Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Basescu cere cota unica pe orice venit

Basescu cere cota unica pe orice venit

scris de Ziua Veche
1 afisari

Presedintele Traian Basescu a sustinut miercuri, intr-un interviu pentru postul public de radio, ca deficitul urias al fondului de pensii blocheaza dezvoltarea Romaniei. Prezentam cateva din opiniile exprimate de seful statului:


“Stiu ca, afirmand aceste lucruri, dau apa la moara atacurilor, uneori murdare, ale trusturilor lui Nush (Sorin Ovidiu Vantu) si Felix (Dan Voiculescu), dar romanii trebuie sa stie aceasta realitate. Deficitul fondului de pensii pentru anul viitor este de 3,6 miliarde de euro, ceea ce inseamna valoarea reactoarelor nucleare de la Cernavoda 3 si 4 la un loc. Nu vreau sa masuram in kilometri de autostrada. (…) Trebuie sa gasim niste solutii”.

Cota unica pe orice fel de venit

@ “Una dintre solutiile corecte este introducerea impozitarii pe orice fel de venit, este introducerea cotei unice pe orice fel de venit, indiferent ca e pensie mica, mare, venit din activitatile culturale, drepturi de autor. Pana la urma, orice traitor intr-o tara este platitor de impozit. Si aceasta mi se pare o solutie. In loc de 3,6 miliarde de euro deficitul de pensii ar putea fi redus cu 1,2-1,3 miliarde, deci am imprumuta mai putin si am putea duce niste bani catre economie”.

@ “Romania, care imprumuta pentru a-si asigura consumul, este o tara cu credibilitate redusa. Si imprumuta si cu dobanzi mai mari, fata de tarile care imprumuta pentru dezvoltare. Si aceasta credibilitate redusa costa. Romania ar da o lovitura extraordinara, din punct de vedere al credibilitatii, daca in perioada urmatoare ar gasi o formula sa impoziteze toate veniturile”.

@ “ANI este o obligatie asumata. Sigur, sunt afirmatii politice in raport (de tara pe Justitie – n.r.), pe care nici noi nu le acceptam, dar, pe de alta parte, este evident ca, datorita votului din Senat, noi nu ne-am respectat un angajament. Trebuie gasita o solutie negociata intre pozitia Curtii Constitutionale si angajamentele pe care le-am luat, trebuie gasita o formula. Din punctul meu de vedere, am facut tot ceea ce era posibil sa faca un presedinte, m-am adresat inclusiv presedintelui Comisiei Europene pentru asistenta in aceasta perioada pentru pregatirea formei finale a legii ANI”.

Sunt progrese dar nu suficient de rapide

@ “In general, am incredere in oameni. Imi pare rau, dar trebuie sa va spun ca, indiferent ce as spune eu, raportul public facut de FMI este favorabil acestui Guvern, iar, ieri (marti – n.r.), a aparut raportul agentiei de raiting Fitch care, de asemenea, are aprecieri pozitive la efortul Guvernului de a rezolva din problemele structurale din economie si din structura bugetului, in mod deosebit. Eu nu pot decat sa adaug ca remarc si eu aceste progrese, dar le-as vrea mai rapide”.

@ “Guvernul si-a asumat masuri extrem de dificile, impopulare, pe care, categoric, partidele din opozitie le resping (…) Din punctul meu de vedere, aceasta solutie politica este cea mai buna, chiar daca as vrea-o mult mai eficienta”.

Tara nu are bani pentru biserici

@ “Maine as chema PNL si PSD la guvernare. Daca PDL se misca greu in sensul reformarii Romaniei, a institutiilor statului, a aplatizarii defiticitelor structurale pe care le avem, imaginati-va cum ar face-o PSD si PNL care le-au creat. Lumea s-ar opri in loc. Deocamdata singura solutie minim credibila este aceasta alianta. Exista acest risc, ca Guvernul sa cada, dar este bine ca Opozitia sa stie bine ce face. Daca este dispusa sa faca reformele de care Romania are nevoie, foarte bine. Daca va pica Guvernul ca anul trecut, doar in interes politic, bine ar fi sa stea retinuti”.

@ “Daca Opozitia are un program prin care sa garanteze accelerarea reformelor structurale, de ce nu… Daca PSD si PNL vin cu un astfel de program, nu as avea nicio ezitare sa desemnez un premier al lor. Dar prin declaratii pline de incompetenta arata ca nu sunt pregatite sa vina la guvernare. Dar s-au priceput la guvernare doar cand era crestere economica si sa cumpere voturi”.

@ “Un lucru cu care am fost extrem de nemultumit in buget este repartizarea de bani pe obiective de interese pentru fiecare parlamentar. Sa terminam cu aceste fanariotisme, ca tara nu are bani pentru construirea de biserici (…) Avem alte prioritati, construirea de diguri pentru inundatii, baraje”.

Romania isi poate relua cresterea

@ „Uitandu-ma la cifrele semestrului 1, sunt optimist ca Romania isi poate relua cresterea economica. Ma uit la productia industriala, la exporturi, ma uit la agricultura, la consumul de energie electrica. Nu as mai vrea sa revenim la o crestere economica bazata pe sectorul imobiliar exploziv si credite cu buletinul. S-ar putea sa avem plus 0,1-0,2% in trimestrul 2 fata de trimestrul 1. Daca nu am fi fost in situatia sa nu aplicam TVA marit, am fi fost cu crestere si in trimestrul 3 si 4”.

@ „Dansul (un profesor-n.r.) are 16 ore pe saptamana, eu muncesc 16 ore pe zi. Daca face socoteala pe ora, ar constata ca e mai bine platit ca mine. In plus, mai are sansa unui job, fiecare isi mai cauta cate ceva. Primul responsabil pentru fiecare suntem noi. Suntem adeptul unui stat responsabil pentru cetatenii sai, dar nici nu poti cere statului sa imprumute bani pentru a plati salariile si sa sacrifici viitorul”.

Cristian Preda, Sever Voinescu, Radu F. Alexandru criticati

@ “Nu m-am implicat niciodata in partid si, daca m-as fi implicat, PDL ar fi fost mult mai precis in actiunea politica, iar declaratii si tolerarea atitudinilor ostile partidului ar fi fost inexistente. Nu ar fi ramas in PDL niciun politician care nu respecta regula de aur a democratiei interne intr-un partid – adica discutam si, cand am decis ceva, respectam toti ceea ce s-a decis, ceea ce majoritatea a decis, indiferent ca s-ar fi numit Cristian Preda, Sever Voinescu, Radu F. Alexandru. Nu ar fi fost in partid daca eu conduceam partidul”.

Regandirea calendarului de aderare la euro

@ “In mod categoric, trebuie reevaluat momentul intrarii in zona euro, nu neaparat din punct de vedere al posibilitatilor noastre de a atinge parametrii ceruti de intrarea in zona euro, adica deficit sub 3%, datoria sub 60% din PIB, acesta este un element pe care Romania il îndeplineste in momentul de fata, proiectia de intrare in deficit de 3% este 2012. Deci, ne-am putea mentine 2014 ca an al intrarii in zona euro. Problema este daca Romania va fi sufiecient de consolidata, financiar si economic, pentru a face fata in zona euro si aceasta este o decizie care nu poate fi luata acum”.

 

 

@ “Avem un deficit urias al fondului de pensii, lucru care blocheaza dezvoltarea”.

@ “Si in perioadele cele mai prospere, 2007 – 2008, Romania a mers pe deficite uriase fara sa construiasca un kilometru de autostrada”.

@ “Un raspuns pe care acest guvern nu l-a dat, chiar cu aprecieile pozitive ale FMI si Fitch, este legat de deficitul fondului de pensii”.

@ “Din punctul meu de vedere, aceasta solutie politica este cea mai buna”.

@ “Remarc si eu aceste progrese, dar le-as vrea mai rapide”.

@ “Indiferent ce as spune eu, raportul public facut de FMI este favorabil acestui guvern. Si raportul Fitch are aprecieri pozitive”.

@ “Daca nu rezolvam problema legii ANI unele state vor fi nemultumite”.

@ “Trebuie gasita o solutie negociata intre pozitia Curtii Constitutionale si angajamentele pe care ni le-am luat”.

@ “Accesul in spatiul Schenghen se face prin consens. O tara sau alta pot fi impotriva fara sa dea explicatii”.

@ “Solutia corecta pentru ca Romania sa beneficieze de un raport favorabil pe justitie este ca legea ANI sa fie adoptata in aceasta vara”.

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult