Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Basescu : Avem scut antiracheta, nu si pentru criza

Basescu : Avem scut antiracheta, nu si pentru criza

scris de Ziua Veche
4 afisari

Presedintele Romaniei a anuntat, vineri, ca pe teritoriul tarii vor fi amplasate trei baterii a cate opt rachete, ca parte a scutului antiracheta, sistemul fiind exclusiv „defensiv’’. Seful statului a cerut Armatei sa stranga cureaua lata si in acest an, pentru ca „nu se poate trai cu bani imprumutati’’ pentru „sporuri de zambet’’. Nu ne putem permite un nou imprumut pentru 2011-2012, a spus presedintele. Aceasta, in conditiile in care Romania va suplimenta in acest an efectivele sale in teatrele de operatiuni din Afganistan.

Seful statului a aratat la sedinta de autoevaluare a activitatii Ministerului Apararii Nationale ca, in Romania, va fi instalata o structura importanta a sistemului antiracheta, iar, prin aceasta, tara noastra „obtine garantia de protejare a teritoriului national, si nu numai, impotriva unui atac cu rachete’’. Traian Basescu a atentionat MApN „cu privire la importanta negocierilor cu partenerii americani in vederea amplasarii bateriilor pe teritoriul Romaniei’’. Nu este nici un secret, a continuat Basescu, vor fi trei baterii a cate opt rachete fiecare, iar sistemul va fi unul defensiv, neconvertibil intr-unul ofensiv. „Cei care, dintr-odata, si-au manifestat oarecum ingrijorarea ca Romania va gazdui pe teritoriul sau astfel de rachete stiu foarte bine ca este un sistem defensiv. Doar propagandistic mai ridica problema riscurilor ridicate la adresa lor. Este un sistem defensiv, neconvertibil in sistem ofensiv, care are misiunea sa apere teritoriul national precum si teritoriul altor state din Sud-Estul Europei, toate membre sau viitoare membre NATO’’, a spus seful statului.

 

 

 

 

 

 

 

 „Am mers prea departe cu veselia de a cheltui’’

 Traian Basescu a recunoscut ca situatia resurselor financiare afecteaza si Armata, ca si alte institutii, dar ca „nu pune neaparat lipsa de resurse pe seama crizei’’, ci pe ” lipsa de viziune, ca sa nu-i spun inconstienta’’ din ultimii ani, „in care am crezut ca putem consuma mai mult decat producem. Ceea ce ne-a adus azi in situatia de a imprumuta bani pentru a asigura salarii, pensii, functionarea sistemului de sanatate etc. Va trebui sa ne dimensionam exigentele pe realitatile Romaniei si sa intelegem odata pentru totdeauna ca nu putem cheltui mai mult decat producem. Si asta nu o spun numai pentru armata. Imaginati-va ca in perioada urmatoare Guvernul nu ar putea lua niste masuri, sa ne imaginam ca n-ar reusi sa impuna niste cheltuieli rezonabile pentru functionarea statului, in care intra si cheltuieli de salarizare si cheltuieli cu sporuri inventate si cheltuieli cu tot soiul de avantaje speciale si asa mai departe. Efectul ar fi ca la sfarsitul anului 2010 ar trebui sa facem un nou imprumut ca sa platim toate facilitatile de care au beneficiat unele categorii in mod nejustificat : sporuri de zambet in administratia locala, spor sa vina imbracat decent sau mai stiu eu ce spor, ca are antena deasupra cartierului. Acestea arata ca am mers prea departe cu veselia de a cheltui fara sa avem si responsabilitatea de a ne intreba de unde sursele de finantare (…) Nu putem sa ne batatorim perspectiva de a imprumuta alti bani pentru 2011-2012,  ca sacrificam chiar dezvoltarea Romaniei. As vrea ca Armata sa fie una din primele institutii care sa stie ca nu se poate trai cu bani imprumutati’’, a avertizat Basescu. Presedintele s-a referit si la nevoile „de dotare’’ si „securitate sociala’’ ale Armatei, spunand ca se incearca gasirea de „solutii rezonabile’’ pentru rezolvarea lor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Noi trupe in Afganistan: „In 2-3 ani castigam razboiul’’

 Anul acesta va fi unul dificil, in contextul in care, in perioada urmatoare, Romania isi va mari efectivele cu care participa la misiunile din Afganistan. „Din discutiile pe care le-am avut cu comandantul fortelor din Afganistan, rezulta clar ca NATO nu a avut pana in momentul de fata fortele necesare pentru a castiga razboiul din Afganistan. De aceea necesitatea suplimentarii fortelor din acest teatru de operatiuni este vitala, nu numai pentu castigarea razboiului ci si pentru asigurarea viabilitatii NATO’’, a spus seful statului. Romania, a explicat Basescu, a hotarat sa-si mareasca efectivele pentru ca acest razboi sa fie castigat in 2-3 ani si Afganistanul sa nu mai fie o sursa de distributie a terorismului in lumea civilizata’’. Traian Basescu a recunoscut insa ca, in indeplinirea misiunilor in afara teritoriului Romaniei „avem probleme de dotare’’ in privinta echipamentelor de lupta, armata noastra avand o „o dotare pentru apararea teritoriului si mai putin pentru interventii in afara teritoriului’’. „Aici trebuie sa se manifeste o prioritizare a programelor noastre chiar daca discutam de programe pe care le executam intr-o perioada de austeritate bugetara’’.

 Avem spioni mai tari ca satelitii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Seful statului a mai anuntat ca, pe 16 martie, se deschide la Oradea Centrul HUMINT de Instruire pentru NATO, ca parte „importanta a parteneriatului nostru cu SUA si NATO”. Traian Basescu a completat spunand ca prezenta trupelor romanesti in Irak si Afganistan a generat o noua politica de culegere a datelor in aceste teatre de operatiuni. „Pana la inceperea conflictelor din Irak si Afganistan se credea ca satelitii fac totul. Realitatile din teatru au aratat ca strangerea de informatii de catre structuri specializate ale armatelor, cu oameni, culegerea de informatii in teren ramane vitala si de cea mai mare importanta. Aici trebuie sa spun cu satisfactie ca Armata romana a fost, probabil, cea mai pregatita armata din acest punct de vedere, si in Irak si in Afganistan’’, s-a mandrit Basescu.

 Gabriel Oprea isi face cruce

 Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a prezentat obiectivul fundamental al MApN in 2009 : realizarea unei structuri militare moderne, capabila sa indeplineasca un spectru larg de misiuni interne si externe, in timp ce indeplinirea obiectivelor specifice etapei a doua a procesului de transformare, a angajamentelor asumate de Romania la nivel international, operationalizarea fortelor destinate NATO si UE si cresterea calitatii vietii personalului au fost directii prioritare. Gabriel Oprea a prezentat si stadiul indeplinirii angajamentelor asumate fata de NATO si UE  si situatia participarii la misiuni in afara teritoriului national si pregatirea fortelor armate. Anul trecut, MApN a executat peste 10.000 de activitati de instructie din care 76 multinationale. Sprijinul fortelor din teatrele de operatii a fost asigurat la toate clasele de materiale in proportie de 90%, a spus demnitarul. In privinta delaborarii/valorificarii munitiei,  471 de vagoane de munitie au fost delaborate si 121 de vagoane cu munitie au fost valorificate. Referitor la contrainfoirmatiile militare si securitatea militara, ministrul Apararii a spus ca , in 2009, au fost culese informatii din care au rezultat documente de intelligence curent, operational si stategic, s-a realizat identificarea oportuna a vulnerabilitatilor si amenintarea la adresa securitatii militare si nationale si monitorizarea si contracararea acestora, a vulnerabilitatilor si riscurilor. Anul trecut, armata a avut 26 de programe in derulare, 6 programe strategice (pentru care s-au elaborat documentele de fundamentare), 36 de programe in etapa de pregatire si 10 programe de achizitie. La ora actuala sunt 78 de programe in derulare pentru inzestrarea armatei romane : 25 pentru Fortele Terestre, 10 pentru Fortele Aeriene, 15 pentru Fortele Navale etc. Astfel, vor fi continuate programele privind inzestrarea cu tancul romanesc (Bizonul), masina de lupta a infanteriei MLI 84, sistemul antiaerian autopropulsat Gepard, sistemul batalion Larom, modernizarea fregatelor, sistem de supraveghere la Marea Neagra (Scomar) si altele. Ministrul a amintit , la capitolul bile negre, si furtul de la depozitul apartinand Statului Major al Fortelor Aeriene de la Ciorogarla si incalcarea legilor de securitate avand drept consecinta compromiterea unor informatii clasificate (cazul de spionaj Floricel Vitan- Zikolov).

Prioritatea MApN pentru 2010-2012, a spus Oprea, reprezinta indeplinirea obiectivului strategic al Guvernului in domeniul apararii privind continuarea procesului de transformare a Armatei pentru cresterea capacitatii de actiune in cadru european si euro-atlantic, indeplinirea obligatiilor militare asumate fata de NATO si UE si adaptarea cadrului legislativ in domeniul apararii. In finalul expunerii, Gabriel Oprea a spus „asa sa ne ajute Dumnezeu’’ si si-a facut o cruce mare.

La eveniment au mai participat presedinţii comisiilor de aparare din Parlament, dar si deputati si senatori din Comisii, reprezentanti ai Jandarmeriei si MAI, seful STS, Marcel Opris, directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, procurorul general, Laura Codruta Kovesi, ministrul Justiţiei, Catalin Predoiu, fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, directorul SRI, George Maior, plus parlamentari din grupul independentilor, precum Marian Sarbu si Anghel Iordanescu.

0 comentariu

Nellu 25-02-2010 - 17:28

Profetul Mircea Geoana despre Romania: „Dumnezeu ne va bate daca vom continua cu vrajba si ceata la varf”

http://www.profetulzilei.com/fun/melodie-rap-pentru-geoana/

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult