Acasa Newsletter Băsescu: Cangrena din Vamă e veche şi tolerată de toţi

Băsescu: Cangrena din Vamă e veche şi tolerată de toţi

scris de A.H.
1 afisari

Corupţia din sistemul vamal este veche şi a fost tolerată de toate partidele, susţinut joi preşedintele Traian Băsescu într-o emisiune la postul public de radio. El şi-a exprimat nemulţumirea faţă de intoxicarea prin care se încearcă responsabilizarea unui singur partid pentru corupţia din vămi. Prezentăm fragmente din declaraţiile şefului statului:


Traian Basescu la RRA

foto: RRA


@ „Sinteza de presă de azi m-a uluit, legat de modul în care este prezentată această acţiune. Cel mai lipsit de adevăr mi se pare curentul care încearcă să responsabilizeze un partid pentru corupţia din vamă, cel de guvernământ.

@ Cum e posibil să încerci să acuzi acest partid, când acţiunea se petrece în timp ce el se află la guvernare?! E o încercare de intoxicare uriaşă. Este evident că şi încercarea asta de a o lăsa la 2009-2010 e o mare minciună.

@ Cangrena e veche şi tolerată de toate partidele care au fost la guvernare. Vă aduceţi aminte de acuzaţiile de trafic de combustibil din timpul războiului din Iugoslavia. Nume precum cele ale lui Dan Radu Ruşanu, Nini Săpunaru, Dinu Vamă, vă mai spun ceva legat de vămi?!

@ Realitatea e una singură. Şi ca să mai lămuresc un lucru. Am auzit pe cineva spunând că eu aveam informaţii din 2005. Era un mare nimeni!. Pentru mine este un mare nimeni. Nu a putut să stea decât câteva zile şef la un serviciu de informaţii (Claudiu Săftoiu, fost şef SIE-n.red.). Am primit informaţii cel puţin de două ori pe an despre ceea ce se întâmplă în vamă. Nu m-au lăsat indiferent. Instituţiile statului au acţionat. Din 2005 până în prezent sunt 51 de vameşi, sunt 120 de poliţişti de frontieră trimişi în judecată.

@ Ce s-a întâmplat faţă de alte dăţi? Dacă până acum se încerca flagrantul… Până acum mergându-se pe flagrant au fost rezultatele care au fost. Acum mergându-se pe investigatori infiltraţi. Asta e o relativă noutate. Rezultatul de acum nu are nimic politic şi nimic cu dreptul nostru de a intra în Schengen. Meritul Hotărârii 59 a CSAT e că se creează comitete mixte care acţionează pe priorităţile stabilite de CSAT. Cum vă imaginaţi că lucra SRI cu celelalte instituţii? Era greu să lucrezi. Asta face această decizie: cumulează informaţiile la un un loc şi apoi se acţionează.

@ A fost nevoie de această operaţiune, vor continua operaţiunile de acest gen.

Se face un lucru. Se fac afirmaţii abstracte: S-au dat bani la partid. Nu vreţi să spuneţi, dragi justiţiari, care om de la partid? E un joc politic. Nu e vorba de afirmaţia judecătorilor sau procurorilor, ci de afirmaţia unui om care a cerut bani ca să-i ducă nu ştiu unde, la un partid, ca doamna să fie numită la Halmeu. Omul trebuie să spună cărui om politic trebuia să-i ducă banii. Partidul trebuie să aibă o mână de om care să-i ia.

@ Păcat că suntem atât de mărunţi, încât la o acţiune mare încercăm să o politizăm ca şi cum Vama ar fi fost pură până acum. Pentru prima dată cu un partid aflat la guvernare se face o asemenea operaţiune cu intenţia de a nu menaja pe nimeni. Să spui cui au dat şpaga. Au şansa să nu facă închisoare numai să spună cui au dat şpagă.

@ Acum PDL plăteşte că nu ţinut cont de ceea ce le-am spus. Că au politizat foarte mult. Plătesc acest cost al nesăbuinţei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult