Acasa Actualitate-InternaPolitica interna La Chisinau s-a scandat „Unire!”

La Chisinau s-a scandat „Unire!”

scris de Ziua Veche
1 afisari

.13.37 Langa monumentul Stefan cel Mare si Sfant s-au adunat aproximativ 800 de oameni, care l-au intampinat pe Traian Basescu cu urarea „Traiasca, traiasca, traiasca si-nfloreasca Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca!” si „Unire!”, scriu unimedia.md si jurnal.md. Presedintele Romaniei a intrat in multime si a vorbit cu oamenii. 

 

 

 


 

13:15 Solicitat sa comenteze declaratia de marti a lui Vladimir Voronin (n.r. „sa-si vada de treaba acasa”), potrivit stireazilei.md, Traian Basescu a spus: „Pentru mine nu reprezinta un interes deosebit oamenii politici, care, dintr-un motiv sau altul, nu reusesc sa vada si sa accepte interesele poporului pe care au pretentia ca-l reprezinta. Eu consider ca Romania are obligatia morala sa sprijine Republica Moldova sa acceada in spatiul european. Acest lucru ma motiveaza pe mine si nu opiniile unor cetateni care considera ca nu e bine sa vizitez Republica Moldova”. 

13:07 Mihai Ghimpu: „Traian Basescu ne-a anuntat ca Romania va mai deschide inca un consulat, in afara de cele doua programate la Cahul si Balti”.

13:02 Basescu spune ca vor fi reluate discutiile asupra a 12 acorduri intre Romania si Republica Moldova inghetate in timpul fostei guvernari. O importanta speciala se va acorda recunoasterii reciproce a diplomelor de studii superioare.

12:56 Traian Basescu anunta ca Romania a decis sa ofere un sprijin financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de Euro, in decurs de 4 ani, cate 25 de milioane de euro anual, destinat proiectelor de infrastructura in educatie si locala.

12:54 Traian Basescu: „Pana in 2008 au primit cetatenia romana doar 2400 de moldoveni. Dupa adoptarea noilor prevederi, in anul 2009, au fost procesate 20 mii de dosare, 14 mii de persoane au primit deja cetatenia, restul sunt programati sa vina sa depuna juramantul. Speram ca odata cu crearea noii Agentii aceste cifre sa creasca si nimeni sa nu mai treaca prin umilinta birocratica”.

12.50 Romania nu va semna niciodata un tratat care sa redefineasca frontiera dintre Romania si R.Moldova. Romania este de acord sa negocieze un acord care sa vizeze regimul frontierei, asa cum a fost mostenenita de la Uniunea Sovietica, a declarat Traian Basescu. Trebuie sa avem consulatele de la Balti si Cahul in functiune, in asa fel incat oamenii sa nu mearga la Chisinau pentru a obtine actele pentrut micul trafic la frontiera. Lega este in vigoare, dar trebuie adoptate si conditiile tehnice, a continuat Presedintele. 

 .

12.45 Presedintele interimar Mihai Ghimpu l-a decorat pe presedintele Romaniei, Traian Basescu cu Ordinul Republicii, cea mai inalta distinctie in stat. La randul sau, Basescu i-a oferit lui Mihai Ghimpu Steaua Romania, grad de colan, cea mai mare disctinctie in Romania.

 10.36 Traian Basescu si presedintele moldovean, Mihai Ghimpu, s-au aflat la resedinta prezidentiala, unde au avut o intrevedere tet-a-tet. “Dvs., domnule presedinte Traian Basescu, sunteti omul de suflet al multor romani din R. Moldova ”, a declarat Mihai Ghimpu.

.Avionul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a aterizat in jurul orei 10:30 pe pe Aeroportul Chisinau.

Basescu a fost asteptat la scara avionului de catre presedintele interimar, Mihai Ghimpu, si intampinat de o fanfara militara. Presedintele roman a pasit pe covorul rosu si a gustat din painea cu sare si vinul moldovenesc servit de trei tineri imbracati in costume populare, dar si in cojoace, scrie stireazilei.md. Presedintele roman nu a facut declaratii pentru presa.

Delegatia romana a fost intampinata de o delegatie numeroasa de oficiali moldoveni, printre care presedintele interimar, primarul capitalei si aproape jumatate din cabinetul de ministri. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult