam transcriptul intregii discutii.


 

Traian Basescu: Buna seara, bine v-am regasit si „La multi ani!”, pentru ca nu ne-am vazut anul asta, dumneavoastra. si telespectatorilor.

Radu Moraru: Christos a Inviat!

Traian Basescu: Adevarat a Inviat!

Radu Moraru: V-am vazut prezent la Ambasada Poloniei, v-am vazut prezent si intr-un alt moment. V-ati speriat cand ati vazut ce se poate intampla nu doar unui sef de stat, ci unei elite a unei tari?

Traian Basescu: Este greu sa te mai sperii la 58 de ani, 59 de ani cat am eu, insa m-a marcat. M-a marcat cu atat mai mult cu cat, sincer vorbind, probabil presedintele Poloniei este unul dintre sefii de stat si de guvern cu care am avut cele mai consistente discutii. Si va pot spune ca ne intalneam intotdeauna si intr-un punct comun legat de istoria noastra comuna, Pactul Ribbentrop – Molotov, care a afectat ambele tari – sigur Polonia a fost mult mai greu afectata, dar si Romania are consecinte care nu s-au sters nici acum. Si daca veti privi ultimul document pe care l-am semnat cu presedintele Kaczynski, acel Protocol legat de Parteneriatul Strategic romano-polonez, problematica legata de Est si de securitate, si fara sa fie mentionat Pactul Ribbentrop – Molotov, dar mentionandu-se ca obiective comune, toate elementele care acum sunt asa cum sunt ca efect al Pactului Ribbentrop – Molotov se gasesc in acel parteneriat strategic. As putea spune ca, din punctul meu de vedere, ca si coleg al presedintelui Kaczynski, eu am o frantura din testamentul sau politic, pe care imi propun sa o duc mai departe.

Radu Moraru: Interesant. Ne veti spune si noua, o veti scrie ?

Traian Basescu: Este public… Nu, nu-i public documentul. Abia Planul de actiune va fi public. Documentul a fost semnat anul trecut si Planul de actiune, la care se lucreaza, de altfel, de cateva luni de cele doua guverne, va fi facut public.

Radu Moraru: L-am cunoscut mai putin pe presedintele Poloniei, dar semanati in anumite privinte, in anumite discursuri publice.

Traian Basescu: Poate la inaltime.

Radu Moraru: La inaltime nu-mi dau seama. V-ati inteles bine? Ne puteti spune despre el ca om, ca polonez?

Traian Basescu: Da, am avut o relatie foarte buna cu el, mai ales ca are niste radacini romanesti de care si-a adus aminte ori de cate ori a fost la Bucuresti sau ori de cate ori am fost la Varsovia, iar sotia lui, o femeie foarte calda. Imi povestea sotia ca au fost impreuna la Stavropoleos si nu mai termina vizita de acolo. A discutat foarte mult cu maicutele de la Stavropoleos. Parintele Marchis nu era si, atunci, s-a derulat un protocol mai… precum acasa. Insa si radacinile din familia dansului, cu legaturi in Romania, l-au facut un apropiat al nostru…

Radu Moraru: Da, un bunic si un strabunic al sau sunt ingropati aici, la Bucuresti.

Traian Basescu: Da, da.

Radu Moraru: Sau in Romania. Unul dintre ei, sigur, in Bucuresti.

Traian Basescu: La Bucuresti amandoi.

Radu Moraru: Credeti ca era… sau l-ati simtit ca un patriot, ca un polonez adevarat, un continuator al traditiilor de lideri polonezi?

Traian Basescu: Pe primul plan al activitatii dansului, dincolo de consolidarea in interiorul Uniunii Europene si al NATO, dar tema de prima marime a fost legata de recuperarea istoriei. Si cred ca toti sefii de stat din aceasta regiune, care au lucruri neimplinite legate de istorie, au in modul lor de actiune si actiuni care vizeaza recuperarea istoriei, macar din punct de vedere moral. Iar Kaczynski a fost unul dintre acesti politicieni extrem de ancorat in vointa de a recupera istoria reala a Poloniei.

Radu Moraru: L-am vazut in doua pozitii destul de dure, si anume euroscepticismul prin declaratii dure, si l-am vazut apoi prin acea vizita de solidaritate cu Georgia. Nu-i cam mult, totusi, pentru o tara care vrea sa fie partener si cu UE si cu Rusia si sa aiba relatii…?

Traian Basescu: Nu. Dar Kaczynski n-a fost un eurosceptic, dimpotriva. Insa, la negocierea noului tratat, a acelui tratat care astazi se numeste Tratatul de la Lisabona, a avut puncte de vedere extrem de puternice legate de pierderea de suveranitate in interiorul UE. Sigur, pana la urma, a trebuit sa isi acomodeze punctul de vedere cu viziunea majoritatii. Spre exemplu, una din temerile majore ale presedintelui Kaczynski a fost legata de infiintarea Serviciului de politica externa al UE, si pana cand nu s-a convins ca asta nu va afecta consistent politica externa a statelor din interiorul UE, a fost extrem de refractar aici, de retinut. Cum retinut a fost si cu privire la introducerea votului majoritar in Consiliu.

 

Avionul prezidential

 

Radu Moraru: Va intreb acum despre tragedie. Aveti vreo explicatie, ati discutat cu expertii romani, stiti ce s-a intamplat acolo? Ati fost comandant de nava, nu de aeronava.

Traian Basescu: Nu, nu m-as lansa in niciun fel de speculatii. Cred ca, pana la urma, se va confirma eroarea umana. Si aici as face o paranteza: am vazut ca s-a deschis cu aceasta ocazie si dezbaterea publica despre aeronava pe care eu o folosesc – este mai veche decat a lui Kaczynski…

Radu Moraru: Eu cred ca e cea mai veche aeronava de presedinte din Comunitatea Europeana.

Traian Basescu: Da. Tupolev-ul cu care a zburat presedintele Kaczynski era fabricat in ’90.

Radu Moraru: Al dumneavoastra. e in 70 si cat?

Traian Basescu: In ’74. Deci, implineste 36 de ani in curand.

Radu Moraru: Multi inainte sa-i dorim!

Traian Basescu: Dar vreau, exact pentru a clarifica acest lucru: este un avion foarte sigur; un avion sigur, in care ma urc cu certitudinea ca ajung acolo unde ma duc. Sigur, nu vreau sa imi bat joc de inteligenta celor de meserie, care stiu ca sistemele cu care poate fi modernizat nu sunt sistemele de varf, pentru ca insasi baza tehnica a avionului nu mai permite adaptarea sistemelor de varf.

Radu Moraru: Nu putem pune de la ultimul Boeing sau Airbus…

Traian Basescu: Nu putem pune echipamente, spre exemplu, pentru aterizare pe vizibilitate zero. Taromul are astfel de echipamente pe parte din avioanele lui, acesta nu poate ateriza pe vizibilitate zero. Mai sunt micile probleme, ca nu se mai gasesc piese de schimb pentru el.

Radu Moraru: Nu se fac la strungul romanesc, cum faceam la Dacii pe vremuri, nu?

Traian Basescu: Nu, insa este un avion sigur, pe fond.

Radu Moraru: Stiu, dar stiu ca nu prea va primesc pe aeroporturile din Europa decat cu derogare, fiindca sunteti dumneavoastra.

Traian Basescu: Nu, cu mine la bord avionul poate ateriza.

Radu Moraru: Polueaza fonic.

Traian Basescu: Da, da.

Radu Moraru: Dar nu ne facem de ras, totusi, ca zburam cu galagia asta de avion?

Traian Basescu: Domnule Moraru…

 

Piloti inchiriati de la un SRL

 

Radu Moraru: Stiti de ce va intreb, pentru ca uitati, si in Polonia premierul s-a opus achizitionarii unui avion si daca achizitiona un avion, poate ca acel avion – poate, spun – putea sa evite o astfel de tragedie? Zic poate, ca astea sunt suspiciunile. La noi tot premierul s-a opus, dar premierul Tariceanu.

Traian Basescu: Nu, deci cred ca…

Radu Moraru: Ati vazut ca ministrul Apararii a propus, „domnule, hai sa nu mai fim…”

Traian Basescu: Si celalalt ministru al Apararii, Melescanu, si dansul a propus inlocuirea avionului. Deci si Melescanu…

Radu Moraru: Dumneavoastra ati fi, de exemplu – va intreb ca un cetatean pana la urma, ca sunteti seful statului si as dori ca seful statului, indiferent cine e, sa calatoreasca sigur, sa nu avem si noi tragedii. Ati fi totusi pentru – nu? – achizitionarea unui avion?

Traian Basescu: Domnule Moraru, daca vor fi tragedii, nu vor fi din cauze tehnice. Ca sa fie foarte clar. Deci, acest avion – si este bine ca romanii sa stie – este un avion sigur si voi zbura cu el pana cand Romania va avea conditii sa aiba un alt avion.

Radu Moraru: Dumneavoastra ce piloti aveti? Militari, civili, tineri?

Traian Basescu: Ati atins un subiect delicat si aici o sa fac o interventie la premierul Boc, sa… n-am vrut sa creez o exceptie; spre exemplu, doi din cei trei piloti ai aeronavei nu mai sunt salariatii Romavia. O data cu legea care interzice pensia si salariul, cei doi piloti, care au peste 60 de ani amandoi, au trebuit sa plece la o companie privata, la un SRL, si Romavia ii inchiriaza cand eu zbor sau ii inchiriaza pentru pregatirea aeronavei, sa faca zborurile de incercare, deci….

Radu Moraru: Deci legea e nedreapta pe ici, pe colo.

Traian Basescu: Nu stiu, parca mi se pare putin in neregula ca pe aeronava prezidentiala sa inchiriezi piloti de la un SRL.

Radu Moraru: Part-time, cum se zice asa.

Traian Basescu: Da. Insa nu am vrut sa se creeze o exceptie.

Radu Moraru: Dar sunt… aveti incredere, nu sunt la 60 de ani, poate, prea obositi?

Traian Basescu: Puteti sa imi spuneti ce alti piloti de Boeing 707 mai exista in Romania?

Radu Moraru: E adevarat ca… da.

Traian Basescu: Sunt pilotii originali ai aeronavei.

Radu Moraru: Da. Dar dumneavoastra decideti peste capul comandantului de aeronava? Ca s-a tot spus, au fost speculatii…

Traian Basescu: Am auzit aceasta dezbatere. Sa stiti ca numai un presedinte iresponsabil s-ar baga peste…

Radu Moraru: Deci nu credeti in varianta: Kaczynski intra in cabina si spune, „Aterizati!”

Traian Basescu: Nu. Mie mi-au spus anul trecut, cand veneam de la Bruxelles sau nu stiu de unde veneam, au spus „nu putem ateriza pe Otopeni” si am fost foarte relaxat, intrebandu-i: „dar unde putem ateriza?” si au spus, la Sibiu; foarte bine, la Sibiu, asta e. Deci nu-i…

Radu Moraru: Si v-a intampinat Iohannis atunci? De curiozitate, era Iohannis, va astepta?

Traian Basescu: Trebuie sa… Nu, ca n-a stiut nimeni, ca veneam dinspre vest, am trecut foarte aproape de Sibiu, ni s-a spus e inchis Otopeniul si au spus ca singurul aeroport pe care putem ateriza e Sibiul. Foarte bine, pana la Sibiu, dormim aici.

 

Intamplari cu avionul prezidential

 

Radu Moraru: Dar vi s-a intamplat vreun incident aviatic de cand zburati?

Traian Basescu: Nu in mod deosebit, o singura data a curs niste combustibil din rezervor.

Radu Moraru: Dar asta la sol.

Traian Basescu: Dar pe urma l-au lipit, la voiajul urmator l-au lipit, ca au intrat in rezervor si au pus mastic pe… Si altadata s-a fisurat un hublou de la cabina pilotilor, sigur ca m-au informat ca s-a intamplat, ca exista riscul sa se sparga.

Radu Moraru: Erati in zbor si ati…

Traian Basescu: Veneam din China.

Radu Moraru: Si ati… n-ati aterizat de urgenta?

Traian Basescu: Nu, au gasit o solutie, sa zboare mai jos, cu viteza mai mica, sa nu creeze presiune suplimentara si am venit pana acasa.

Radu Moraru: Da. Bun, veti fi?… Ma intorc la momentul tragic.

Traian Basescu: Dar astea sunt intamplari, aduceti-va aminte ca avioane noi – nu vreau sa spun numele companiei, de cate ori dati dumneavoastra pe televiziuni ca s-a fisurat un hublou si a ramas sa-l inlocuiasca, n-a mai decolat sau…

Radu Moraru: Da, sau au aterizat de urgenta.

Traian Basescu: Sigur.

 

Orice sef de stat va fi la funeralii

 

Radu Moraru: Ma intorc la momentul acesta al tragediei. E incredibil ce traiesc polonezii, o elita – Guvernatorul Bancii Nationale, sefii Armatei, seful Biroului National de Servicii Secrete – funeraliile inteleg ca vor fi sambata.

Traian Basescu: Probabil sambata, inca nu s-a stabilit definitiv, eu cred ca se asteapta gasirea corpului sotiei presedintelui.

Radu Moraru: A fost gasit, cica, nu sunt siguri, ca e o informatie data, tot asa, la repezeala. A fost identificat, vedem daca se confirma, trebuie ca cineva sa il recunoasca si apoi sa-l aduca.

Traian Basescu: Da.

Radu Moraru: Veti fi prezent la… nu stiu cum se …

Traian Basescu: Daca se va face o ceremonie deschisa sefilor de stat, cu certitudine voi fi acolo.

Radu Moraru: Credeti ca vor fi prezenti si Obama – ca s-a tot vorbit ce declaratii a dat presedintele Obama…

Traian Basescu: Cred ca orice sef de stat va putea si nu va avea probleme extraordinare, va fi acolo.

Radu Moraru: Am inteles. Trecem si pe politica interna putin, ca mai avem dupa aia pe politica externa, cu scutul, cu START – sau sa ramanem la politica externa, ma gandesc.

Traian Basescu: Cum vreti.

 

Scutul antiracheta

 

Radu Moraru: Cu scutul acesta, e bun scutul asta in Romania? Acum, vedeti, il legam, ca el a fost mutat din Polonia, Cehia, a fost mutat la noi, aici.

Traian Basescu: Da, daca va aduceti aminte, in septembrie, presedintele Obama a comunicat ca SUA au alta optiune, comparativ cu cea initiala, cu privire la scutul antiracheta si trebuie sa va spun ca noi am fost una din tarile care a cerut schimbarea optiunii.

Radu Moraru: Deci ceea ce parea o veste, sa zicem, delicata, sau poate chiar proasta, pentru polonezi si cehi, pentru noi era o veste buna.

Traian Basescu: Da, acum este la fel de buna pentru polonezi si cehi, in schimb a devenit buna si pentru noi. Prin amplasarea elementelor de scut in Polonia, practic, teritoriul Romaniei nu era acoperit integral, doar putin din partea de vest a tarii era protejata de eventuale lovituri cu rachete balistice sau rachete cu raza lunga de actiune. In momentul de fata, prin noul proiect, este in mod egal protejata si Romania, si Polonia, iar vectorii care vor fi amplasati pe teritoriul Romaniei, circa 24, vom vedea numarul, pana la urma, nu sunt destinati doar protejarii teritoriului Romaniei, ci tot sud-estul Europei, zona…

Radu Moraru: Incluzand si Polonia, si…

Traian Basescu: Incluzand si Bulgaria, Grecia, Turcia, care nu erau protejate daca rachetele ar fi fost amplasate in Polonia.

 

Despre START 2

 

Radu Moraru: A, in sensul asta, al completarii, da. Bun, dar atunci ce-i cu START 2? START 2, acest atat de negociat, de greu semnat intre Medvedev si Obama, de ce s-a semnat atat de greu? El e in completarea acestui scut?

Traian Basescu: Nu, sunt lucruri diferite, este vorba de reducerea numarului de focoase nucleare la dispozitia celor doua mari puteri nucleare, pentru ca mai sunt puteri nucleare, dar cu un numar de focoase nucleare nesemnificativ in raport cu ce au cele doua mari puteri nucleare.

Radu Moraru: De ce America dorea atat de mult si Rusia a tot negociat?

Traian Basescu: Eu cred ca amandoua au dorit foarte mult reducerea numarului de focoase, pentru ca e un numar fix de focoase, numai ca modernizarea continua a acestor focoase este costisitoare, in primul rand. In al doilea rand, era un exces de armament nuclear, care exista si acum, va dura pana cand ambele tari vor ajunge la 1550 de lovituri nucleare, de focoase nucleare, deci va fi un timp de executare a acestei reduceri sub control…

Radu Moraru: Pentru Romania cum e? Ca e deja prea specific. E de bine sau e de rau ca s-a semnat si START 2?

Traian Basescu: Orice arma nucleara care nu mai exista este bine pentru toti, inclusiv pentru Romania si trebuie spus ca este evident ca semnarea unui asemenea acord inseamna incredere intre cele doua mari puteri nucleare.

Radu Moraru: Pot sa va intreb atunci ceva, ca o paranteza? Mi s-a parut usor neasteptat anuntul dumneavoastra din ianuarie, cred, legat de amplasarea…

Traian Basescu: Februarie, 4 februarie.

Radu Moraru: …noului scut. Era o decizie de mult stiuta, asteptata?

Traian Basescu: Da, da. Da.

Radu Moraru: Deci stiati, adica nu a fost ceva, v-a sunat Obama si a spus: „De maine…”

Traian Basescu: Cadenta a fost urmatoarea: in septembrie, presedintele SUA a anuntat schimbarea optiunii de protejare a teritoriului statelor membre NATO. In octombrie a venit vicepresedintele Biden si dincolo de conferinta de presa si ceea ce a inteles presa, a venit Biden sa il sustina pe unul sau pe altul din candidati. In fapt, el a venit cu mesajul amplasarii scutului, a elementelor de scut, pe teritoriul Romaniei. Asta a fost discutia de fond si principala problema. A plecat inapoi cu punctul meu de vedere. Daca va aduceti aminte, era o perioada extrem de dificila, nu aveam guvern…

Radu Moraru: Da.

Traian Basescu: Aveam ministru interimar la Externe. Practic, nu am avut un cerc…

Radu Moraru: Nu se stia, … nici ei nu stiau cine va fi presedinte, pana la urma.

Traian Basescu: Nu asta e esential. Nu am avut un cerc de politicieni cu care sa ma consult. Dar stiam politica noastra generala. Abia dupa instalarea guvernului am pregatit membrii CSAT pentru o astfel de eventualitate, in baza a ceea ce discutasem cu vicepresedintele Biden in luna octombrie.

Radu Moraru: Deci nu a fost un anunt pripit, asa, ca o surpriza pentru toata lumea.

 

Discutia cu Obama de la Praga

 

Traian Basescu: Nu.

Radu Moraru: De exemplu, i-ati surprins pe rusi in momentul…

Traian Basescu: Nu.

Radu Moraru: …sau pe polonezi sau pe altii, cand ati facut anuntul?

Traian Basescu: Pe polonezi, probabil, da. Dar pe rusi, sigur nu. De aceea si reactia lor a fost mai mult din…

Radu Moraru: Calduta.

Traian Basescu: …din mediile de linia a doua, neinformate. Nu au existat reactii la nivelul presedintelui Medvedev sau la nivelul premierului Putin.

Radu Moraru: Sau poate ca si nivelul doi, trei, au zis: ‘hai sa reactionam un pic, asa, ca da bine sa reactionam”.

Traian Basescu: Bun, nu a fost… Probabil ati vazut ultima declaratie a ministrului de Externe Lavrov, care este edificatoare din acest punct de vedere. Elementele de scut antiracheta din Romania nu sunt un pericol, dar vor fi atenti.

Radu Moraru: Deci noi nu am fost o moneda de schimb in negocierile cu START, cu Romania sau cu…?

Traian Basescu: Nici vorba si va pot spune acum si principalele doua subiecte ale intalnirii de la Praga cu presedintele Obama. Au fost speculatii, presedintele Obama a chemat numai „noua Europa”, nu si „vechea Europa” la Praga, discuta numai… Nu. Presedintele Obama stia foarte bine sensibilitatea tarilor din Est la fosta politica, poate actuala si acum, dar nedeclarata, a sferelor de influenta. Si a vrut in primul rand sa ne asigure ca tarile din centrul si estul Europei nu au fost…

Radu Moraru: Abandonate.

Traian Basescu: …obiect de troc pentru realizarea START 2, a acordului…

Radu Moraru: Deci erau aceste suspiciuni ca pentru o relatia foarte buna cu Rusia… Obama sa stiti ca e acuzat in SUA, de foarte multi republicani, ca prea face pe plac Rusiei, inclusiv comunitatea poloneza, puternica in SUA, sunt peste 1 milion si ceva, daca nu vreo 2 milioane de polonezi, care au acuzat pe Obama ca exact de ziua cand Uniunea Sovietica invada Polonia, a anuntat chestia aia cu scutul. Adica a fost ceva…

Traian Basescu: Astea sunt chestiuni, stangacii specifice oricarei administratii. Uitati-va…

Radu Moraru: De inceput, spuneti, sau…

Traian Basescu: Nu de inceput, uitati-va la Departamentul meu de comunicare, care, legat de semnarea START, a spus „Vladimir Medvedev si Barack Obama”, nu? Deci este o stangacie, o neatentie. Nu cred ca au vizat…A fost o coincidenta absolut intamplatoare anuntul administratiei Obama…

Radu Moraru: Deci nu a fost un mesaj.

Traian Basescu: Nu, nici vorba.

Radu Moraru: Deci Obama s-a intalnit, am inteles… M-a sunat un disident de la Realitatea TV si a zis ca, de fapt, de aceea v-ati intalnit pentru ca Obama a venit sa va arate avioanele alea F16 pe care vrea sa vi le vanda. Ati vorbit si de aceste lucruri?

 

Responsabilitatile din Afganistan

 

Traian Basescu: Nu, nu a fost subiect de discutie si nu e, cred, nici atributiunea mea, nici a presedintelui Obama sa discutam F16 in uz, legat de achizitii. Asta e o treaba a Ministerului Apararii Nationale. Nici vorba. Nu putea fi un asemenea subiect pe agenda discutiilor.

Radu Moraru: Dar si CSAT-ul a ajuns la o discutie, la o concluzie.

Traian Basescu: Sigur ca da. CSAT-ul a avut optiunea armatei, a adoptat-o, si va si spun de ce a adoptat-o: pentru ca, din punctul nostru de vedere, al civililor, era singura careia ii puteam face fata financiar. Nici acesteia nu-i putem face fata financiar in mod corespunzator, pe exigentele anuntate deja de americani, dar Ministerul Apararii intra intr-un proces de negociere cu Statele Unite pentru ca plata sa se faca esalonat si asa mai departe.

Radu Moraru: Sunt prietenii nostri, totusi. Si noi suntem prietenii lor in Irak, Afganistan…

Traian Basescu: Da, asa este.

Radu Moraru: Alte lucruri discutate. Ati avut si altfel de discutii, despre care vom vorbi mai mult?

Traian Basescu: Da, Afganistanul. A fost un subiect extrem de important. Si aici poate ca este un moment in care eu sa explic optiunea noastra. Romania nu are niciun motiv sa faca frumos in fata Washington-ului. Si nu ne-am marit numarul de trupe nici ca sa ma primeasca Obama, nici ca sa-mi dea vreo decoratie. Nu. In Afganistan noi avem o zona de responsabilitate. Toate analizale ne aratau ca zona de responsabilitate pe care o avem este o zona extrem de riscanta, daca nu ne consolidam efectivele. Numarul de militari pe care il avem…

Radu Moraru: Ce inseamna asta? Chiar o zona geografica pe care trebuie sa o acoperim?

Traian Basescu: Da. Noi acoperim zona Zabul si avem in responsabilitate 100 si ceva de kilometri de infrastructura de transport, singura pe care se poate face aprovizionarea trupelor.

Radu Moraru: Pe care trebuie sa o pazim practic.

Traian Basescu: Plus zonele laterale. Suntem in apropierea frontierei cu Pakistanul, intr-o zona extrem de dificila, si numarul de militari pe care il aveam in zona de responsabilitate asumata punea situatia efectivelor pe care le aveam acolo in dificultate. Noua nu ni se maresc misiunile. Ramanem exact cu aceleasi misiuni pe care le aveam pana astazi si ne vom mari efectivele pentru a ne proteja chiar trupele noastre.

Radu Moraru: Dar nu credeti ca este si multa ipocrizie pe tema asta in Romania? Pentru ca, pe de o parte, am vorbit cu atatia militari, aproape toti isi doresc sa mearga pe asemenea fronturi, din mai multe motive, inclusiv financiare, iar pe de alta parte, sunt o graoza care acuza… Repet, daca intrebam militarii, cred ca 90% ar dori sa participe la asemenea operatiuni. Nu vi se pare ca e multa ipocrizie atunci cand sunt victime, cand sunt tragedii?

Traian Basescu: Trebuie sa recunoastem ca, totusi, fata de ce fac politicienii in alte tari legat de participarea armatelor din tarile lor in teatre de operatii ca Afganistan sau cum a fost Irakul, este infinit mai zgomotos decat ceea ce se face la noi. La noi, inca exista o solidaritate a clasei politice legata de obiective majore. Iar noi avem ca obiectiv, in primul rand, consolidarea reputatiei noastre in interiorul NATO si in al doilea rand, indeplinirea misiunilor asumate. Domnule Moraru, mie mi-ar fi fost foarte usor cand am venit in functia de presedinte sa spun: ‘Domnule Iliescu, domnule Adrian Nastase, ati bagat armata romana in Irak si in Afganistan. Eu o retrag, si aplaudati-ma popor roman!’ As fi fost un presedinte ticalos, iresponsabil daca faceam acest lucru, pentru ca in 2003 ne-am angajat la niste misiuni. Slava Domnului, am dus-o pana la capat pe cea din Irak, speram s-o ducem pana la capat si pe cea din Afganistan. Sigur ca sunt costuri, costuri materiale, costuri in vieti omenesti. Pana la urma, suntem in NATO. Am vrut sa fim in NATO si este cea mai sigura pozitie a noastra, aceea de membri ai NATO.

 

Terorismul este o realitate

 

Radu Moraru: Si astazi, pe ce se intampla in lumea asta, ca aveti mai multe informatii ca noi, credeti ca e optiunea corecta pe care am luat-o?

Traian Basescu: Este singura optiune pe care o aveam pentru a ne garanta securitatea. Si uitati-va, sper ca sunt destui romani care au imaginea hartii, macar in regiunea noastra. Afganistanul nu e atat de departe. Nu e atat de departe si fostul spatiu ex-sovietic, in general un spatiu musulman, este un spatiu predispus la absorbi celule extremiste si a dezvolta extremismul. Si nu spun ca asta este efect al religiei, nu. Sunt ideologi…

Radu Moraru: Zone sarace…

Traian Basescu: Exact. Si spatiul ex-sovietic este extrem de predispus la preluarea elementului terorist. Iar daca NATO nu reuseste sa infranga talibanii, dar si celule teroriste in Afganistan si Pakistan, sunt doi pasi pana la Caspica si pana la Marea Neagra. Sunt tari musulmane: Turkmenistan, Uzbekistan…

Radu Moraru: Teoria conspiratiei spune ca astea sunt teme false – terorismul… asa, ca sa…

Traian Basescu: Da, tocmai era o tema falsa uciderea la metroul din Moscova a zeci de oameni. Tocmai a fost o tema falsa 9 septembrie in SUA…

Radu Moraru: 11 septembrie. Ei scriu data invers, da…

Traian Basescu: 11 septembrie, da. Tocmai sunt teme false atentate teroriste, atentatele teroriste de la Madrid de acum cativa ani. Deci, nu este nici o poveste, este o realitate. Din pacate, acest fenomen in crestere al terorismului a prins armatele NATO nepregatite sa ii faca fata, armate regulate, obisnuite sau isntruite sa stea fata in fata cu inamicul, cum au stat in Irak. Cand stau fata in fata cu alte armata le trebuiesc cateva zile sa rezolve, urmeaza pe urma lupta de gherila.

 

Voicu un efect colateral

 

Radu Moraru: Va dau o stire de ultima ora, sunt sigur ca n-o stiti, ca n-aveti telefonul aici, s-a intamplat acum, Breaking News: Costiniu, Casuneanu si Locic au fost eliberati. Deci s-a dat probabil verdictul la Curtea Suprema. De data asta, colegii aia… a fost cu 9 judecatori din ce stiu eu. O sa vedem stirea. E un mare scandal in Romania si va spun ce spune gura lumii, am vorbit cu foarte multi oameni in perioada asta…

Traian Basescu: Gura lumii sloboda.

Radu Moraru: Nu, dar oamenii sa stiti ca au un bun simt, ca si in alte dati. Doua lucruri spun. Primul, si n-are legatura cu Voicu: „Domnule, noi l-am ales pe Traian Basescu, dar a venit PDL si Guvernul in locul acestor alegeri”, adica oamenii, oarecum, va asociaza, desi au fost alegeri prezidentiale, cu guvernarea si cu Emil Boc. Si doi, in cazul Voicu „sa speram ca se si termina acest film, ca daca nu, atunci s-a dus naibii orice speranta in justitie”. Intreb cu a doua, credeti ca aceasta poveste poate contribui la curatenia justitiei in societate?

Traian Basescu: Domnule Moraru, hai sa punem evenimentul asta in filmul lui real, pentru ca toata lumea vorbeste de cazul Voicu, Costiniu, Casuneanu, Locic. El nu a fost o tinta pentru institutiile statului. Efectul Voicu, si cand spun Voicu inteleg tot ce se intampla, a fost un efect colateral al unei cu totul alte actiuni a statului. Daca va aduceti aminte, au fost doi ministri de interne care au plecat foarte repede. Lumea si-l aduce aminet pe Gabriel Oprea, dar uita ca la sapte zile dupa plecarea lui Oprea a plecat al doilea ministru pe care l-am numit, pe Liviu Dragnea.

Radu Moraru: Daca la primul aveam un motiv, numirea la Doi si un sfert a domnului Ardelean, la al doilea n-am aflat niciodata…

Traian Basescu: Da, daca o sa spuna el, foarte bine. Daca nu, o sa-i amintesc eu, daca el nu spune, de ce a demisionat. Doi ministri care au refuzat sa faca un joc al unor numiri la structuri de siguranta a statului, pana la urma, asa cum sunt ele, servicii departamentale, cele din Ministerul de Interne, nu servicii nationale, ca SRI si SIE…

Radu Moraru: Dar totusi, un serviciu secret…

 

Dragnea sa spuna de ce a demisionat

 

Traian Basescu: Sunt servicii de informatii. Nimeni nu se intreaba de ce doi ministri au plecat si mai ales toata lumea uita de Dragnea, care a stat sapte zile ministru de interne, dupa care a venit la mine dandu-mi explicatia de ce isi prezinta demisia.

Radu Moraru: Credeti ca a fost sincer cu dumneavoastra cand v-a spus?

Traian Basescu: Cred ca da, pentru ca motivele au fost aceleasi ca la Oprea.

Radu Moraru: OK. Noua insa ne-a spus atunci, domnule, bugetul, chestii…

Traian Basescu: Da, poate va spune candva si de ce a demisionat in mod real. Si aduceti-va aminte ca pe urma au inceput niste discutii cu oameni care au arhive, au acces in arhive sau oameni care primeau informatii de la Mos Craciun. Va aduceti aminte celebrele… Da, „ma duc, ma asez in pat si vine Mos Craciun si imi da informatii”.

Radu Moraru: Spuneti ca la asta statul s-a autosesizat.

Traian Basescu: Structurile statului nu cred in Mos Craciun.

Radu Moraru: Nu?

Traian Basescu: Nu. Si de la aceste intamplari, de la demisiile celor doi ministri, plus de la Mos Craciun care aducea unui politician in voga la un moment dat informatii au reactionat structurile statului si au pus sub supraveghere infectia de la Interne.

Radu Moraru: Si asa a cazut in plasa in acest proces de protejare a institutiilor statului de catre alte institutii ale statului a aparut si cazul Voicu despre care va rog sa ma credeti ca eu am aflat de la televizor, pentru ca nu e treaba mea. Treaba mea sunt problemele de siguranta nationala, am stiut despre interventia SRI pe problema ce se intampla la Interne. In procesul supravegherii si a incercarii de a curata ce se intampla acolo a aparut colateral, ca un caz de coruptie, si cazul Voicu, care a mers insa la Parchet. Deci, obiectivul a fost cu totul altul. S-a inceput de la penetrarea de catre oameni care utilizau un serviciu, penetrarea acestui serviciu cu oameni pusi si ati auzit, probabil, public, ca ia uite, Blaga, raul asta, ii curata… Sigur ca toata clientela aceea sau toti oamenii unuia dintre cei invinuiti, ai domnului Voicu sau cei suspectati au fost scosi din functiile importante in care fusesera pusi. Dar a fost o operatiune de siguranta nationala. Ce s-a intamplat pe urma, mergandu-se in cazul Voicu, Casuneanu, judecatorul Costiniu, Locic, au fost colaterale actiunii principale. Statul a reactionat pe o vulnerabilitate de siguranta nationala.

Radu Moraru: Va amintesc ceva. Ati spus inainte cu o luna de zile de a fi primul tur al alegerilor, aici la masa asta, ati vorbit de acest Voicu, Mitica Iliescu…

Traian Basescu: Mitica Iliescu, da.

Radu Moraru: N-ati… Va intreb, puteati folosi acele informatii in campania electorala?

Traian Basescu: Numai cele de siguranta, despre cele legate de coruptie n-am stiut. N-am stiut, nu erau treaba mea.

Radu Moraru: Deci, dupa aceea le-ati aflat.

Traian Basescu: Le-am aflat cand le-ati aflat si dumneavoastra…

Radu Moraru: Stenogramele…

Traian Basescu: Cand au inceput sa-i cheme la Parchet. Si sa nu va ganditi ca la mine vine cineva cu redarile discutiilor, mie pe siguranta mi se prezinta o pagina dimineata…

 

Sa nu indraznesti sa vii cu Voicu”

 

Radu Moraru: O sinteza, practic.

Traian Basescu: O sinteza si atat. Este adevarat, tot in baza informatiilor care existau, l-am avertizat pe domnul Geoana, „Sa nu indraznesti sa vii cu Voicu sa fie ministru de Interne”.

Radu Moraru: Asta cand?

Traian Basescu: Cand s-a pus problema numirii dansului, am aflat-o din relatia cu partidele si l-am sunat. Norocul a fost ca in Biroul Permanent al PSD, Voicu a pierdut la vot. Dar il avertizasem pe domnul Geoana sa…

Radu Moraru: Deci cand erau alegerile, Geoana stia de la dumneavoastra ca nu e cazul sa vina…

Traian Basescu: Stia foarte bine, da.

Radu Moraru: Cand erau alegerile in interior, sa vada daca e Voicu sau e Gabriel Oprea.

Traian Basescu: Stia perfect, da. Stia si eu avertizasem ca nu ii primesc juramantul daca trece prin Parlament.

Radu Moraru: Dar credeti ca acest Voicu – noi l-am gasit sublocotenent sau ce era el pe la revolutie, am facut traseul, cum a devenit el puternic. Totusi, pana la urma, e o piesa mica. De unde stie el ce stenograme primiti dumneavoastra, ce ajung la dumneavoastra si de unde stie…?

Traian Basescu: Dar in primul rand, la mine nu ajung stenogramele. … Nu ajung.

Radu Moraru: El spune: „Transcripturile astea nu ajung la Traian Basescu”.

Traian Basescu: Nu, nu ajunge niciodata vreun transcript, pentru ca nu e treaba mea. Treaba mea sunt problemele de siguranta. Si intr-adevar, cand am stabilit cu Serviciul Roman de Informatii ca infectia de la Interne trebuie scoasa, a fost o actiune care tinea de siguranta nationala.

Radu Moraru: Aici v-ati dat acordul. In rest, spuneti ca nu stiti de Costiniu, de…

Traian Basescu: Nu. Eu am aflat de la… cand au inceput sa ii cheme la DNA.

 

Prietenul Casuneanu

 

Radu Moraru: Intrebare: unul dintre ei, Costel Casuneanu, e tot dat ca prietenul dumneavoastra.

Traian Basescu: Asa este, il cunosc, dar asta nu inseamna ca ma amestesc in treburile justitiei.

Radu Moraru: Nici nu v-a informat cineva: domnule, vedeti ca o sa fie prietenul dumneavoastra, o chestie delicata?…

Traian Basescu: Domnule Moraru, si daca m-ar fi informat, nu puteam spune unui procuror: „Nu va atingeti de domnul Casuneanu”. Nu puteam.

Radu Moraru: Dar puteati sa il avertizati pe prietenul dumneavoastra?

Traian Basescu: Nu as mai fi presedintele Romaniei daca as face-o. Cum poti sa…

Radu Moraru: Grea situatie.

Traian Basescu: Cum poti sa iti tradezi propriile structuri ale statului? Sunt structurile statului, iar presedintele Romaniei e seful statului.

Radu Moraru: Sunteti tot timpul seful statului sau uneori sunteti si prizonier al propriei tari? Dar in sensul bun, in sensul ca…

Traian Basescu: Esti prizonierul functiei, de multe ori.

Radu Moraru: Nu poti face chiar tot ce vrei.

Traian Basescu: Nu. Si incercarile de a mai face cateodata ce doresc…

Radu Moraru: Am vazut ca vreti sa fiti dictator, dar nu prea v-au lasat…

Traian Basescu: Incercarile de a mai face cateodata ce imi doresc, mai un restaurant, mai… sunt intotdeauna esecuri. Asa ca…

Radu Moraru: Da. Totusi, intrebam, acest Voicu, atat de mic in angrenajul asta, cum de e totusi cu atata forta? Adica poate el sa… Cel mai socant mi se pare judecatorul de la Inalta Curte, pe care il chema – dadeam exemplul asta, am doi catei, nici unul nu vine cand il chemi, daca nu ma port frumos cu el – asta venea ca un catel, nici nu stiu de care, ca sa nu supar cateii.

Traian Basescu: Domnule Moraru, nu as vrea sa discut cazul colateral de coruptie care a pornit de la o realitate de siguranta nationala.

Radu Moraru: Dar v-a socat ceva in tot ce ati vazut prin presa, dincolo de siguranta nationala?

Traian Basescu: Da, da.

Radu Moraru: Cazul asta, asa, telenovela asta.

Traian Basescu: Da, da, m-a surprins pana unde s-a ajuns, a fost o surpriza.

 

Constructorii au ajuns sa fie lacomi

 

Radu Moraru: Dar nu sunteti totusi un naiv, banuiesc ca aveati banuieli ca la noi, coruptia este de jos pana sus.

Traian Basescu: Nu, eu as da un… as atentiona asupra unui alt lucru. Daca va aduceti aminte, am fost un om care i-a sustinut foarte mult pe constructorii romani. Si vreau sa va spun ca nici Casuneanu, nici Umbrarescu, nici Euroconstruct nu au lucrat niciodata la Ministerul Transporturilor, cat eu am fost ministru. Ei au intrat in Ministerul Transporturilor in timpul domnului Mitrea, probabil, pe bune contracte, in conditii legale, nu… Asta, ca sa clarific tentatia multora de a merge in istoria perioadei cand eram ministrul Transporturilor. Umbrarescu si Casuneanu nu au lucrat nici cand eram primar general al Capitalei, nu s-au putut apropia de Bucuresti. Euroconstructul l-am gasit din timpul domnului Lis, cand eram la Primaria Capitalei, era una din firmele bune, din cele 300 si ceva. Dupa ce am scuturat copacul, au mai ramas sase care sa lucreze in Bucuresti si au ramas printre cele sase. Insa asta nu ma… deci i-am sustinut pe constructori foarte mult. Pentru ca erau conditii care, practic, scoteau firmele romanesti, veneau firmele straine, cu un laptop si un inginer, aveau sute, mii de kilometri de autostrazi sau de drumuri nationale reabilitate si era conditie sa ai experienta ca sa faci ceea ce e de facut. Si la un moment dat i-am sustinut foarte mult. Din pacate insa, unii au ajuns sa fie lacomi. Si cand pierd licitatii, se duc la instante, blocheaza lucrarile, , incearca, pe urma, cu aranjamente, sa isi obtina contracte pe care nu le-au obtinut in licitatie. Si asta m-a suparat profund, m-a suparat si nu vor mai avea in mine un sustinator, pana cand nu ajung si la etica.

Radu Moraru: Nu, dar cea mai buna dovada…

Traian Basescu: Etica de a face o lucrare de buna calitate si de a o castiga cinstit, nu cu interventie in instante. Credeti ca acesta este singurul caz? Nu. Am inteles un mecanism pe care l-au declansat si ii si avertizez public: sa se opreasca, pentru ca nu mai merge.

Radu Moraru: E nenorocirea asta, cu blocajul in Justitie. Va dau cel mai bun exemplu: Satu Mare este un municipiu care a avut primar intotdeauna la putere, ca era PSD sau UDMR, avand in vedere ca ori PSD, ori UDMR tot timpul au fost la putere.

Traian Basescu: Da.

Radu Moraru: Pai, sa stiti ca arata dezastruos, de exemplu, Satu Mare. De ce? Ca sunt blocate lucrarile. Pe cand Brasovul, care a avut primar patru ani in opozitie – Scripcaru – care a facut minuni. Deci, nu tine de Guvern, neaparat, cand…

Traian Basescu: Nu.

Radu Moraru: Daca edilul stabileste un contact bun cu constructorii… Deci, trebuie sa fie si constructorii si edilul.

Traian Basescu: Da.

Radu Moraru: Dovada cea mai buna este ca a sustinut constructorii si drumurile din Romania arata cum arata. Au si vina mare constructorii.

Traian Basescu: Categoric, da.

 

PSD si PNL sa vina la guvernare

 

Radu Moraru: Dar magistratii, v-ati explicat, Viorica Costiniu de ce va ataca de-a lungul… era foarte suparata pe dumneavoastra. Acum poate sa spuna…

Traian Basescu: Nu e singura…

Radu Moraru: „Traian Basescu l-a urmarit pe sotul meu, l-a introdus in gura lui Voicu si acum…”

Traian Basescu: Domnule Moraru, intelegeti ca acest efect Voicu, cu tot lantul, a aparut dintr-o intamplare. Nu asta a fost obiectivul SRI. Ei, cand au sesizat ca apar elemente de coruptie, au trimis la DNA. Ce au facut procurorii cu informatiile primite de la SRI, vedem.

Radu Moraru: E treaba lor.

Traian Basescu: E treaba lor. Insa ei au actionat pe un caz de siguranta nationala, pe ce se intampla la Ministerul de Interne.

Radu Moraru: Grav ce se intampla.

Traian Basescu: Da.

Radu Moraru: Va intreb acum de ce spune gura lumii: multe din esecurile locale, vorbesc acum, pe unde mergi prin tara, ale guvernantilor de astazi – fie ca sunt UDMR, ca sunt PD-L – vi se pun in carca.

Traian Basescu: Pai, ce, fac eu?

Radu Moraru: Credeti ca e corect sau nu?

Traian Basescu: Pai, cu ce ma ocup eu din administratia locala?

Radu Moraru: Nu va ocupati, pe de o parte. Pe de alta parte, insa, ati numit Cabinetul Boc IV.

Traian Basescu: Asta este cu totul altceva si eu nu spun ca este Cabinetul cu oameni perfecti. Insa este un cabinet care si-a asumat sa treaca printr-o perioada de criza, si-a asumat. Oamenii astia nu sunt cei mai fericiti din lumea asta, dar au castigat. Sigur, au si vrut sa fie la putere. Pentru ca, aduceti-va aminte, PSD-ul a dat si a fugit de la putere, a fugit pur si simplu. PNL-ul nu vrea sa auda. Ei spun asa: „Stam in opozitie cat e greu, tocam la Guvern si cu asta basta, e usor sa faci politica”. Daca au oameni mai destepti, sa vina la guvernare, le-o spun si acum.

Radu Moraru: Interesant.

Traian Basescu: Da.

Radu Moraru: Deci, nu refuzati…

Traian Basescu: Daca stiu ce e de facut, in mod deosebit liberalii, sa vina la guvernare, i-am invitat de atatea ori. Nu vor sa vina, foarte bine, sa stea acolo, sa-si faca treaba de opozitie, dar nu poti sa vrei sa fii ca la putere, dar facand-o pe opozantul. Asta nu se poate. Deci, stau in opozitie, asta le-a fost optiunea, asta le este optiunea, sa stea in opozitie…

Radu Moraru: Dar va asumati si partea negativa a guvernarii.

Traian Basescu: Categoric imi asum, pentru ca eu am desemnat acest Guvern.

Radu Moraru: Inseamna ca nu veti castiga al treilea mandat de presedinte al Romaniei.

Traian Basescu: Nu asta e problema, domnule Moraru.

Radu Moraru: Nu, dar la un moment dat, credeti…

 

Politica de discreditare dusa de Realitatea si Antene

 

Traian Basescu: Marea problema este ca se si duce o politica de discreditare a tot ce face Guvernul, pe doua mari trusturi: pe trustul REALITATEA si pe ANTENE. Nu le atac, e o constatare. Eu nu ma duc la ei demult…

Radu Moraru: Bine, acolo ati fost acuzat dumneavoastra. de catre Radu Tudor ca – repet, cu subiect si predicat – ca dumneavoastra. spalati bani cu Casuneanu. Cand am auzit ca seful statului meu, Romania, spala bani cu Casuneanu, eu am ramas socat.

Traian Basescu: A mai fost un domn care ma dusese in trafic de armament, in campanie. Dar tot… Astia sunt, asa inteleg…

Radu Moraru: Prinde discreditarea asta? Pielea dumneavoastra. a simtit-o in campania electorala, cand se spuneau toate grozaviile?

Traian Basescu: Nu.

Radu Moraru: Nu prinde la public?

Traian Basescu: Nu.

Radu Moraru: Nu?

Traian Basescu: Nu. Asta nu. Prind altele, dar asta n-a putut crede nimeni, ca…

Radu Moraru: Nu asta. Dar zic, in sensul daca aceste campanii vor avea si un efect. Ca pana la urma, au avut efectul ca au mintit poporul cu televizorul, cand au spus ca presedintele statului este altul decat dumneavoastra., ceea ce ei stiau ca nu e asa.

Traian Basescu: Da. Bun. Pe 50% din romani i-au pacalit, pe alti 50% nu i-au pacalit, asta e realitatea.

Radu Moraru: Daca, la un moment dat, veti fi pus in situatia… Pentru ca sunt unii care sunt suparati pe bune.

Traian Basescu: Da.

Radu Moraru: Adica, domnule, castiga mai putin. Oamenii nu inteleg reforme, nereforme…

Traian Basescu: Domnule Moraru…

Radu Moraru: „Domne, castig mai putin, sunt suparat, ies in strada”.

Traian Basescu: Domnule Moraru…

 

Actualul Guvern nu va sacrifica tara

 

Radu Moraru: Sub o presiune sociala, un milion de oameni in strada, bolnavi, cu perfuzii, cu liderii de sindicat, si ei legati la cap si cu perfuzii in mana, cei care erau patroni la REALITATEA – da? – sub o asemenea… Veti face un gest, la un moment dat, sa zicem, de a-l da la o parte pe Emil Boc sau de a face o remaniere sau…

Traian Basescu: Nu. Atata timp cat Emil Boc duce procesul de reforma, asa cum poate sa-l duca, pentru ca e intr-un mediu extrem de ostil: mediu sindical, mediu mediatic – pe cele doua trusturi nu se prezinta decat partea cea mai rea si se incearca, daca vreti, o demoralizare a populatiei, sa nu mai vada nicio solutie, e pierduta tara, e pierdut poporul. In orice caz, daca romanii vor cadea in aceasta plasa, trebuie sa stie ca nu vor gasi politicienii care sa sacrifice tara. In momentul de fata, partidele aflate la guvernare nu sunt dispuse sa sacrifice tara. A sacrifica tara inseamna sa maresti salarii, sa maresti pensii, inseamna sa o distrugi. Adica, ce au facut altii in 2008? Au pregatit situatia extrem de dificila de astazi. Ei mizeaza pe faptul ca pe presiune si pe incitarea – pentru ca sunt emisiuni in care pur si simplu romanii sunt incitati sa iasa in strada.

Radu Moraru: S-au inrait. Mai degraba, vad o inraire, asa…

Traian Basescu: Da.

Radu Moraru: Hai sa-l inraim pe roman cat putem.

Traian Basescu: Da. Deci, le garantez ca actualul Guvern nu va sacrifica tara pentru pace sociala.

Radu Moraru: Dar va intreb ceva, ca o paranteza…

Traian Basescu: Si eu sunt convins ca romanii, daca ar intelege ce fac, daca ar exista disponibilitatea trusturilor media, sa explice: uite unde suntem, fratilor. Si se poate explica foarte simplu: producem mult mai putin decat luam ca salarii, da? Producem mult mai putin. Dam salarii si pensii din bani imprumutati. Nu mai poate continua situatia asta. Nu mai poate continua. Pai, va dau numai un exemplu: 2008 – da? – anul de glorie, in care s-au aruncat bani si cu stanga si cu dreapta.

Radu Moraru: Cu dreapta, catre stanga si dreapta.

Traian Basescu: Da. Cu asa-zisa dreapta.

Radu Moraru: Sau asa-zisa dreapta, da.

Traian Basescu: Pentru ca, hai sa fim seriosi, cred ca trebuie sa terminam si cu povestea asta, liberalii de dreapta. Liberalii, in Europa, nu sunt de dreapta, sunt centru-stanga. Iar ai nostri sunt mai la stanga de PSD, liberalii nostri, ca sa fim foarte clari.

Radu Moraru: Corect. Ma bucur ca ati spus-o.

Traian Basescu: Uitati-va la toata actiunea de guvernare liberala, sunt mai la stanga de PSD. Aici, comparati numai faptul ca in 2008, anul…

Radu Moraru: Campaniei electorale.

Traian Basescu: …campaniei electorale, a fost crestere economica 7,1% si deficit 5,4. Ganditi-va cum e sa ai crestere -7,4 si sa tii deficitul la 7,4. Ce efort urias a trebuit sa faca guvernul, un efort incomplet, el trebuie continuat anul acesta, daca vrem sa nu ne distrugem singuri tara.

 

O tara in criza este ca o tara in razboi aproape”

 

Radu Moraru: Intrebare, domnule presedinte.

Traian Basescu: Da.

Radu Moraru: E ingrozitor, eu inteleg situatia in care ne aflam, pe cuvant.

Traian Basescu: Nu, nu e ingrozitor, avem solutii.

Radu Moraru: Nu, in sensul ca e ingrozitor sa faci saltul asta de la crestere economica cu deficit, care si asta e ciudat… Cum la crestere sa ai deficitul asta? Dar aici Varujan Vosganian poate va raspunde dumneavoastra. unde a pus 4 miliarde, ca noua n-a vrut sa ne raspunda. Ei sunt pe hartie, banii dar s-au evaporat si doi: sa cazi dupa aceea la situatia urmatoare, cu deficit de 7 si crestere de -7. E ingrozitor. Dar credeti ca noi, romanii, ca natiune, avem dimensiunea asta a momentului? Adica, eu am intalnit asa, oameni de afaceri – cum a trebuit sa-si scada profitul, deja era suparat ca guvernul Boc. Am intalnit oameni obisnuiti. Intrebare: credeti ca vom realiza noi fiecare ca intr-adevar e greu de tot? Cum realizeaza romanii din Spania. Stiti ce spun romanii din Spania? Domnule, muncim mai mult nu pe 1.200 ca pana acum, si pe 800 de euro, dar suntem fericiti ca avem aia 400 sa platim chiria si 300 rata la banca.

Traian Basescu: Asa este.

Radu Moraru: Noi de aici, astia din Romania…

Traian Basescu: Stiti cum e? Si vreau sa fiu scuzat, nu vreau sa provoc articole o saptamana de acum inainte…

Radu Moraru: Deja le-ati provocat.

Traian Basescu: O tara in criza este ca o tara in razboi aproape. Asta e cel mai greu razboi dupa razboiul adevarat – criza economica. Iar trupele sunt lovite pe la spate, stiii, si se demoralizeaza populatia in spatele lor. Nu e in regula.

Radu Moraru: Da, avem niste armate inamice.

Traian Basescu: Ne-ar trebui putina solidaritate, pentru ca suntem aproape sa iesim din situatia in care am fost, adusi si de… nu de Romania, ca nu Romania a provocat criza globala, dar din criza asta poti sa iesi mai sanatos sau poti sa iesi in metastaza. Noi avem sansa sa iesim mai sanatosi, daca guvernul reuseste sa-si duca la indeplinire obiectivele de reducere a cheltuielilor bugetare, pentru ca mi se pare inadmisibil ca in 2011, cand terminam actualul acord cu Fondul, sa luam alt credit sa platim salarii si pensii.

 

Guvernul chemat la discutii

 

Radu Moraru: Ca ar trebui sa ne revenim pana atunci.

Traian Basescu: Ar trebui in primul rand sa nu ne mai crestem cheltuielile bugertare. Nu va ascund ca nu sunt convins nici de realitatea a ceea ce se afirma la guvern: am inchis agentii si am dat oamenii afara. Nu prea am vazut in statistici someri din sectorul bugetar, nu prea am vazut. O sa ma mai uit cu atentie in zilele urmatoare. S-au comasat ministere, a ramas acelasi numar de salariati. Ceva e in neregula si acolo. Am sa am o discutie cu Guvernul saptamana viitoare, pe articolul 86, 87 din Constitutie, o sa-i invit la consultari la Cotroceni, Guvernul.

Radu Moraru: Aveti voie sau…

Traian Basescu: Da.

Radu Moraru: Sigur?

Traian Basescu: Pot sa chem guvernul la consultari, cum pot sa ma duc si la Palatul Victoria. Dar pana la urma gentiletea mea de a ma duce la Palatul Victoria si de a nu chema guvernul la consultari la Cotroceni a fost prost inteleasa in mandatul trecut, asa ca…

Radu Moraru: Nu vreti sa mai riscati o suspendare…

Traian Basescu: Nu, acum chem guvernul la Cotroceni sa-mi explice lucrurile astea si problema lansarii programelor de infrastructura pe bani europeni. O stiu pe fond unde e. Stiti ca se spune de ce nu tragem banii de la UE si raspunsul este simplu: nu avem bani sa cumparam pamanturile. Pentru ca achizitia terenurilor nu este eligibila pe bani europeni.

Radu Moraru: Nici TVA-ul.

Traian Basescu: Nici TVA-ul. Iti spune in acord ca 75% – dau un exemplu – din costurile autostrazii sunt bani europeni si 25% din costul autostrazii contributie romaneasca. Or fi ei in buget, parte din ei, din cei 25%, dar nu sunt banii de achizitie a terenurilor, deci practic contributia romaneasca nu este 25%, este 50%…

Radu Moraru: Daca punem si TVA-ul, e peste 50%.

Traian Basescu: Da, peste 50%.

Radu Moraru: Trebuie sa luam o scurta pauza, domnule presedinte. Ne intoarcem in direct in cateva minute. Am deja si niste mesaje, intrebari de la telespectatori. Presedintele Romaniei, inca o data va spun, este aici, este in direct, nu e nici o holograma, nu este nici bolnav, undeva, internat de trei luni undeva intr-un spital din China, vorbeste cu mine, e bine, sanatos, cel putin aici, pare in forma. Ne intoarcem in direct.

Radu Moraru: Dupa emisiune sa stiti ca avem box, box adevarat. B1 TV a avut in exclusivitate drepturile pe Gala Invincibilii V. Asadar, daca vreti sa aveti o viata sanatoasa, faceti miscare. Presedintele Romaniei inoata in fiecare zi jumatate de ora, parca asa tin minte. Mai aveti timp?

Traian Basescu: Ei, mai am cate o zi cand sar, uite, cum a fost astazi, n-am…

Radu Moraru: Dar box, ati facut vreodata box?

Traian Basescu: Nu, niciodata.

Radu Moraru: N-ati facut box. Ce e cu boala? De unde speculatiile astea…

Traian Basescu: Cand nu te pot bate cu votul, spera sa te bata Dumnezeu, sa te imbolnavesti…

Radu Moraru: Nu, dar exista vreun pasaj in Romania prin care poti sa invoci suspendarea presedintelui pe motiv ca e bolnav?

Traian Basescu: Nu, nu.

Radu Moraru: Stiti de ce? Va spun de ce. Eu tin minte, cand ati fost cenzurat, erati primar si s-a dat ordin: domnule, sa nu mai apara Traian Basescu la nici un post de televiziune, nici macar…

Traian Basescu: Da, stiu.

Radu Moraru: PRO TV a fost mai curajos, in sensul ca va dadea dintr-un profil, asa, din avion… Ma gandesc ca daca maine s-ar da o lege din asta sa nu apareti, va dati seama ca n-ati aparea nicaieri si toti ar spune: presedintele nu poate sa iasa din casa fiindca este bolnav grav. Adica, daca, sa zicem prin absurd s-ar desfiinta un B1 TV sau alte medii independente…

Traian Basescu: Sau OTV.

Radu Moraru: Sau OTV, da… Desi nu prea cred, dar OTV e altceva, nu vreau sa ma bag, acolo mai degraba cu vrajitoarele ma gandesc ce o fi. Intrebare: puteti fi suspendat? Adica, ni se spune noua, poporului, domnule, Basescu n-a mai aparut de trei luni, nu poate sa-si exercite…

Traian Basescu: Deci sa-l suspendam…

Radu Moraru: Si trebuie sa-l suspendam, sa punem pe cineva.

 

S-a stricat RMN-ul

 

Traian Basescu: Nu, nu se poate asa ceva. Si uite, o sa va fac o marturisire, dar nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar eu as fi foarte bucuros sa fac publice rezultatele vizitei mele medicale, pe care le am pana la stadiul la care am reusit sa o fac. Domnule, trebuie sa vaspun: spitalul care, prin hotarare CSAT, trebuie sa cate de sanatatea presedintelui are RMN-ul ala defect si pana ii vin piesele nu-mi poate termina vizita medicala. Am inceput-o in ianuarie, in februarie, nu mai stiu exact cand am fost, intr-o sambata si mai sunt de facut…

Radu Moraru: Si n-aveti voie sa mergeti la un alt spital?

Traian Basescu: Acolo a stabilit CSAT-ul, acolo am stabilit in CSAT, acolo trebuie sa ma duc.

Radu Moraru: Deci, m-am prins, ati dat ordin sa nu vina piesele de schimb ca sa nu va faceti…

Traian Basescu: Da, ca sa nu-mi termine vizita medicala…

Radu Moraru: Da, suntem intr-o lume ciudata.

Traian Basescu: Da, mi-au facut un tomograf, nu stiu care, cel care iti face – la cap, la plamani, la nu stiu ce si mai este un aparat… Ca la mine o vizita medicala nu dureaza. Iti ia astazi sangele, vin rezultatele la sange si urina si ce mai e… si abia pe urma te baga prin toata comisia aia de 13 medici. Deci, dureaza vreo sase ore o vizita medicala.

Radu Moraru: Ati ajuns in fata a 13 medici pana acum?

Traian Basescu: Da.

Radu Moraru: Pai, va spun ceva. E clar ca sunteti sanatos. Daca era ceva, sigur unul spunea din aia.

Traian Basescu: Pai raportul mi s-a facut, dar mai trebuie facut si acest control, cu RMN-ul asta, sa fie completa vizita medicala.

Radu Moraru: Dar sunteti norocos ca aveti acces la un RMN. Cred ca foarte multi romani din pacate nu au, fiindca nu avem.

Traian Basescu: Pai nu vedeti ca nu am? E defect.

Radu Moraru: Bun, macar aveti undeva, ipotetic.

Traian Basescu: Cand se va repara.

Radu Moraru: Ce facem cu sanatatea? O sa avem vreodata…

Traian Basescu: Trebuie sa avem sistemul de sanatate pus la punct si cu toate supararile care sunt, legat de bani, eu cred ca prima sursa este controlul banilor asa cum ei sunt cheltuiti acum in sistem. Uitati-va, spuneam si astazi la un simpozion cu privire la sistemele informatice. Cred ca auzim de prin ’98-’99: „achizitia sistemului informatic pentru sistemul nostru de sanatate” – Casa de Sanatate, spitale, medici de familie, toata lumea sa bage datele acolo. Am avut o discutie cu minstrul Sanatatii si cu presedintele Casei, doua discutii am avut de fapt cu ei pe aceasta tema: accelerarea procesului de punere in functiune a sistemului informatic. Pentru ca atunci nu mai pot sa dispara banii in neant, nu mai pot sa se prescrie medicamente care pe urma sunt luate gratuit de la farmacie si sunt vandute in afara Romaniei.

Radu Moraru: Si smecheria asta se practica?

Traian Basescu: Da, se practica. Nu mai poti, spre exemplu… Cand am aflat-o si pe asta, pur si simplu… Este o injectie care se face la cei bolnavi de cancer, la un anume cancer. Avem cateva mii de astfel de cazuri, oameni care trebuie sa-si faca periodic acea injectie. Pana la un moment dat, in 2008, aceasta injectie se facea in spital. De ce? Pentru ca dozele erau mai mari decat necesarul pentru injectie. In functie de stadiul bolii, unii au nevoie de 5 mililitri, altii de 10, altii de 8. Nu s-au mai facut la spitale, s-au bagat in farmacii, iar intr-un flacon este substanta pentru 4 – 5 astfel de injectii. Dar, dandu-se individual, practic omul se duce cu sticluta la medicul de familie, ii face injectia si restul arunca. Acum i-am cerut presedintelui Casei sa revina la ce era inainte. Cei care au nevoie de acest tratament sa mearga la ora 11:00 la spital, ii programeaza medicul…, cum se facea inainte de 2008. Deci sunt niste lucruri extraordinare in sanatate.

 

Suntem o tara cu resurse limitate”

 

Radu Moraru: Stiti ca e o boala, se cheama miastenie, si daca nu faci o injectie seara, cand iti apare criza, poti sa mori in somn, ti se blocheaza toti muschii… Costa – am adus eu de la Budapesta pentru un spital mare din Romania – 3 euro cutia. Stiti de ce nu se importa? Ca smecherii nu fac profit cand importa medicamentele. La 3 euro cat sa castige? 5 centi la o cutie? Si nimeni n-a avut grija: „mai, daca tot aduci medicamente scumpe, ia pune si din astea obligatoriu, ieftine, ca oamenii mor”. Repet, daca nu ai 20 de euro sa-ti iei medicamentul… Nu se gaseste in Romania; eu in Romania n-am gasit.

Traian Basescu: Domnule Moraru, mai este un lucru pe care nu vreau sa il spun cu sadism. Stiu ce o sa iasa de aici, dar nu pot sa n-o spun. Nu suntem o tara bogata. Suntem o tara cu resurse limitate. Trebuie sa gasim formula sa asiguram medicamentele tuturor celor care au nevoie de ele. Si atunci, de ce nu merg pe generice gratuit? Si cine vrea mai mult decat penultimul medicament, si il vrea pe ultimul, cel care e sub licenta, plateste diferenta. Mi se pare de bun simt sa putem sa ne tratam toti intr-un fel sau altul. Asa, se prescriu numai cele mai scumpe medicamente, dupa care in iunie ramanem fara bani. Si ce am facut? Ce am facut? Cand punem mai multi oameni in dificultate? Cand mergem pe generice si avem resursa de la un capat la altul al anului sau cand mergem pe cele mai scumpe medicamente, dam in primele 6 luni la toata lumea cele mai scumpe medicamente, dupa care oameni care au boli cronice nu mai pot primi medicamentele gratuit, ca s-au terminat banii?

Radu Moraru: Cand nu mai suntem ipocriti, domnule presedinte, cand vom spune: Romania poate un nivel minim; mai sus fiecare sa plateasca, pentru ca atata se poate.

Traian Basescu: Exact. Cand o sa fim cinstiti: noi atat putem. Domnule Moraru, credeti ca baietii astia de la Aviatia Militara n-ar fi vrut un Gripen nou, un Eurofighter sau un F35 nou?

Radu Moraru: Am vorbit cu ei, ba da.

Traian Basescu: L-ar fi dorit cu tot sufletul lor, dar au spus: ‘domnilor politicieni, cat ne putem intinde?’ Pai… Si atat luam de la gura unora ca sa punem un miliard sa instruim pilotii, sa facem pistele, sa facem upgradarea; ne trebuie 1,2 miliarde sau 1,1 miliarde… nu stiu cat. Si atat e mult pentru noi in situatia actuala. Deci aici suntem. Cine are pretentii dincolo de ce putem, nu face decat sa vorbeasca nerealist. Trebuie sa ne calibram la ceea ce suntem in realitate. Hai sa va mai spun un lucru, care mie mi se pare util sa il tinem minte. Avem 4,9 milioane de oameni in campul muncii, din care 1,4 milioane sunt bugetari, da? Trei milioane produc, din care jumatate sunt in servicii si doar jumatate in productie, ca e productie agricola…

Radu Moraru: Servicii, servicii – turism, alte… Sa nu se inteleaga servicii secrete.

Traian Basescu: Servicii, adica posta, telefonie, servicii pentru populatie. Deci doar 1,5 milioane produc efectiv ceva si tin in spate 22 de milioane. Nu se poate, in conditiile astea, sa nu fii rational, sa te adaptezi la ce poate tara asta. Aici suntem.

 

Modelul polonez

 

Radu Moraru: Dincolo de demagogie, sa va dau cateva exemple… Stiti ca au plecat foarte multi romani afara nu doar pentru a trai in lux sau nu pentru a trai cu 1000 de euro pe luna sau a manca portocale mai proaspete. Multi au plecat din Romania pentru ca aveau parinti bolnavi, care nu-si permiteau medicamente, si atunci…

Traian Basescu: Asa este.

Radu Moraru: Eu cred ca pentru orice om care este sanatos, in lumea asta exista solutii. Daca Romania nu poate sa iti ofere solutia asta… Sunt studenti care au plecat afara si muncesc, fac si scoala, trimit si bani, pentru ca parintii lor sunt bolnavi. Adica trebuie sa ne si sacrificam. Mi-a placut ce zicea Talpes: o natiune cu memorie, un popor fabulos nu exista fara sacrificii.

Traian Basescu: Domnule Moraru, o sa am rugamintea, daca dumneavoastra. ca jurnalist sau un documentarist poate sa ia presa din Polonia de la inceputul crizei si pana acum. A creat o atmosfera de solidaritate in jurul unul moment dificil. Sigur, au avut si avantajul ca sunt cu 2-3 ani intrati inaintea noastra in UE si i-a prins criza in plina utilizare a fondurilor – cum probabil la fel vom fi si noi peste doi ani – de la UE.

Radu Moraru: Ei avand, sa spunem, crestere economica mica, dar au avut-o…

Traian Basescu: Exact.

Radu Moraru: …si nu au avut nevoie de imprumuturi de la…

Traian Basescu: Nu, au luat imprumuturi mai mari decat noi, numai ca le-au luat de pe piata mai scump decat noi.

Radu Moraru: Nu am stiut ca mai scump. Stiam ca au luat, dar de pe piete…

Traian Basescu: Nu, mai scump. Noi de la Fond am luat cu 2,7 dobanda, iar Polonia s-a imprumutat cu 4,5 – 4,6 de pe piata, cum ne-am fi imprumutat si noi acum, cu 5,17. Deci si Polonia a luat bani de pe piata. A avut si un precausion areagreement cu Fondul, ca in cazul in care nu reuseste sa ia de pe piata, sa poata sa ia imediat de la Fond bani. Dar, ca si grecii, au tratat-o ca pe o problema de orgoliu sa nu ia bani de la FMI, care vine si iti pune niste conditii de genul celor pe care ni le-au pus noua: mai reduceti-va din aparatul bugetar, mai faceti-va pensiile…, mai dati legea raspunderii fiscale… Deci, sunt chestiuni importante cand reusesti sa nu ai acord cu Fondul, dar asta nu inseamna ca iei banii mai ieftin de pe piata.

Radu Moraru: Si acum spuneti ca e si meritul presei de acolo? Adica, pana la urma, totusi, sa nu dam mai multa importanta….

Traian Basescu: Este important ce aude omul zilnic la televizor, domnule Moraru. Dar, repet, eu nu – Doamne fereste, sa nu se inteleaga ca eu vorbesc de o presa care trebuie sa fie in prosternare asa si sa spuna: ‘Domnule Boc, ce bun esti! Critica-l!’ Dar poate dai o mana de ajutor si populatiei ca intr-un moment greu sa treaca mai usor peste dificultati. Pentru ca, daca te uiti asa, si comentatorii, si stirile 80% sunt negative. Daca sunt corecte analizele de presa pe care eu le primesc dimineata…

Radu Moraru: Nu sunt corecte 90%…

Traian Basescu: Bun. Am facut o apreciere asa…

Radu Moraru: Sa stiti ca asta cu diagnosticele, pe care mi-a parut ca ati retras-o….

Traian Basescu: Nu, nu am retras-o, domnule Moraru. Nu am retras-o…

Radu Moraru: A, nu ati retras-o. Stiti de ce? Ati gresit. Nu 40%, sunt 50% din diagnostice gresite…

Traian Basescu: Am indulcit-o pentru ca era o interpretare corecta la ceea ce scria in raport, cu numarul mult mai mare de paturi pe care il utilizam – astea tot din diagnostice gresite ajung acolo. Era un complex acolo, pe care… Ma rog, a fost o interpretare a specialistilor tradusa in cifra pe care am spus-o eu. Dar nu am vrut sa mai generez o dezbatere. Insa nu este imputabila neaparat medicilor. Si lipsei de echipamente, nu au echipamentele de diagnostic….

Radu Moraru: Domnule presedinte, daca vorbiti cu orice medic care lucreaza intr-o tara civilizata – ca e mai incepator, ca e mediu, ca e un profesionist, un mare profesor – o sa va spuna acelasi lucru: voi sunteti in urma cu zeci de ani fata de ce avem noi. Nu aveti cum sa aveti diagnostice corecte – ca nici le ei nu sunt diagnosticele suta la suta corecte…

Traian Basescu: Nu. Nici operatiile nu sunt reusite suta la suta…

 

Datoria fata de fostii stapani”

 

Radu Moraru: Am niste intrebari interesante. Va intreaba o sustinatoare: ‘Au costat mult alegerile? Ca altfel nu-mi explic, ca vad cam acelasi tipar: oameni in functii ca in regimurile trecute, regimuri care au fost criticate de domnul presedinte. Adica portretul politicianului local instalat nu zici ca-i pedelist’.

Traian Basescu: Depinde. Daca ne referim la punerea la directie a „oamenilor nostri” – da? – intre ghilimele, va rog sa ma credeti ca nu sunt de acord cu ce se face. Renuntarea la competenta… Nu spun ca ce au lasat liberalii, au lasat numai competenti, sau ce a lasat PSD, au lasat numai competenti.

Radu Moraru: Pai nu, ca ei puneau doar liberali sau PSD-isti.

Traian Basescu: Dar nici nu e posibil ca toti care au fost pusi de liberali sa fie incompetenti si toti care au fost pusi de PSD sa fie incompetenti. Pe de o parte. Pe de alta parte, apare un alt fenomen. Nici el nu intelege… si eu va spun lucrurile observate de mine, asa cum sunt in realitate si am experienta sa disting unde este corect si unde nu. Spre exemplu, ati vazut mari dezbateri facute pe faptul ca intr-un Minister, nu stiu ce nota interna, era o analiza pe impozit, pe mai stiu eu ce, pe pensia minima. Ei, acea informatie, poate nu e cel mai corect exemplu, dar acea informatie a iesit de la un om pus inainte, care a zis: ‘imi fac eu datoria fata de fostii stapani’.

Radu Moraru: A, deci a fost o torpila care sa…

Traian Basescu: Dar sunt zeci din astea. Apar, in mod deosebit la…

Radu Moraru: Adica or fi competenti, dar sunt niste…

Traian Basescu: Nu, nu. Unii raman in transee, isi refuza ei statutul de functionar public. Nu se poarta corect. Zic: hai sa ii dau o lovitura. Cui? Ministrului, guvernului. Pentru ca am auzit ca e o discutie, asta e un subiect in nu stiu ce directie. Subiect care nu se materializeaza intr-un act normativ, foarte multe dezbateri au fost, pe zvonuri.

Radu Moraru: Domnule presedinte, nu stiu ce spuneti dumneavoastra dupa un mandat si un pic, si o sa aveti doua, dar eu, dupa atatia ani de presa, mi-am dat seama ca suntem o natiune foarte complicata si foarte complexa, pe cuvant. E foarte greu sa ii impaci pe toti si intotdeauna ne uitam la defectele celorlalti, in primul rand, in loc sa ne uitam la noi insine. Avem o problema.

Traian Basescu: Asa este. Dar eu as vrea sa concluzionez. Oamenii au dreptate si eu nu sunt de acord cu politica pe care o aplica Guvernul, ‘schimbati toti si sa vina numai de-ai nostri, ca numai la noi sunt competentii’. Nu e asa.

Radu Moraru: Nu, dar pretul, aici era intrebarea, in ce masura acest val de schimbari vine fiindca asta trebuie, pretul care trebuie platit, sau e un exces de zel?

Traian Basescu: Nu, este un exces de politizare. Nici de zel…

Radu Moraru: Am inteles.

Traian Basescu: Si o sa va spun urmatorul lucru: cei care cred ca infestand aparatul de stat, la nivel central si local, numai cu oamenii nostri, sa se uite la PSD. Dupa ce PSD a facut in 2000-2004 exact acelasi lucru, a dat afara orice era director, sef de serviciu, femeie de serviciu, care nu era PSD, i-a dat afara, si au pierdut alegerile in 2004.

Radu Moraru: Si inca mai pierd.

Traian Basescu: Deci este de tinut minte si de luat aminte. Eu astept sa vina legea asta…

 

Astept legea asta cu administratia”

 

Radu Moraru: Eu cand vad niste veniri de parlamentari care pana ieri, alaltaieri, infierau cu manie proletara, de la ‘diavolul’ din fruntea statului pana la partidul care este acest ‘inger decazut’ in slujba ‘diavolului’ si acum brusc, devin membri PDL si schimba foaia, raman socat. Suntem in mileniul III! Ce lege spuneati ca asteptati?

Traian Basescu: Astept legea asta cu administratia, cu numirile in deconcentrate, vreau sa vad cum este. Inteleg ca e la Curtea Constitutionala.

Radu Moraru: Unde se stabilesc competentele si cine sa se ocupe.

Traian Basescu: Da, da.

Radu Moraru: Da, domnule, faceti aparatul de partid. Cand se schimba regimul Basescu cu regimul nu stiu care, sa vina cu cinci mii de oameni sau ca in America.

Traian Basescu: Trebuie stabilit pana la ce nivel se fac schimbarile. Asta trebuie stabilit, pana la ce nivel facem schimbarile. Si agreat cu toate partidele. Problema este care e punctul zero. In acel punct zero. Sigur ca nici PSD-ului, nici PNL-ului nu ii convine sa fixeze oamenii PD-L si ai UDMR acum. Si trebuie gasita o formula spre satisfactia tuturor.

Radu Moraru: Un compromis.

Traian Basescu: Si sa spunem: Asta e punctul zero.

Radu Moraru: „Aveti sansa unica”, spune aceeasi doamna Georgeta, „sa faceti ceva bun pentru tara, pe termen lung, in conditiile in care aveti franghiile guvernului si majoritate parlamentara. De ce vedem aceeasi istorie? Ce mai vreti sa aveti de partea dumneavoastra ca sa va tineti de cuvant?” Am inteles, solidaritatea romanilor… ce ati mai vrea?

Traian Basescu: E singurul lucru care ne trebuie.

Radu Moraru: Niste bani va mai trebuie.

Traian Basescu: Aia trebuie sa-i facem, sa-i faca…Aici mai trebuie inteles un lucru: nu politicienii fac bunastarea romanilor, ci fiecare roman si-o face. Fiecare roman isi face bunastarea. Pana nu ne iese din cap ca trebuie Boc sa ne dea bani cati ne trebuie, nu o sa o ducem bine. Capitalismul asta este. Te zbati. Viata nu este o expectatie, stai si te uiti la guvern, sa-mi dea guvernul. A facut Tariceanu lucrul asta si suntem unde suntem, cu datoriile si cu plati mult mai mari decat putem duce.

Radu Moraru: Aveti enigma triunghiului Bermudelor din decembrie 2008, unde s-au dus banii?

Traian Basescu: In administratia locala s-au dus.

Radu Moraru: Da, dar nu aveau voie.

Traian Basescu: Aveau, nu aveau voie, acolo s-au dus.

Radu Moraru: Pai eu daca as face asa intr-o firma de aici, ne inchid.

Traian Basescu: Curtea de Conturi mi se pare ca a terminat raportul.

Radu Moraru: A si stabilit. Stiti ce fac? Domnul Vosganian tine lectii de morala poporului. Domnul Nica… Stiti ca a disparut domnul Nica dupa scandalul… de la ce spuneati? Si a reaparut intr-o seara. Nu imi venea sa cred. Parca nici nu a fost ministru de Interne exact cand se punea in pericol siguranta statului.

 

Sunt un partizan al pragului de 10%”

 

Traian Basescu: Domnule Moraru, sa revenim, pentru ca v-am spus, SRI nu a avut in atentie nici Voicu, nici Casuneanu, nici … Ei au fost colateral pe obiectivul lor, de a se indeparta un risc la adresa sigurantei nationale: controlul unui grup politic pe un serviciu de informatii departamental si pe documentele de acolo. Domnul Nica mi-a promis mie, dupa ce doi ministri au plecat la interval de sapte zile unul de altul… Cand l-am numit pe domnul Nica, i-am spus acelasi lucru pe care i l-am spus si lui Oprea si lui Dragnea, inainte de a fi numiti. Si domnia sa a promis ca va fi corect cu statul si ca ministru si a tolerat sa se aseze o cangrena pe Ministerul de Interne, in structurile de informatii. Inainte de a-l revoca, l-am invitat la doua discutii, atentionandu-l. Si m-a mintit. Si atunci i-am cerut premierului Boc revocarea lui. Pentru ca atunci cand ministrul lasa sa se intample ceea ce coordona domnul Voicu in aparatul de informatii, in structurile de informatii ale Ministerului de Interne, este un ministru pe care nu il mai poti tine in Cabinet.

Radu Moraru: De groaza! Daca tot se va umbla la Constitutie, nu ar fi benefica ridicarea pragului electoral pentru partide la 8 – 10%?

Traian Basescu: Depinde. Eu sunt un partizan al pragului de 10% sau, cel mai corect, dincolo de prag, de neprag, uninominal intr-un singur tur sau in doua tururi. Asta va crea doua mari partide care vor alterna la putere cu sprijinul unui partid mai mic, eventual. Cat timp vom sta tot in coalitii, nu vom avea guvernari coerente.

Radu Moraru: Doi – mai credeti in democratie? Pentru ca, iata, romanii au votat un referendum. Nu conteaza ca poate suntem tampiti. Poate ca ne-ati manipulat, poate ca nu. Poate ca am vrut sa spunem ceva. Dar a trecut… Cat a trecut de la referendum? Cateva luni bune de tot.

Traian Basescu: Da. A fost in noiembrie.

 

Varianta executiva de revizuire

 

Radu Moraru: Nici macar nu …Ba chiar se si discuta acum: cum ma, dar ce, facem noi ce spun romanii?

Traian Basescu: Nu cred ca nu se va face ce spun romanii. In orice caz, eu am invitat partidele, le-am rugat sa aiba in vedere rezultatul referendumului. Sunt convins ca va avea costuri extraordinare nerespectarea votului romanilor la referendum. I-am rugat sa constituie comisiile parlamentare, sa inceapa adaptarea Constitutiei macar la ceea ce au votat romanii, adica parlament unicameral. Numarul de parlamentari il pot clarifica prin lege: 300; maxim 300. Asa au votat romanii, maxim 300 si parlament unicameral. Dar nu este singurul mod initiativa parlamentara. Mai sunt doua doua modalitati. Iar eu voi utiliza varianta executiva, in care Guvernul imi propune revizuirea si eu o trimit Parlamentului, dupa ce mi-o insusesc.

Radu Moraru: Ati vazut vreun episod din ce incercam noi despre revolutia din ’89?

Traian Basescu: Am vazut, da.

Radu Moraru: Ne puteti spune daca se vor afla acei teroristi?

Traian Basescu: Eu cred ca n-au fost teroristi. Si v-o spun ca om care raspunzand unui comandament social… – poate un tronson ingust din populatie, dar exista acest interes, desecretizarea dosarului Revolutiei. E Maries – sau a fost – in protestul acela prelungit, multa intelectualitate s-a asezat in spatele lui, oameni obisnuiti care au participat la Revolutie mergand in Piata pur si simplu, au cerut sa se desecretizeze tot dosarul. Au fost doua etape in care s-a facut acest lucru. Am cerut ministrului apararii, pentru ca Ministerul Apararii secretizase documentele…. A fost in doua etape in guvern, s-au desecretizat. Nu mai exista o foaie in momentul de fata.

Radu Moraru: Sunteti convins ca nu mai e? Adica sa nu aveti surprize. Nu mai sunt.

Traian Basescu: Va spun sigur. Va si spun ce nu se va da. Nu mai este o foaie de interes care sa nu fie desecretizata. De fapt, marea miza era sa se afle ce au facut unitatile militare. Si se stie acum ce au facut, cate cartuse au tras, cate grenade, cate grenade antitanc, cata trupa a fost in strada, din ordinul cui au iesit…

Radu Moraru: Fiecare ce a facut….

Traian Basescu: Deci se stie, au fost desecretizate, sunt la dispozitie publica, practic, nu numai a lui Maries. Ce nu se va desecretiza? Spre exemplu, in dosar s-au aflat retelele de comunicatii. Retelele de comunicatii din momentul Revolutiei sunt si acum, numai ca e alta tehnologie, dar traseu lor este acelasi. Aceste lucruri nu pot fi facute publice, pentru ca sunt sistemele de comunicatii speciale si cu amplasamentele centrelor de transmisie, de retransmisie… Ele au fost cerute de procurori, sunt in dosarul procurorului. Am cerut sa fie aratate, sa nu creada ca in acel dosar – pentru ca e vorba de un sigur dosar…

Radu Moraru: Atat a mai ramas.

Traian Basescu:… in care sunt retelele STS. Acestea sunt de importanta strategica – oricine ar sti pe unde trec cabluri sau…

Radu Moraru: …unde sunt birouri si…

Traian Basescu: …unde sunt puncte de amplificare a semnalului, unde e fibra optica… Sigur, inainte era sarma de cupru, acum e fibra optica, dar e pe acelasi traseu.

 

Iliescu are responsabilitatile lui”

 

Radu Moraru: Am inteles cu teroristii. Dar turisti rusi au fost?

Traian Basescu: Mi-e greu sa ma pronunt. Nu ma bagati in aceasta poveste, pentru ca eu am privit Revolutia la televizor.

Radu Moraru: Va bag pentru ca ati fost acuzat ca sunteti in spatele emisiunilor pe care le fac eu cu Cartianu si cu Stoenescu ca sa il ingenunchem pe Iliescu.

Traian Basescu: Nu, Iliescu are responsabilitatile lui si va trebui sa… Oricat vrea sa apara ca ingerasul luminos al Revolutiei, Iliescu are o mare responsabilitate pentru oamenii care au murit la Revolutie, ca si la mineriada din 13-15.

Radu Moraru: Luam o scurta pauza. Ne intoarcem pentru final. Mai mergem pe cateva teme interesante semnalate de telespectatorii nostri. Am revenit, suntem aproape de final. De Teo nu v-am intrebat nimic. A fost o surpriza?

Traian Basescu: De cine, de Teo candidata…

Radu Moraru: Teo Trandafir. O cheama si trandafir…

Traian Basescu: Sincer, a fost o mare surpriza, dar ma rog, ii doresc succes.

 

Bolsevizarea PDL

 

Radu Moraru: Despre PDL, inteleg ca se pregatesc si ei de o reforma interna, cu liste, au…

Traian Basescu: Nu stiu ce reforma interna si nu vreau sa discut, ca pur si simplu… Ii inteleg ca si-au marit numarul de prim-vicepresedinti, probabil ca era necesar, depinde si ce responsabilitati le dau, mai ales ca ceilalti devin pur politici, asa am inteles din informatie superficiala, din presa. Dar sa vii cu lista in PDL mi se pare o bolsevizare a partidului, cum au facut si altii.

Radu Moraru: E cineva care va acuza exact de lucrul asta: „Domnule, pai ce faceti? Pe aia ii atacati, pe liberali sau pe nu stiu care ca”…

Traian Basescu: Domnul Radu Moraru, o spun deschis: este un pas teribil inapoi in modul de functionare democratica a PD-L, lista, fie ea si de patru prim-vicepresedinti. Aia nu mai e lista de oameni politici alesi, e lista de gasca, indiferent cine va fi in ea. Deci, presedintele isi pune o gascuta sub el. Este pentru prima data in istoria PD-L cand se intampla asa ceva. Eu v-o spun ca om care a castigat presedintia PD-L pe motiuni, intr-o competitie interna. In congresul PD se alegeau doar doi oameni: presedintele si trezorierul partidului. Atat se alege in Congres.

Radu Moraru: Domnule presedinte, astazi nu mai conteaza, ca dumneavoastra nu mai aveti de dat batalii, dumneavoastra nu mai puteti fi important pentru partid si iertati-ma, dar orice partid face la fel. Partidul, PSD-ul lui Ion Iliescu la un moment dat o luase indiferent… pe un drum dincolo de ce spunea domnul Ion Iliescu. La PD-L sa stiti, nu doar eu o vad, milioane de romani, e un partid care deja incepe sa ia distanta fata de dumneavoastra…

Traian Basescu: Foarte bine. Este problema lor, dar…

Radu Moraru: Eu cred ca vor merge asa. Ati vazut, atrag ari din alte parti.

Traian Basescu: Deci, eu le doresc mult succes. Dar faptul ca au ajuns sa faca din conducerea partidului un hibrid, gasca presedintelui… Da? Patru numiti. Nimeni nu o sa creada ca sunt oamenii de mare perspectiva ai partidului, indiferent cum s-ar numi ei, ci sunt patru numiti de presedinte, se duce cu ei in fata Congresului el cu cei patru. Mi se pare inadmisibil. Nu poate…

Radu Moraru: E o concurenta usor neloiala, pentru ca ceilalti…

Traian Basescu: Absolut neloiala.

Radu Moraru: … pe cine sa gaseasca sa contrapuna si presedintelui si…

Traian Basescu: Pai nu, ca nu pot.

Radu Moraru: Pai nu pot.

Traian Basescu: Nu pot. Mai ales in situatia in care este PDL, care are presedintele si in functia de prim-ministru. Cine poate gandi ca iti schimbi presedintele partidului cand el e prim-ministru? Deci, este exclus. PDL este partid cu un singur candidat. De data asta nu se poate. La alegerile trecute sau cand am fost eu ales am fost trei candidati. Acum este cu un singur candidat, ca nu poti sa gandesti macar sa inlocuiesti din functia de presedinte al partidului pe cel care detine…

Radu Moraru: Da, nu e in cutuma politica.

Traian Basescu: Nu. Ar fi o lovitura chiar pentru Guvern. Dar sa vii cu patru echipa presedintelui mi se pare inadmisibil din punct de vedere democratic.

 

Inovatia pedelista: Presedinte cu o gascuta

 

Radu Moraru: Credeti ca PDL are sanse sa nu devina obez si chiar sa se reinventeze? El s-a reinventat. Chiar imi spunea Emil Boc cand plecau de la Cluj acolo, au plecat de la 2%, atat avea PD la un moment dat, si s-a tot reinventat.

Traian Basescu: Asa este. 2, 4, 6…

Radu Moraru: Credeti ca poate…

Traian Basescu: Stiti cat timp poti sa te reinventezi? Cat timp progresul tau intern este unul pozitiv. Cand declari progres, dar de fapt ajungi la concluzia sa faci jumatate din ce au facut liberalii… Nu se poate.

Radu Moraru: Da, e o struto-camila.

Traian Basescu: O struto-camila. Eu cred ca trebuiau sa ramana la sistemul clasic al PD-L, in care se alege presedintele in Congres si trezorierul partidului, pe urma forul superior, dupa ce se stie cine e presedinte, se alege in Consiliul National de Coordonare. Deci, daca Congresul poate avea pana la 5.000 de delegati, Consiliul National de Coordonare ajunge la 1.000 de delegati. Si acolo se aleg frumos, pe vot vicepresedintii. De fapt, autoritatea presedintelui PDL in asta a constat, ca a fost ales de Congres. Iar toti vicepresedintii si secretarii erau alesi in Consiliul National de Coordonare, de aici venea autoritatea presedintelui. Acum afecteaza, pe de o parte, ideea de presedinte ales de Congres, cel mai inalt for al partidului, si pe de alta parte, presedinte cu o gascuta. Nu are una mare, ca la alte partide, are una micuta.

Radu Moraru: Acum, ca sa nu fiti acuzat ca dati indicatii PDL…

Traian Basescu: Nu dau indicatii, imi spun o parere, ca ei au votat deja. Daca aveam…

Radu Moraru: Dar dati indicatii si PSD. Ce parere aveti, ce se intampla in PSD? Victor Ponta…

Traian Basescu: Nu, nu ma bagati acolo, lor le-am spus, pentru ca inca le sunt prieten.

Radu Moraru: Adica PSD-ului nu-i sunteti prieten.

Traian Basescu: Nu-i sunt, sunt doar un presedinte care daca ar putea, ar lucra cu ei.

Radu Moraru: Titrati, „Dezvaluire: Traian Basescu sustine ca nu e prieten cu PSD”… Totusi, trebuis a punctam faptul ca PSD, iata, are un presedinte tanar…

Traian Basescu: Da.

Radu Moraru: Am punctat si cand PDL a avut un presedinte tanar in Emil Boc.

Vulnerabilitatile liderilor democrat-liberali

 

Traian Basescu: Asa este.

Radu Moraru: Si e totusi un pas inainte, are pentru…

Traian Basescu: Asa este. Eu consider ca intre ce a facut PNL in a-si alege grupul presedintelui, ce se pregateste sa faca PDL si ce a facut PSD la Congres, ecl mai democratic a fost PSD. Si-a ales oamenii pe functii, fiecare cu votul lui. PDL incearca un hibrid care n-o sa-l duca nicaieri. PDL are doua vulnerabilitati acum: modul cum isi alege conducerea, pentru ca introduce si el ideea de grup in jurul presedintelui, vor fi vicepresedinti mai altfel alesi…

Radu Moraru: Mai egali decat…

Traian Basescu: Nu, numiti, astia sunt amicii presedintelui, sa spunem. Lasa-i sa fie amicii partidului, cei alesi. Si al doilea element, modul cum se comporta in administratie. Nu neaparat ca schimba oameni – atentie! -, ci calitatea unora dintre cei pe care ii pune pe la deconcentrate. Vor avea o problema. Mai bine lasi unul numit de altii si este bine sa-i lasi pe cei competenti decat sa vii cu incompetentul tau. Sunt doua zone in care risca sa aiba costuri, PD-L.

Radu Moraru: Si, din pacate, va mai spun ceva, ca observatie si am deja vreo 15 judete de unde am semnale: nu sunt oameni tineri. Te asteptai… Si cand vii cu unul de 50 si ceva de ani, te uiti in CV-ul lui, are la pete… Adica unul la 30 de ani ma gandesc ca o avea mai putine pete.

Traian Basescu: Bun. Acum, eu va spun, pe de alta parte, din experienta ca nu toti cei tineri si justifica, adica pur si simplu tineretea nu e un argument. Si v-o spune unul care a sustinut fara rezerve numarul de tineri si numarul de esecuri destul de ridicat pe care l-am avut in aceasta politica ma face sa fiu mai prudent si sa spun, tineretea este buna, dar nu este argumentul suprem, ci competenta.

Radu Moraru: Nu eu ma refeream la varianta aceea in care… mai bine sanatos si bogat decat sarac si bolnav, adica momentul in care ai de ales intre…

Traian Basescu: Tanar si bun.

Radu Moraru: … si unul care e mai in varsta, dar cu un trecut dubios, poate e bun…

Traian Basescu: Da, e ala tanar si bun. Corect.

Radu Moraru: Sunt cateva si in zona de prefecti si in zona de cum s-or mai numi, ce functii…

Traian Basescu: Domnule Radu Moraru, ca sa inchid subiectul PDL, chiar parca am o retinere ca l-am abordat, dar as vrea sa va spun ca nu pot sa fiu un sustinator al lor in ideea ‘presedintele vine cu grupusorul lui; nu cu ditamai caruta incarcata cu fructele amicitiei, dar macar cu un grup vine ….’

Radu Moraru: Sa nu bata la ochi, nu vine cu toti.

Traian Basescu: …si modul cum inteleg sa-si numeasca oamenii. Lipsa de criterii in foarte multe zone in numirile pe care le fac, in mod deosebit in teritoriu, risca sa-i coste enorm. Si, repet, PSD a facut aceasta greseala in 2000 – 2004.

Radu Moraru: Este adevarat. Dar ma gandesc acum sa fiu avocatul lor. Ia sa ma gandesc, daca as fi ministru si as vrea sa fiu vicepresedinte, pai vin toti astia de la partid si spun: ‘Sefu’, vrei sa te votez? Da-mi si mie o halca la Ministerul nu stiu care …’

Traian Basescu: Nu. Sa stiti ca in interiorul partidelor este mai putin impoortanta chestiunea aceasta cu ce-mi da mie, cum ma ajuta, ci se uita la oamenii care pot aduce voturi.

Radu Moraru: A, interesant.

 

Un partid pe care il critic”

 

Traian Basescu: Partidele sunt mult mai pragmatice. Si mai exista un risc: teritorializarea partidelor. Daca va uitati unde PSD a pierdut, pe mana lui s-a discreditat, pentru ca a ajuns sa-si bage in structura executiva, politica marii reprezentanti ai teritoriului. Cand un partid face lucrul acesta, s-a terminat gandirea politica. Eu am acceptat, cand am fost presedintele PDL, intr-o proportie foarte limitata prezenta celor din teritoriu, dintr-un motiv simplu: ei nu iti vin decat lunea la sedinta, si atunci din cand in cand. Or, partidul are nevoie de oameni care gandesc in acele sedinte de birou permanent din fiecare zi de luni. Are nevoie de oameni care gandesc politic. Daca ai ajuns sa-ti aduci primarii, presedintii de consilii judetene in aceasta structura executiva, sigur partidul nu mai face politica. Mai mult decat atat, faci partidul similar cu guvernarea. Partidul trebuie sa aiba actiunea lui, uneori independenta de a guvernarii.

Radu Moraru: Bine, acum dumneavoastra vreti reforma clasei politice.

Traian Basescu: Da.

Radu Moraru: Pai vreti sa va spun ceva, ca ati tot vorbit, dar nu v-am auzit de chestia asta spunand? La fel de nereformat ca sistemul sanitar este sistemul politic din Romania.

Traian Basescu: Asa este. Bun. Cand discutam de … Acum am discutat despre un partid pe care il critic si cred ca este singurul partid la care voi face referiri pur si simplu pentru ca este legatura traditionala pe care o am cu ei. La celelalte partide voi face mai putin referire. Ei sunt o dezamagire. Dar daca vorbim de sistemul politic, partidele trebuie sa aiba vointa sa se reformeze. Problema sistemului politic este modul cum constitui parlamentul, deci sistemul electoral.

Radu Moraru: Omul politic animal nu mai este valabil astazi. Ma uit la unii oameni politici tineri. Arata ca acum 20 de ani, cand erau tineri cei de astazi, sa zicem, din generatia dumneavoastra, ca erati tineri atunci. Trebuie sa vii cu altceva.

Traian Basescu: Da. Asa este.

Radu Moraru: Esti tanar, vino cu ceva, fii mai … Cand ii vad, aceleasi discursuri tampite, copiate de acum zece ani.

Traian Basescu: Nu numai aceleasi. Nu as vrea sa va dau o lista de tineri si tinere politiciene care apar la televizor si sunt penibili. Ma uit la ei…, nu merg sa spuna ceva gandit. Cred ca de multe ori nici nu stiu pentru ce se duc in emisiune, dar se pricep la toate, de la educatie, la sanatate, la mediu, la drumuri, la orice se pricep.

Radu Moraru: In Basescu se pricep cel mai bine, sa stiti.

Traian Basescu: Cei mai tari sunt aici, da. Si mai ales penibilitatea ca se uita in gura moderatorului. Ce ai vrea sa auzi, domnule X, de la mine ca sa ma mai chemi? Ca eu sunt sluga ta aici. Vreau sa spun impotriva guvernului ce te intereseaza. Sunt penibili. Mi-aduc aminte, totusi, perioada inceputurilor politicii mele. Pai nu ma duceam sa ma pup pe frunte cu moderatorul, ca el avea treaba lui sa-si reprezinte audienta, eu aveam treaba mea sa-mi reprezint electoratul, dar si functia. Ieseau niste paruieli intre invitat si moderator! Acum se duc si …

Radu Moraru: Dar era si alta categorie atunci, trebuie sa recunoastem.

Traian Basescu: Si de ziaristi si poate si de politicieni.

Radu Moraru: Nu, si politicieni. Totusi, trebuie sa spunem ca Nastase, Iliescu, adica erati o…

Traian Basescu: … o generatie.

 

Nicaieri pensiile militare nu sunt amestecate cu cele civile

 

Radu Moraru: Altceva. Din pacate nu va puteti lauda ca sunteti generatia care impreuna ati salvat Romania, deocamdata.

Traian Basescu: Stiti care e lucrul care cred ca deosebeste politicienii? Unii au meserie si altii n-au. Unii au reusit in meseria lor si pe urma au intrat in politica si altii n-au reusit in nimic si nu vor reusi nici in politica.

Radu Moraru: Pe Crin Antonescu l-ati mai vazut, mai stiti ceva?

Traian Basescu: Nu, nu vreau sa discut.

Radu Moraru: Nu, nu le leg, dar va intreb, ca e disparut, deci eu nu l-am mai vazut. Cum era domnul Nica, domnul Vosganian. Nu, ma gandesc ca stiti, anumite personaje erau servite drept salvatori ai natiei.

Traian Basescu: Nu vreau sa intru in conflict cu niciun partid, pentru ca vreau sa ii conving pana la urma sa realizeze acele doua treimi pentru reviziuirea Constitutiei.

Radu Moraru: Ca ati intrat cu PDL-ul, va anunt ca ati intrat cu PDL-ul. Ce parere are comandantul suprem… Sunteti comandantul suprem?

Traian Basescu: Nu, comandantul fortelor armate.

Radu Moraru: Am inteles. Despre posibilitatea ca pensiile militare sa fie diminuate prin aplicarea noii legi a pensiilor?

Traian Basescu: Proasta si trebuie sa va spun ca nicaieri in armatele NATO pensiile militare nu sunt amestecate cu pensiile civile. Mai ales ca Ministerul Apararii plateste pensiile din propriul lui buget.

Radu Moraru: E adevarat, dar pe de alta parte, fiindca armata NATO e facuta, ca sa luam asa, dupa armata americana, daca ne uitam ce razboaie au avut americanii, pai numai intr-un razboi au tinut-o. Pe de alta parte, hai sa vedem, ca noi avem totusi tara cu cei mai multi generali si daca ii intrebi „Pai bine, fratilor, dar ce ati luptat? Ca ati luptat cu cartoful la un moment dat, cu sfecla…”

Traian Basescu: Nu mai avem generali din generatia cartofului.

Radu Moraru: Nu, dar iau pensii, cum?

Traian Basescu: Nu, pensiile mari nu sunt la aia.

Radu Moraru: Nu?

Traian Basescu: Nu.

Radu Moraru: Nu, adica trebuie sa vedem daca pe bune dam pensiile…

Traian Basescu: Va rog sa ma credeti ca va spune un fiu de colonel in rezerva, Dumnezeu sa il ierte, si a carui mama a optat pentru pensia militara si care este 750 de lei, pensia unui colonel din vremea muncilor agricole.

Radu Moraru: Astea nu vor scadea.

Traian Basescu: Nu, sper sa nu scada. O sa vad cand vine legea la promulgare.

Radu Moraru: Da, v-o spune un fost comandant combatant din prima misiune in Bosnia, va intreba, daca, de exemplu in calitate sau… pai nu, au luptat colegii, dar eu vorbeam de niste generali scosi pe vremuri care n-au prea luptat.

Traian Basescu: Nu, nu cred ca acolo sunt pensiile mari. Pensiile mari, daca sunt, sunt in perioada de veselie a sporurilor.

Radu Moraru: Asta acum, post-revolutionara, da.

Traian Basescu: Asta, cea care a lovit si justitia, si generalii si… in perioada de veselie a sporurilor. Acolo a aparut.

 

Aplicarea ferma a legii

 

Radu Moraru: V-ar intreba cineva, si raspund in numele telespectatorilor, totusi nu era mai bine ca cei trei care au fost eliberati in seara asta sa fie cercetati? Stiu ca nu puteti raspunde dar…

Traian Basescu: Nu ma voi pronunta sub nicio forma asupra cazului, v-am si explicat ca este colateral unui eveniment de securitate.

Radu Moraru: Bun, acum eu va spun sincer ca de multe ori eu as fi fost mult mai dictator daca… eu as fi spus poporului „domnule, in tara asta e nevoie de mai multa disciplina, ordine”, pe cuvant. Dar de aia cred ca nu ma alege nimeni presedinte…

Traian Basescu: Si eu o spun, domnul Moraru, insa mijloacele in democratie, mijloacele de a impune domnia legii trebuie sa fie tot democratice si aceste mijloace democratice nu pot veni decat din aplicarea ferma a legii, pe de o parte, iar pe de alta parte, si din propria noastra responsabilitate. Va rog sa ma credeti ca iti vine sa te intrebi in ce tara traieste cate o fatuca de aia care cand vezi pe unul la televizor ca se da jos din masina si loveste pe altul, ajungi la concluzia „Autoritatile statului, ia uite, mai dragule…”

Radu Moraru: Era un om politic, din specia asta face parte, …

Traian Basescu: Da, marea problema este cum convietuim unii cu altii, cum intelegem sa ne ducem viata de zi cu zi, respectandu-ne, nerespectandu-ne unii pe altii. Domnul Moraru, va spun un lucru si poate n-o sa va spun si concluzia, dar ma uit cand trec uneori cu coloana si e aglomerat dar timpul ma obliga si coloana merge, nu se uita in stanga, in dreapta, ca e rosu, ca e verde, ca asa trece coloana presedintelui, cand am program trebuie sa ajung undeva, claxoneaza oamenii si de multe ori merg cu Dacia, merg eu ca orice om, vad atatia care fac mult mai rau decat face coloana presedintelui, care trece poate o data pe zi prin Bucuresti, ca trebuie sa mearga la servici, sau mai merge la aeroport.

Radu Moraru: Pe aia nu-i claxoneaza.

Traian Basescu: Si va asigur ca sunt exact cei care claxoneaza cand trece coloana oficiala. In Bruxelles, daca ar fi asa – ma uit cand mergem la Consiliu – sunt 27 de sefi de stat, toti sunt preluati de la aeroport cu coloana oficiala si Bruxelles-ul are un trafic destul de inghesuit, n-am auzit o data o masina sa claxoneze ca trece o coloana oficiala. Deci, avem probleme de educatie.

Radu Moraru: Domnule presedinte, aveti dreptate si aici. Da, dar stiti de ce avem probleme de educatie?

Traian Basescu: De ce oare?

Radu Moraru: Pentru ca si institutiile uneori, adica nu uneori, au fost slabe in astia 20 de ani, firesc pe undeva, daca abia erau in constructie, dar mai avem ceva, pai domnule noi suntem ipocriti, noi nu spunem: mai fratilor, de unde vreti, mai, liderilor sindicali salarii marite la buget, cand astia de la privat, care tin Romania, impreuna cu aia de afara…

Traian Basescu: Au redus salariile.

 

Dictatura bnului simt

 

Radu Moraru: Aia de afara si-au pierdut salariile, adica au devenit mult mai mici, iar astia din Romania au dat afara de la privati. Domnule, eu as ingheta 5 ani la buget, vrei sa lucrezi la buget, cinci ani sa stii ca nu ti se va mai mari salariul. Dar, vedeti, nu avem chestia asta. Domnule, asta spun eu ca e o dictatura a bunului simt, asta ar fi o dictatura a bunului simt.

Traian Basescu: Da sau… Sigur, eu ii inteleg pe cei care au luat credite, ii inteleg ca au dificultati, odata cu taierea unor sporuri si micsorarea veniturilor, ca mai e o minciuna pe care o propaga foarte mult parte din media – s-au redus salariile. Nu-i adevarat! Nu s-a redus niciun salariu, salariile au ramas aceleasi, s-au anulat din sporurile ilegale, sporul de zambet s-a taiat, sporul de venit cu cravata, de primavara, sporul de odihna dupa concediu s-a taiat.

Radu Moraru: Da, dar stiti care e vina guvernului Boc? Ca ei nu stiau ca de aceste sporuri beneficiau si niste amarasteni din primarii, care n-au putut sa le dea mariri de salarii de la 5 la 6 milioane si fiindca legea le dadea voie sa dea un spor de zambet, ori guvernul a aflat abia in martie ca multi cu 7 milioane au cazut la 6 milioane sau cu 8 milioane la 7. Avem noi cazuri. Asta e gresit. Deci trebuia sa fii pregatit sa stii, sa spuna specialistii din Ministere, domnule, domnule prim-ministru e corect, ca nu poti sa dai spor de zambet, dar vezi ca aici beneficiaza si unii care au salarii foarte mici.

Traian Basescu: Bun, asta e, dar daca incepi sa faci o lege cu exceptii, domnul Moraru, in acel moment… Eu am preferat ca sa nu cer o exceptie pentru presedintie, am preferat sa plece pilotii de pe avionul… pe mana lor imi dau viata, da, eu si cei care sunt cu mine. Am preferat sa plece de la Romavia, sa-i inchirieze acum Romavia de la un SRL cand pleaca in misiune cu mine, dar sa nu ii cer premierului sa faca o exceptie pentru presedinte, exact ca sa…

Radu Moraru: Da, eu zic ca ati facut bine, ca acei piloti sunt convins ca isi fac treaba si cand sunt inchiriati.

Traian Basescu: Si-o fac, categoric da.

Radu Moraru: Codurile de procedura, tot justitia, foarte …, de final.

 

Noua lege a Educatiei este infinit mai buna decat ce avem acum

 

Traian Basescu: Deci am transmis o scrisoare, a fost subiect de discutie cand am invitat partidele. Saptamana trecuta am transmis o scrisoare in care rog cele doua Camere sa accelereze procesul de adoptare a Codurilor de procedura.

Radu Moraru: Da. Domnul presedinte, va pare rau ca ati candidat si ca ati castigat un al doilea mandat?

Traian Basescu: Nu imi pare rau pentru ca inca intrezaresc sansa continuarii proceselor de reformare a statului. Uite, vine Educatia, bine, rau sau cu multumire sau nemultumire, sigur ca legea a avut si tintele ei de a mai sparge din gastile din universitati, dar si de a imbunatati sistemul de educatie, sigur ca sunt nemultumiri multe, dar legea este infinit mai buna decat ce avem acum.

Radu Moraru: Sa speram justitia, sanatatea…

Traian Basescu: Sanatatea, se descentralizeaza, scolile se descentralizeaza odata cu noua lege a educatiei, deci se vor schimba multe. Este si motivul pentru care am incredere in Emil Boc, pentru ca este un om care este convins de nevoia reformarii statului, nu e unul caruia ii spun eu „trebuie sa reformam statul” si atunci este ceea ce ne trebuie acum.

 

Un harb

 

Radu Moraru: Ultima intrebare. V-a fost pusa viata in pericol vreun moment de cand ati devenit presedinte al Romaniei?

Traian Basescu: Domnul Moraru, cred ca niciodata, cu singure exceptii, pe care eu le stiu. Spre exemplu, cand mergi cu avionul asta, si am fost in mandatul trecut de vreo patru ori in Irak, cu tot cu ultima deplasare, in total de vreo cinci ori in Afghanistan. Ati vazut rachetele alea de umar, oricand in Afghanistan sau in Irak poate sa iti traga una din aia cand vii catre aterizare.

Radu Moraru: Pai poate ca dumneavoastra aveti un harb, nu aveti un avion dotat cu mare…

Traian Basescu: Nu, dar am obligatia sa ma duc la trupe. Insa am grija si ma duc cu delegatia minima. Prima data am gresit cand am luat multi consilieri dupa mine. Acum m-am dus in Afghanistan din Kazahstan, am anuntat zborul seara, ca ma duc in Afghanistan, am trimis toata delegatia cu avion de linie prin Istanbul acasa si eu m-am dus cu militarii pe care ii aveam si cu ministrul Apararii.

Radu Moraru: Nu, dar intrebarea este ar trebui ca avionul dumneavoastra sa aiba totusi un minim de sistem antirachete? Domnule, haideti sa va spun ceva, cum ar fi sa vina un amarat din ala de terorist – ca pana la urma unii sunt amarati, sunt cu trei piei pe ei si pe camila si trag cu o flasneta din aia…

Traian Basescu: De asta nu se spune nimic.

Radu Moraru:… si te trezesti ca darama ditamai seful statului unei tari care se vrea mandra, puternica si… Adica, sa nu fim fiii ploii totusi, ca pana la urma, daca nu ne putem permite un avion… Domnul presedinte, e din ’76 sau ’74, am vorbit cu oameni care stiti ce au spus? Domnule, sigur ca nu pleaca fara… daca tehnic nu e bun, nu se ridica de la sol, dar e posibil ca in perioada urmatoare sa nu va puteti ridica de la sol, sa spuna tehnicienii domnule presedinte, gata, are… e cel mai vechi, luam o ocazie mai bine, ii facem semn lui Obama. Domnule, cand merge Obama „pac”, sau va dau un vapor, domnule, ca sa fiu sigur ca cetatean, luati vaporul, il comandati pana in Irak sau in Afghanistan si va intoarceti.

Traian Basescu: Eu am incredere in avionul asta, in acelasi timp insa stiu foarte bine de la cei care raspund de el ca nu se mai gasesc piese si se pun piese reconditionate.

Radu Moraru: Domnule presedinte, sa nu fim ipocriti, luati-l ca oricum n-o sa va bucurati de el, ca pana vine avionul, pana invata pilotii, vi se termina mandatul.

Traian Basescu: Vine noul presedinte,da.

Radu Moraru: Pai ce spun? Hai macar o data seful statului sa aiba avion, macar un avion, vorba aia, nu? Renunt eu la… nici nu mai stiu, ca am reunutat la toate, domnul presedinte. Deci sectorul privat a renuntat la toate si tot trebuie sa ii tii pe toti. Nu mai merge, trebuie sa nu mai fim ipocriti, la stat vrei la stat, de acum incolo cinci ani nu iti mai creste salariul. Daca vrei alta slujba, iti mai iei un part-time. Uite, pilot pe avionul lui Basescu, part-time. Bun, va doresc…

Traian Basescu: Sa stiti ca nici tineretea excesiva a pilotilor nu e buna. Am inteles ca pe avionul lui Kaczynski au fost piloti de 36 de ani.

Radu Moraru: Da, si mie mi s-a parut foarte tanar. (…) Pana maine seara, la orele 20:00, cand continuam dezvaluiri si lucruri noi din ’89, dar si stiri proaspete despre ce s-a intamplat cu acest accident, pana atunci sa fiti iubiti.

0 comentariu

cric09 04-03-2010 - 19:26

..aveti idee daca concursul de incadrare a 450 de agenti politie in aprilie 2009 pt Bucuresti si care a fost suspendat,va mai fi reluat in 2010??
Multumesc !

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS