Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Basescu: criza a fost depasita, e nevoie de republica semi-prezidentiala, Seitan a lasat o bomba

Basescu: criza a fost depasita, e nevoie de republica semi-prezidentiala, Seitan a lasat o bomba

scris de Ziua Veche
11 Afisari

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri la TVR ca maximul crizei economice a fost depasit de Romania, dar criza nu a trecut, transmite Agerpres. „Eu nu am facut aprecieri pana acum. Acum va spun ca a fost depasit maximul crizei”, a afirmat Traian Basescu, la postul public de televiziune. Presedintele a aratat ca tara se confrunta cu un blocaj in ceea ce priveste investitiile, in conditiile in care nu sunt reduse cheltuielile sociale pentru anul viitor, astfel incat sa existe bani si pentru proiecte.




Republica semiprezidentiala

Presedintele Traian Basescu a explicat ca prin modificarea Constitutiei nu se urmareste schimbarea tipului de republica, dar a subliniat ca sunt necesare clarificari in ceea ce priveste relatiile dintre presedinte, Guvern si Parlament. „In niciun caz intentia mea – si nu acesta a fost votul romanilor la referendum – nu este schimbarea tipului de republica. (Formula de republica semiprezidentiala – n.r.) este solutia corecta pentru Romania, dar trebuie clarificate putin relatiile presedinte – Guvern, presedinte – Parlament, Guvern – Parlament”, a afirmat seful statului. El a mentionat ca a primit de la Guvern un proiect de modificare a Legii fundamentale, care urmareste punerea in aplicare a rezultatelor referendumului pentru trecerea de la parlamentul bicamenral la cel unicameral si reducerea numarului de alesi. „Eu, in toamna aceasta, il voi transmite mai departe, la Parlament. Acum il am in analiza, sa fie cat mai apropiat de obiectivul referendumului, pentru ca eu nu vreau sa schimb sistemul de republica. Nu. Constitutia, in fondul ei, este o Constitutie buna”, a precizat presedintele. 
Traian Basescu a sustinut ca a cerut Departamentului juridic sa constate toate blocajele pe care le-a generat Constitutia „prin neclaritatea formularilor”, deoarece doreste sa transmita Legislativului un proiect care sa indeparteze neclaritatile Legii fundamentale. El a adaugat ca doreste sa tina cont si de elementele rezultate in urma dezbaterii publice.

Boc a fost credincios

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca s-ar fi aflat „in mare dificultate” daca primul-ministru Emil Boc isi depunea mandatul, deoarece partidele de opozitie „nu sunt pregatite sa guverneze si ar ingloda tara in datorii si deficite”. Seful statului a explicat ca la o eventuala depunere a mandatului premierului s-ar fi redeschis problema majoritatii guvernamentale si ar fi trebuit sa inceapa negocierile cu toate partidele.”in momentul de fata, cu scuze, nu vreau sa atac niciun partid, dar abordarile publice si programele asa cum le-am vazut in enunturi, fara nicio sustinere, la PNL si PSD, imi arata ca nu sunt capabili sa treaca Romania prin criza. Ar guverna demagogic, cum au facut-o in 2007 – 2008, ar merge pe niste solutii imposibile, care ar ingloda tara in datorii si deficite, deci as fi fost intr-o mare dificultate. Ma bucur ca, pana la urma, PDL, in interiorul lui, a inteles solutia corecta, dar ma bucur in acelasi timp ca l-au atentionat si pe premier: ‘atentie, ar fi o varianta sa-ti depui mandatul'”, a spus seful statului. Cat priveste sansele lui Emil Boc de ramane la conducerea Guvernului pana in 2012, presedintele spune ca un premier rezista „atat cat ii permite situatia politica si sociala”. „Nu se stie care pot fi evolutiile. Eu sper ca, pana la urma, oamenii sa inteleaga ca Guvernul nu a fost impotriva lor, ci a solutionat o criza”, a completat Basescu. 
In opinia sa, intr-o perioada de criza, orice prim-ministru si orice presedinte sunt „de sacrificiu”. Pe de alta parte, Traian Basescu sustine ca PDL a demonstrat ca isi poate asuma masurile dure. „Am constat ca, spre deosebire de multe alte partide, acest partid si-a asumat oprobiul masurilor dure. Nu le-au luat atat de repede cat am vrut eu. Indiscutabil, s-a pierdut vreme, desi unii spun ca s-a pierdut anul 2009. Va rog sa va aduceti aminte ca, in plina campanie prezidentiala, Guvernul a stabilit cate patru zile fara plata in noiembrie si decembrie”, a reamintit Traian Basescu. 

Cadoul bomba

Ordonanta de urgenta 58/2010 a fost „un cadou” facut de un ministru „care pleca” si care ar fi intentionat sa „lase o bomba in urma lui”, a declarat Traian Basescu. „A fost un cadou pe care l-a facut un ministru care pleca. S-a gandit sa lase o bomba in urma lui, ceea ce a fost al doilea element de lipsa de fair-play”, a declarat Traian Basescu, referindu-se la ordonanta care reglementeaza modalitatea de plata a contributiilor sociale pentru persoanele care obtin venituri din activitati profesionale, altele decat cele salariale. Cu toate acestea, presedintele a aratat ca o crestere a veniturilor, prin reducerea evaziunii fiscale, este un element care nu se poate realiza peste noapte iar Guvernul a luat o serie de masuri favorabile, precum cele pentru sustinerea IMM-urilor si programul „Prima casa” care a fost un „relativ succes”. „Politicienii nu au de ce sa astepte iertare. Ei, poate, mai ales cand trece tara printr-o perioada de criza si au responsabilitatea guvernarii, pot sa astepte cel mult recunostinta cand se reevalueaza lucrurile dupa 10 – 20 de ani. Nu imediat, dupa alegeri”, a spus el.

Insolventa pentru feroviari

Presedintele Traian Basescu asteapta punerea in insolventa a companiilor feroviare care nu isi platesc obligatiile fata de stat si pledeaza, totodata, pentru largirea bazei de impozitare. „Eu astept punerea in insolventa a companiilor feroviare care nu isi platesc niciun fel de obligatie la stat. Sper sa se intample. Am tinut foarte mult la ei. stiu ca i-am lasat cu zero pierderi si, intre timp, s-a politizat atat de tare conducerea acestor societati, incat ii interesa mai putin situatia lor”, a declarat presedintele. In alta ordine de idei, Traian Basescu a atras atentia asupra faptului ca la sistemul de sanatate contribuie 4,5 milioane de salariati, dar de acest sistem beneficiaza 20 de milioane de persoane, motiv pentru care spune ca ii cere Executivului largirea bazei de impozitare. „E o aberatie (…) si atunci eu cer acestui guvern: ‘largiti baza de impozitare’. Toti beneficiarii, indiferent ca sunt someri, ca sunt pensionari, ca traiesc din drepturi de autor beneficiaza de sistemul de stat. Toata lumea sa plateasca contributia de 5,5% la sanatate. Iata o masura pe care Guvernul trebuie sa o ia. Va fi impopulara, dar trebuie luata”, a spus seful statului.

0 comentariu

nik 16-03-2010 - 18:15

referendumul a fost votat de popor si nu poate fi modificat esti un slab politician sau cum a spus iliescu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS