Presedintele Traian Basescu a sustinut, duminica dupa amiaza, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni.
Traian Băsescu a susţinut că salariaţii MAI care au manifestat vineri la Cotroceni au încălcat legea. Totodată, preşedintele a subliniat că aceştia au subminat autoritatea statului român şi nu vrea să asocieze imaginea Administraţiei Prezidenţiale cu o instituţie care nu respectă legea.
Reactia vine dupa ce seful statului a dat dispozitie, inca de vineri, ora 17.00, ca efectivele Ministerului Administratiei si Internelor sa nu mai participe la asigurarea protectiei sale. Decizia a fost luata in contextul participarii unor angajati ai ministerului la marsul ilegal de protest din fata Palatului Cotroceni, unde au adresat cuvinte jignitoare la adresa presedintelui si a premierului.
Cu o intarziera de aproximativ 15 minute, Traian Basescu a facut o scurta declaratie de presa:
@ Se impune o clarificare: sunt foarte multi romani care sunt nemultumiti de masurile de austeritate pe care Guvernul a fost nevoit sa le ia. Stim foarte bine ca multi romani au manifestat in Bucuresti, dar respectand legea. Singurii care au incalcat legea au fost angajatii MAI. Ma refer aici si la jandarmii care nu au respectat legea. Cei 6000 de politisiti au efecuat un mars ilegal.
@ Politia si Jandarmeria sunt institutii extrem de importante ale statului roman, imi permit sa spun ca le consider institutii esentiale ale statului, pentru ca au ca principala misiunie respectarea si impunerea legii, apararea cetateanului si a institutiilor statului. Incalcarea legii s-a facut purtand uniforma statului roman.
@ Cel mai grav lucru: au subminat autoritatea statului roman si al institutiilor statului roman.
@ Pana la urma, un act ilegal ramane un act ilegal; Cei 6.000 de politisiti au efectuat un mars ilegal si eu sunt exact aceia care alaturi de jandarmi trebuie sa vegheze la respectarea legalitatii altor manifestatii publici, inlcusiv de protest
@ Cred ca vor avea o dificultate sa ceara la manifestatiile ulteriorare respectarea legii
@ Palatul Cotroceni nu este al meu. Eu sunt un vremelnic chirias aici, este un simbol al statului roman
@ Vreau sa va fie foarte clar: politia si jandarmeria nu au atributii directe in asigurarea protectie presedintelui
@ Este treaba Guvernului sa rezolve problemele de disciplina din MAI
0 comentariu
Mah parca-mi pare deja rau ca nu l-a scopit Ceausescu pe asta in 89.
Ca vorba aia, sa facem razmeritza puteam si dupa aia, fara Lotzi Boszgorescu 🙂
Nu stiu pe calendar pocait priveste el, dar la Lotzi este deja 1 aprilie.
Foarte inspirata ideea domnului europarlamentar de a curata „pata rusinoasa” de pe obrazul municipiului Targu Mures.Este admirabil ca negrul acelui martie poate fi inlocuit de culori mult mai vii, de exemplu, rosu,alb si verde.In ce priveste marsul,nu am inteles despre al cui adevar este vorba.De asemenea,trebuie recomandat ,preventiv ,tinerilor ,sa nu se apropie prea mult de faclii ; pot exista si riscuri.Pentru concursul de creatie literara,sugeram domnului Tokes Laszlo desemnarea,ca presedinte al comisiei de jurizare, a domnului Mihail Cofariu,daca mai traieste, sau a unui membru al familiei acestuia. Iata ca ,in sfarsit,s-a gasit solutia IUBIRII intre romani si maghiari ! Incep sa regret ca nu stiu sa vorbesc ungureste.
Albert Almos câstiga la CEDO procesul privind coborârea drapelului de stat de pe Primaria Sfântu Gheorghe
Fostul primar UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe în 1992-2008, Albert Almos, a fost amendat în 2002 pentru ca a dat jos drapelul românesc de pe cladirea Primariei.
Actual senator, Almos a facut plângere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si a câstigat: statul român a fost obligat de CEDO sa îi plateasca fostului primar o despagubire de 6.755 de euro însumând amenda platita, daune materiale, morale si cheltuieli de judecata. Adevarul.ro a discutat cu senatorul UDMR despre importanta pe care o au simbolurile în sentimentul national al maghiarilor din România.
Adevarul.ro: Care a fost parcursul procesului cu instantele românesti si apoi la CEDO?
Albert Almos: La începutul anului 2002 a fost o Hotarare de Guvern care a reglementat folosirea simbolurilor nationale, adica însemnul si stema. S-a scris negru pe alb: 2 drapele la intrarea în cladire. Eu m-am conformat si am pus drapelul României nu pe cupola institutiei, adica pe punctul cel mai înalt, ci la intrare.
Pâna atunci steagul era arborat pe cupola Primariei?
Nu, ramasese acolo dupa o festivitate. Si prefectul m-a dat în judecata cum ca as fi savârsit o actiune ilegala. A fost întocmit un proces-verbal. În prima faza procesul a fost stramutat la Onesti, unde nu mi s-a dat voie sa ma apar. La recurs, la Curtea de Apel Bacau, la fel s-a decis, ca sunt vinovat.
Asa ca mi-am cautat dreptatea la Strasbourg pentru ca judecatorii din România nu mi-au dat dreptul sa fiu ascultat. Am platit o amenda de 100 de milioane de lei vechi.
La noi procesul a durat aproximativ doi ani, dupa care s-a transferat la Strasbourg. La începutul acestui an s-a luat decizia CEDO, ca trebuie sa primesc banii înapoi.
zice ca ptr. tineri va fi organizat un concurs de poezie intitulat „Martie negru al familiei mele-Cum au trait evenimentele din martie 90 parintii,bunicii sau cunostintele mele”Scurta memorie ai popo,oare cum au trait romanii din Ardeal in perioada 40-44,asta nu te intrebi?Cum au trait bunicii,parintii si cunostintele romanilor din Ardeal momentul intrarii trupelor magyare in Ardeal si atrocitatile comise de acestea.Cum ii rascolesc amintirile si cosmarurile pe locuitorii din Ip si Treznea,pe taranii din localitatile romanesti unde honvezii unguri au daramat sau au transformat bisericile romanesti in grajduri asta nu te intrebi mai nenorocit de iredentist?