Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Basescu convoaca Parlamentul sa remedieze defectele de tara

Basescu convoaca Parlamentul sa remedieze defectele de tara

scris de Ziua Veche
0 afisari

Seful statului a facut o ampla analiza asupra constarilor din Raportul de tara, a punctat ceea ce a considerat ca este corect si adevarat si s-a aratat extrem de suparat de formularea “Romania nu-si respecta angajamentele”, pe care a declarat-o nedreapta si incorecta. “Cred ca este debalansat in privinta unor aprecieri politice”, a spus presedintele despre Raport. Traian Basescu si-a anuntat intentia de a solicita miercuri presedintilor celor doua Camere convocarea unei sesiuni extraordinare pe trei teme: refacerea legii ANI, adoptarea de catre Senat a unui proiect privind neintreruperea procedurilor in instante cand se invoca exceptia de neconstitutionalitate de catre avocati (legea zace la senat din decembrie, a mentionat Basescu) si proiectul de lege privind mica reforma in justitie care vizeaza accelerarea procedurilor.


 

„Expresiile tari – lipsa de vointa politica, Romania si-a incalcat obligatiile – sunt legate numai de legea ANI. S-au folosit expresii mult prea tari, care la ora asta sunt in toate cancelariile. Eu am obligatia, ca sef de stat, sa-mi apar tara in relatiile cu tertii. Eu nu pot lasa Romania sub impresia ca nu ne respectam angajamentele asumate fata de UE, ca in Romania nu exista vointa politica”, a subliniat seful statului. El a sustinut ca Guvernul va face un Raport care va contine toate realizarile si nerealizarile Romaniei pe segmentul justitiei luptei anticoruptie. De altfel, Traian Basescu a mentionat ca l-a informat pe seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso asupra sau punctului de vedere pe marginea Raportului. Prezentam cele mai importante observatii facute marti de seful statului pe continutul Raportului de tara.

@ “Ma intreb in al cui interes politic s-au luat deciziie privind pensiile judecatorilor, amputarea Legii ANI, amputarea DLAF, care are rolul de verificare a banilor europeni utilizati in Romania”.

@ “Pana in prezent au avut loc sapte inspectii pe tema modului in care autoritatile romane au indeplinit conditiile pentru aderarea la Schengen, obiectiv a carui îndeplinire Romania si-a propus-o pentru martie 2011. In noiembrie este ultimul si va viza in pincipal doua aeroporturi. Speram sa fie pozitiv. (…) Meritam sa intram in Spatiul Schengen”.

@ „Atat CSM cat si ICCJ trebuie sa faca ceva pentru ca aprecierile sa fie imbunatatite in rapoartele urmatoare. (…) Va trebui sa vedem cum solutionam problema blocarii posturilor in justitie. Posturile disponibile din instantele superioare, propunea Comisia, sa fie mutate la instantele inferioare. E foarte greu ca un judecator de la ICCJ sau de la o Curte de Apel sa se intoarca la o judecatorie”.

@ „Sunt doua momente in care Curtea Constitutionala vine in interiorul Raportului ca fiind izvorul incalcarii angajamentelor asumate de Romania in momentul aderarii: unul cert, legat de legea ANI, si cel legat de DLAF, corespondentul OLAF”.

@ „Privind si la alte decizii ale Curtii, decizia privind CNSAS, pensiile judecatorilor, reducerea cheltuielilor sociale, ma intreb daca nu cumva suntem in situatia in care toate celelalte institutii ale Romaniei sii vor pierde credibilitatea, avand in vedere ca mult prea multe decizii ale Curtii Constitutionale au avut efecte internationale si in ceea ce priveste diminuarea efectelor crizei economice”.

@ „Vreau sa va semnalez ingrijorarea mea cu privire la decizia Curtii Constitutionale cu privire la DLAF. Romania a avut pe programul SAPARD 211 proiecte care vizau industria carnii si productia de oua. Industria carnii, adica baietii aceia veseli care vin la televiziuni si ne anunta cum cresc pretul, daca bate vantul dintr-o parte sau bate vantul din alta parte, daca nu ii da bani Guvernul. De ce mi se pare foarte grava decizia punerii sub semnul functionarii a DLAF? OLAF a constatat pana acum ca din 211 proiecte, 62 sunt suspecte de fraudare”.

@ „Vreau sa trag un semnal de alarma catre beneficiarii de fonduri europene: fie ca sunt administratii locale, fie firme care primesc surse financiare europene, este o atentionare publica asupra faptului ca acesti bani se verifica in timp. Procedurile trebuie verificate, trebuie sa respecte regulile, competitia trebuie sa fie corecta in alocarea contractelor catre castigator”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS