Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Băsescu este optimist. Vezi ce a spus după prima zi de negocieri

Băsescu este optimist. Vezi ce a spus după prima zi de negocieri

scris de Laurentiu Banches
8 afisari

Traian Băsescu le-a declarat jurnaliştilor la plecare de la sediul Consiliului European că este încrezător că până la urmă se va găsi o soluţie cu privire la buget vineri.

Băsescu este optimist. Declaratii după prima zi de negocieri la Bruxelles (foto:alexandrumarin.ro)

Preşedintele României a fost întrebat la finalul primei zile de negocieri care sunt şansele să se ajungă la finalul acestei săptămâni la un consens în rândul liderilor din ţările UE privind alocările bugetului pentru perioada 2014-2020, acesta fiind de părere că până la urmă se va găsi o soluţie. Băsescu a precizat că „Sunt multe obstacole, dar cheia este criza, contributorii neţi vor să îşi diminueze contribuţiile, beneficiarii neţi şi-ar dori să menţină un buget rezonabil al UE. Aceasta este problema”.

Totodată, Traian Băsescu a fost întrebat de jurnaliştii străini şi despre referendumul din vară şi situaţia politică actuală din România. „Referendumul? A trecut!”, a răspuns Băsescu râzând şi apoi s-a îndepărtat de grupul de jurnalişti pentru a se urca în maşină. De altfel, preşedintele a fost într-o dispoziţie, la ieşirea de la Consiliul spunându-le răzând jurnaliştilor că „e mai bine afară.”

Potrivit mediafax, reuniunea Consiliului European a început joi seară la Bruxelles, după ora locală 11.00, cu o întârziere de peste trei ore faţă de ora programată, în condiţiile în care şefii de state şi de guvern poartă discuţii intense privind algoritmii de calculare a alocărilor de la capitolele bugetului UE. Totuşi, lucrările în formatul oficial s-au încheiat relativ repede, după aproximativ o oră, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, prezentându-le celor 28 de lideri din ţările UE noua sa propunere privind bugetul, rezultată în urma discuţiilor purtate pe parcursul zilei de joi, alături de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu fiecare dintre cei 28 de şefi de stat sau guvern.

Negocierilor urmează să fie reluate vineri la prânz, în jurul orei locale 12.00, pentru ca delegaţiile ţărilor membre să analizeze noua propunere înaintată de Van Rompuy. Herman Van Rompuy îşi menţine propunerea de buget de 973 de miliarde de euro pe perioada 2014-2020, adică 1.01 la sută din PIB-ul european, conform surselor. Însă va acorda 8 miliarde în plus Politicii agricole comune (PAC) şi 10,6 miliarde politicii de coeziune pentru statele cele mai sărace.  Spre deosebire de Băsescu, cancelarul german Angela Merkel a declarat în cursul nopţii de joi spre vineri că nu crede că liderii europeni vor ajunge la un acord privind bugetul european 2014-2020.

2 comentarii

Cercul 23-11-2012 - 19:54

Basescu inca nu si-a spus cuvantul in invatamant. Sa-si ia un titlu de doctor si ore la UB si sa tina cursuri de literatura romana. Vorbind de optimism.

Cercul 23-11-2012 - 20:38

Dupa clopot si statuie asta e ultimul pas: prof univ. Sa invete tara cum sa vorbeasca si scrie, e ultimul act al unui tiran, pentru ca dupa nu mai exista libertate.Si dupa ce da ortul popii nu trebuie decat sa-i mute statuia de unde este acum in fata U. Bucuresti.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult