Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Băsescu cheamă Guvernul la consultări pe tema CAS

Băsescu cheamă Guvernul la consultări pe tema CAS

scris de A.H.
2 afisari

Traian Băsescu a declarat miercuri că nu va promulga legea privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale până când Guvernul nu va indica surse convingătoare de compensare a deficitului și a anunțat că va chema Executivul la consultări.

Traian Basescu, declaratie la Cotroceni.

‘În condițiile în care sunt adeptul reducerii fiscalității, am semne de întrebare asupra oportunității acestei măsuri. Oportunitatea e legată de realizarea fondului de pensii. În momentul de față avem un deficit în acest an de 12,5 miliarde de RON la fondul de pensii iar reducerea cu 5% a CAS pentru societăți adaugă la deficit încă 5-5,5 miliarde de lei deficit suplimentar, asta înseamnă în total 18 miliarde de RON. (…) Mi-e greu să îmi imaginez cum va fi compensat acest deficit’, a afirmat Băsescu într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni.

În opinia sa, intenția Guvernului de a compensa aceste sume prin îmbunătățirea colectării de către ANAF nu este sustenabilă, dovadă că nici anul trecut nu s-a reușit acest lucru iar rectificările bugetare s-au făcut în minus și probabil și anul acesta vor fi la fel.

‘Nu pot vedea de unde peste noapte se poate îmbunătăți colectarea. (…) Sursa propusă de Guvern fiind lipsită de credibilitate, eu cred că Guvernul va trebui să aplice alte măsuri, care vor duce din nou la populație, ca cele 34 de taxe introduse anul acesta’, a spus președintele, care consideră că ținta Executivului condus de Victor Ponta este de a crește de două-trei ori taxa pe proprietate, ceea ce va lovi în mod deosebit în pensionari.

O altă ipoteză lansată de șeful statului a fost că Guvernul ar putea tăia din fondurile pentru investiții, măsură ce s-ar răsfrânge negativ asupra numărului locurilor de muncă.

‘Sunt îngrijorat cu privire la efectul promulgării legii și voi uza de articolul 86 pentru a invita Guvernul la consultări. (…) O pot face în probleme urgente sau de importanță deosebită. Aceasta este, din punctul meu de vedere, o problemă de importanță deosebită”, a subliniat Băsescu.

Potrivit șefului statului, aplicarea măsurii de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale la angajator ar implica riscuri „foarte mari”.

„Riscurile sunt foarte mari, de aceea nu voi promulga legea până când nu voi avea o discuție foarte serioasă cu Guvernul legată de modul în care se poate acoperi această reducere a CAS-ului, care, repet, ar fi foarte bună pentru companii. Problema este dacă nu punem în risc stabilitatea macroeconomică, stabilitatea fiscal-bugetară a țării. Or, părerea mea este că în lipsa unor măsuri convingătoare, această reducere de CAS pune sub risc stabilitatea fiscal bugetară a țării și acordul cu FMI”, a mai declarat Traian Băsescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult