Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Basescu cere discutarea motiunii de cenzura vineri sau sambata

Basescu cere discutarea motiunii de cenzura vineri sau sambata

scris de Ziua Veche
2 afisari

Seful statului le-a trimis joi o scrisoare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Mircea Geoana, respectiv Roberta Anastase in care le solicita devansarea dezbaterii motiunii de cenzura, atragandu-le atentia ca termenul stabilit pentru dezbaterea acesteia nu este corect constitutional.
Prezentam textul integral al scrisorii:

“In virtutea atributiei de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, prevazute la art. 80 alin. (2) din Constitutie, va atrag atentia asupra urmatoarei situatii: In data de 7 iunie a.c., Guvernul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului pe proiectele de lege care vizeaza masuri de austeritate impuse de situatia economica a tarii. La data de 9 iunie a.c., motiunea a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului. Conform art. 113 alin. (3) din Constitutie, motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Contrar acestei prevederi constitutionale, Parlamentul a stabilit dezbaterea motiunii in data de 15 iunie a.c., la 6 zile de la prezentare. Cu privire la modul de calcul al termenelor pe zile prevazute de textele constitutionale, Curtea Constitutionala s-a pronuntat in jurisprudenta sa (Decizia nr. 233 din 10 decembrie 1999 sau Decizia nr. 89 din 26 ianuarie 2010) stabilind ca ‘sunt termene care privesc desfasurarea raporturilor constitutionale dintre autoritatile publice si, prin urmare, in masura in care nu se prevede altfel in mod expres, nu se calculeaza pe zile libere’. In dreptul public, termenele se calculeaza ‘…pe zile calendaristice, in sensul ca se include in termen si ziua in care el incepe sa curga si ziua cand se implineste…’. In consecinta, va solicit, in temeiul atributiilor constitutionale pe care le am, respectarea procedurii stabilite de Constitutie si de Deciziile Curtii Constitutionale sus-mentionate”.

Prezentam si prevederile consitutionale referitoare la Motiunea de cenzura:

ARTICOLUL 113

(1) Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

(2) Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii.

(3) Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

(4) Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea potrivit articolului 114.

0 comentariu

geek-a-contra 08-03-2010 - 20:13

pai de ce? simplu: 40 ptr cei 40 de mucenici restul de patru ca sa ne facem prastie.

PS. care-i treaba cu traditia daco-getica si crestinismu’? daco-getii credeau in nea zamolxe care nu prea le avea cu iahve si isus dei nazareth…..

geek-a-contra 08-03-2010 - 20:18

simplu: 40 de pahare pentru cei 40 de mucenici si inca 4 ca sa ne facem prastie.

PS. care-i treaba „Sfintii martiri …. dupa (traditia) cea geto-dacica, au fost 44”? daco-getii credeau in mosh zamolxe care nu avea nici in clin nici in mineca cu iahve si isus din nazareth…..

geek-a-contra 08-03-2010 - 20:19

… acum am vazut cestia cu moderatoru’ care da verde la postari…..

Fabian 09-03-2010 - 12:18

Unde in Biblie scrie ca, primii crestini faceau asa ceva? Sa lasam aceste obiceiuri, si sa cautam adevaratele obiceiuri crestine, relatate in Sfintele Scripturi, daca tot vrem obiceiuri. Doamne ajuta!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult