Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Băsescu ar renunţa la un an din mandatul de preşedinte

Băsescu ar renunţa la un an din mandatul de preşedinte

scris de D.S.S.
6 afisari

În Ediţia specială transmisă luni seară de TVR1, preşedintele Triana Băsescu a trecut în revistă, ca teme majore, discuţiile privind conducerea PDL, ciocnirile dintre taberele din partid, forţa coaliţiei în confruntarea cu moţiunea de cenzură, curăţenia din vămi versus implicaţii politice. Ramona Avramescu a cerut detalii despre schimbul de replici cu preşedintele Sarkozy şi despre poziţionarea României în actualul context extern.

Traian Basescu la TVR

Traian Basescu la TVR

Întrebat de gazda ediţiei speciale, Ramona Avramescu, dacă ar fi deschis şi unei soluţii care ar privi lungirea mandatului Parlamentului la 5 ani, preşedintele Traian Băsescu a răspuns că ar fi deschis inclusiv la ideea scurtării mandatului său, dacă se convine votarea acestui lucru. „-Aţi renunţa la un an de mandat? -De ce nu, dacă acest lucru îl convenim. Deci nu mi se pare atât de important să mai stai un an, dacă prin a sta salvezi un an de alegeri şi ai mai puţine alegeri într-un ciclu electoral. Nu mi se pare o pierdere, mi se pare un câştig„, a declarat preşedintele.

Supărarea pe PDL nu are cum să nu-mi treacă pentru că sunt partid de guvernământ, a declarat în începutul ediţiei preşedintele. Am fost ieri la a doua parte a întâlnirii lor, prima parte a fost dedicată problemelor de partid. Partea a doua a privit revizuirea Constituţiei. Nu a fost o discuţie legată de premier.

Subiectul discutat duminică a fost legat de moţiunea de cenzură, pe care preşedintelui i se pare că alianţa o tratează cu uşurinţă. „Par prea siguri că nimic nu se poate întâmpla la moţiune”. I-am chemat la atenţie şi responsabilitate,a subliniat preşedintele. Indiferent ce semnale am, eu am chemat la prudenţă şi la atenţie – un eşec în trecerea Codului Muncii ar însemna o amânare a reformelor pe piaţa muncii, a subliniat preşedintele.  

Conducerea partidului, miniştrii, preşedinţi ai organizaţiilor judeţene, cei cu responsabilităţi au răspuns pozitiv. Sper să nu fie surprize şi să vedem parlamentari PDL votând pentru moţiune de dragul populismului.

Preşedintele a admis că are o soluţie pentru un viitor premier.

În momentul de faţă însă, guvernul are premier, cu destule de făcut, inclusiv să treacă printr-o moţiune. Discuţia aceasta va fi reluată „când va fi cazul”.

În privinţa declaraţiilor lui Cezar Preda, preşedintele a atras atenţia că Preda nu a reuşit să câştige alegerile la Buzău ca primar. „Să-şi vadă fiecare de treaba lui”, a conchis preşedintele.

Alegerile din PDL: „S-a cam furat startul”

Preşedintele a afirmat că îl susţine pe Emil Boc în funcţia de premier – un om politic extrem de onest, în condiţii neplăcute însă.  

„S-a cam furat startul”. Unul dintre candidaţi a început să strângă neoficial semnături. Am aflat că ieri, înainte să vin eu, Emil Boc şi Vasile Blaga şi-au anunţat candidatura şi sigur că m-am manifest legat de furtul startului. Consider că s-au grăbit. Convenţia e pe 15 mai – ei au de guvernat în primul rând. Cred că Emil Boc nu a mai avut ce să facă având în vedere că Emil Blaga a început să strângă semnături. „Nu mi-a plăcut că s-a furat startul”, a declarat preşedintele. Lansarea timpurie a competiţiei interne, dintr-o iniţiativă nefericită, mă îngrijorează. De luni de săptămâna trecut a început operaţiunea de strângere a semnăturilor. E clar că cele două televiziuni ale mogulilor s-au angajat în bătălia internă din PDL.

Încrederea în Emil Boc

Emil Boc este un om care şi-a sacrificat simpatia populaţiei într-o perioadă foarte grea pentru România. Nu a fost atins de corupţie. Sub preşedinţia lui Emil Boc, PDL a obţinut cele mai mari succese electorale. Omul ăsta încă nu are nicio înfrângere electorală – nici el personal, nici partidul.

„Talibanii” din PDL

În privinţa taberei aşa-numiţilor „talibani”, preşedintele a constatat că ei au avut un rol foarte important în partid de-a lungul timpului. „Vasile Blaga a fost şi este partenerul meu, dar trebuie să funcţioneze şi fair play-ul într-un partid”.

Lipsa de tact a reformiştilor

În privinţa celor 3 reformişti, preşedintele constată o lipsă de tact în ce îi priveşte, iar înfierarea lor a fost pe măsură. „Noroc că nu mai am păr că mi s-ar fi ridicat părul în cap de cât de îndârjit erau înfieraţi”. Nişte naivi care vor să facă ceva pentru PDL, dar ar fi păcat să se piardă. Eu le-am recomandat şi să nu ceară derogare, pentru că discutăm de funcţia de preşedinte al partidului – singura funcţie pentru care nu se dăduseră derogări. Funcţia de preşedinte implică încredere din partea celor care sunt în partid.

„Cred că trebuie aşteptată sentinţa înainte să judeci intern”

Nici nu poţi să transformi partidul în instanţă. Trebuie căutate soluţii inteligente. Partidele nu sunt organizaţii în care primeşti bani dacă eşti prezent. Cea mai mare parte a oamenilor sunt oameni care nu au niciun avantaj de pe urma faptului că activează. „Cred că trebuie aşteptată sentinţa înainte să judeci intern. Cred că asta e soluţia corectă”.

Dialogul cu Nicolas Sarkozy

Sigur că a fost un dialog cu Sarkozy. În jurul mesei, şefii de stat şi de guvern îşi spun părerile pro şi contra iar punctul de vedere al României a fost că sediul problemei – instituirea zonei de excludere aeriană – nu este la Consiliul European, ci la NATO. Recunoaşterea autorităţii provizorii de la Benghazi mi s-a părut prematură, în condiţiile în care în frunte se află Ministrul de Justiţie al lui Gaddafi. Am adus toate argumentele că România nu poate să recunoască acea autoritate. Autoritatea provizorie poate avea calitatea de interlocutor, dar nu poate fi recunoscută ca nouă putere în Libia. La instituirea zonei de interdicţie aeriană, echivalentă cu războiul, riscurile erau foarte mari – inclusiv mutarea frontului. Există riscul ca Al Qaida să vină aici, la graniţa de sud a Uniunii, în timp ce noi avem soldaţi în Afganistan.  

Gaddafi nu mai este o soluţie pentru Libia. Un şef de stat care trage în propriul popor nu îşi mai justifică prezenţa într-o ţară democratică.

România are obligaţia să încerce să recupereze creanţele datorate de Libia.

Revizuirea Constituţiei – proiect cu maxim 300 de parlamentari, Parlament unicameral

Avem într-un an alegeri locale, în alt an alegeri parlamentare, apoi legislative şi într-un alt an alegeri prezidenţiale – avem şansa ca în 4 ani consecutivi să avem diverse tipuri de alegeri. Ideea a fost dacă reuşim o soluţie de recuplare a alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare. PDL-ul singur nu poate trece proiectul de revizuire – e nevoie de un consens cu toate partidele politice, iar preşedintele are toată disponibilitatea pentru asemenea discuţii, care se pot referi „inclusiv la scurtarea mandatului meu dacă acest lucru îl convenim. Nu mi se pare atât de important să mai stai un an dacă cu asta salvezi un an de alegeri dintr-un ciclu electoral. Nu mi se pare o pierdere, ci dimpotrivă un câştig”.  

Bugetul de stat trebuie aplicat cum a fost aprobat de Parlament. Largheţea şi discreţionarismul care au lăsat la dispoziţia premierului sume mari au fost instituite în perioada Tăriceanu.

Noua Constituţie ar trebui să intre în vigoare odată cu finalizarea mandatului actualului Parlament.

Curăţenie în vămi – „Dacă există un sistem mafiot de colectare, el este sindicatul”

Ştiu că asta nu place, dar aceasta este realitatea. Ce ştiu cu certitudine este că sindicatul, prin liderul său, este sistemul mafiot din vămi. Primul, cel mai aşezat. Este cineva care stă acolo ca o stâncă. Am în vedere un lider care face şi desface în sistemul vamal. Nu aş vrea să spun nume până nu le voi spune în instanţă. Ce ştiu precis este că sistemul mafiot construit este un sistem dirijat de la vârful sindicatului – că sunt implicaţi şefi de vamă, foşti şefi de vamă, vor trebui să spună cei de la sindicat. În zona sindicală există filonul solidităţii acestui sistem. Nu am informaţii despre vreun om politic care să fie implicat, fără să susţin cumva că nu sunt numiri politice în sistem. Nu am informaţii că aceste numiri influenţate politic s-au transformat într-o variantă de drenare a banilor de către cei numiţi către sistemul politic. Acuzaţiile la adresa d-nului Blaga nu sunt credibile – Lincu a lansat o intoxicare absolut ridicolă. Pe Blejnar nu-l cunosc. Habar n-am de unde vine Blejnar.  

Ipoteză: un alt premier

Preşedintele exclude numirea unui premier din tabăra opoziţiei, pentru că acum există o majoritate.

Victor Ponta – E un copilot care nu poate fi pilot de ţară. Nu poţi să-i dai manşa în mână. Nu-i dă nimeni volanul în mână. Nu poate fi premier în mandatul meu.  

Relansarea încrederii în guvern – discuţii pentru un eventual nou guvern se va face numai în cadrul consultărilor la Cotroceni. Preşedintele a lansat un apel la solidaritate pentru relansarea economică. 

3 comentarii

Parpanghel, Am convenit, si reuntam si la 2 ani! 15-03-2011 - 14:21

Nacazul, este ca din cei scosi la inaintare, nici unul !

u s 15-03-2011 - 18:38

Numai cretinii se uita in gura astuia.
Dementul ar trebui suspendat imediat doar pentru ce-a grohait in interviul asta, dar in tara cretinilor care injura „mogulii” si pe Mircea Badea(ca doar astia conduc tara), asta nu se poate, Cretinii sint de acord cu el, Dementul ar fi si reales de inca cinci ori. Pentru cretini nici n-ar conta daca ar avea voie sau nu sa candideze, ce mama dracului. Cretinii sustin ca „incearca sa faca ceva”. Cretinii spun ca e democrat. Cretinilor nu le pasa cat e el de nemernic, ii freaca ridichea de cei care-l critica.
De fapt fiul asta de catea ar trebui nu suspendat ci arestat si tarat la Targoviste, cu tot neamu si cu otreapa dupa el.

digital 15-03-2011 - 21:11

daca asta ar iesi singur pe strada fac pariu ca aurolacii l-ar lua la scaltoace si la suturi in cur!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult