Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE Basescu la RRA: Mi-am asumat oprobriul privind micsorarea pensiilor

UPDATE Basescu la RRA: Mi-am asumat oprobriul privind micsorarea pensiilor

scris de Ziua Veche
1 afisari

 

 

.Presedintele Traian Basescu s-a aflat miercuri, de la 13.30, la Radio Romania Romania Actualitati, unde a acordat un interviu. Iata pricipalele idei expuse de seful statului:


 Orice venit trebuie impozitat

 

@ “Mi-am asumat tot oprobiul anuntului cu reducerea pensiilor. Exista si o alta varianta: impozitarea pensiilor, cota unica introdusa la pensii (…) Cred ca suntem intr-un cliseu, eu nu spun ca pensionarii au venituri suficiente, dar privind pe statisticile oficiale din 2007 – n-avem altele – saracia la nivelul pensionarilor este de 15,7%, iar in zona celor tineri este de 37%. Deci, cred ca a venit timpul sa iesim din clisee si din povesti. Doamne fereste, nu vreau sa fiu gresit interpretat, dar sunt adevaruri care trebuie spuse. Am facut pensia minima garantata de 350 de lei, in conditiile in care aceasta nu a existat pana la finalul lui 2008. 800.000 de oameni care nu au contribuit niciodata au devenit pensionari ai bugetului de pensii. Oamenii acestia sunt in cea mai mare parte a lor in mediul rural, oameni care traiesc din economia naturala. Eu nu spun ca trebuie taiata aceasta pensie, e in regula, decat sa mai aiba grija sa vanda zece litri de lapte la piata ca sa-si cumpere medicamente, e bine ca statul a avut o interventie, dar nu cred ca exista venit in Romania care nu trebuie impozitat si sper ca de la 1 ianuarie Guvernul sa nu vina cu o alta masura de genul ‘mai marim TVA-ul cu cateva procente’ si sa nu introduca impozit pe orice venit, inculsiv pe pensii”.

 

Cum au fost pacaliti pensionarii

 

@ “Obiectivul ar fi sa reducem TVA, sa revenim catre 19%. Nu va pot da o cifra, dar stiti cum e cu cresterea TVA? De fapt noi ce am facut acum? I-am pacalit pe pensionari inca o data. Le luam banii prin cresterea TVA si prin inflatie. Le luam exact aceiasi bani. (…) Oricum ei pierd acei bani sau ii pierd in saptamanile urmatoare, prin reasezarea preturilor”.

 

@ “Daca nu ne obisnuim sa fim cinstiti, sa recunoastem ca nu avem bani pentru ceea ce politicienii si-au permis sa dea, si aici vin la culpa majora a politicienilor: tot timpul au cumparat voturi dand legi de asistenta sociala atunci cand nu ar fi trebuit (…) Nu vreau sa creez controversa politica – cel mai mare jaf legat de venitul bugetului de stat si de resursele pe care le aveam s-a facut in perioada 2007-2008 (…) asta i-a ajutat unui partid de a crescut de la 10 la 18-19%, cat o fi luat in alegeri. Acum factura o platesc cei pacaliti”.

 

@ “O spun acum public prima data dupa ce a luat Guvernul decizia, nu sunt un sustinator al cresterii TVA. In opinia mea a fost o greseala pentru ca nu a operat exact acolo unde este cancerul in buget. Avem doua zone cancerigene: procentul extrem de ridicat cu salariile din bugetul de stat si procentul extrem de ridicat din veniturile bugetului de stat pe care le utilizam in zona sociala”.

 

Pana unde marim TVA?”

 

@ “Eu am fost anuntat despre ce a hotarat majoritatea parlamentara, sa mareasca TVA-ul, nu sunt un partizan al solutiei si nu cred ca rezolva problema, nici macar pe termen mediu. Acum insa trebuie sa privim lucrurile asa cum ele sunt, o crestere de TVA destul de puternica care va eroda veniturile pensionarilor in opinia mea mai mult decat daca se aplica o masura temporara, este cresterea preturilor care este de minim 5%, o inflatie care va creste. (…) Intreb insa ce se intampla de la 1 ianuarie? Pana unde marim TVA?”.

 

@ “Parlamentul, daca era corect acum, ar fi avut o alta atitudine legata de cresterea TVA. Au preferat sa ramana in demagogie. Puteau foarte bine, cand s-a dus Guvernul in Parlament cu reducerea cheltuielilor sociale, in speta reducerea temporara a pensiilor, sa nu conteste la Curtea Constituionalaor, sa lase legea sa se aplice. Au marit TVA-ul si pensionarii vor avea venituri mai mici in mod real”.

 

Antenele si Realitatea au facut campanii de decredibilizare

 

@ Seful statului a acuzat direct trusturile Intact si Realitatea, ca au desfasurat, in aceasta perioada de inundatii, campanii pentru decredibilizarea autoritatilor, in conditiile in care acestea erau “singurele in masura sa ajute oamenii”: “In Romania trebuie sa starpim contrabanda, evaziunea fiscala, dar si minciuna. Am fost la Saucesti si acolo era o singura melodie: s-au dat bani de dig, iar primarul si ai lui i-au furat. Apoi m-am interesat, nu s-au dat bani de dig. (…) O televiziune si-a trimis oamenii sa le arate satenilor: Uite aici s-au dat bani pentru dig si s-au furat. M-am documentat si m-am intors la Saucesti. Digul apartinea de Apele Romane, primarul nu a primit niciodata bani pentru asta. (…) As intreba cati bani a primit omul acela de televiziune ca sa faca treaba aceasta. Un ziarist a lansat o campanie, preluata apoi de trusturile de televiziune, ca familia presedintelui ar fi implicata in trafic de armament, dar ati vazut si doi ziaristi care il santajau pe seful ANI, ca sa afle taine din dosare de oameni politici, doi ziaristi care dau lectii si pe la TVR, si pe la televiziuni private”.

 

Curtea a luat o decizie politica

@ “Aici nu as vrea sa comentez, de regula nu comentez deciziile Curtii Constitutionale, va pot spune fara nicio ezitare ca a fost o abordare politica si nu una constitutionala, pentru ca s-a uzat de articolul 53 din Constitutie – in situatii exceptionale, cu reducerea unor venituri si nu anularea unor drepturi – era o reducere temporara. S-a preferat aceasta solutie care este impotriva interesului romanilor si nu ataca partea cancerigena a bugetului de stat, una din parti, pentru ca partea de salarizare e atacata”.

 

@ “Este al doilea an cand suntem sub acord cu FMI si UE, o sa mai avem bani sa dam pensiile, atat cat sunt, si salariile reduse cu 25%, dar in 2011 care este recomandarea? Sa mai imprumutam odata, ca sa continuam solutia distrugerii viitorului Romaniei. Asta e solutia, daca mai luam odata bani. Eu sunt de acord sa mai luam bani in 2011, daca ii ducem numai in dezvoltare. Propunerea mea publica este sa traim din ce producem, vedem ce producem transparent, iar ce imprumutam sa utilizam numai pentru dezvoltare, sa facem diguri, autostrazi”.

 

Nu mai avem bani de alte inundatii

 

@ “Eu va pot spune ca acum, dupa aceste inundatii, nu avem in buget nicio resursa sa imbunatatim situatia pentru eventuale alte inundatii la toamna sau la anul. La anul vom avea exact aceeasi problema. Nu o spun cu cinism, o spun ca un semnal de alarma si cu ingrijorare: daca nu facem ceva cu restructurarea cheltuielilor bugetare nu vom avea cu ce sa facem nimic”.

 

@ “Eu cred ca a venit momentul adevarului in care sa spunem lucrurile cinstit si sa mergem in buget in acele zone care ne iau orice perspectiva de dezvoltare a tarii. Noi tot ceea ce producem consumam, si mai mult, imprumutam pentru consum 8-9 miliarde de euro anual. Ori devenim cinstiti cu noi, ori daca nu, putem tine conferinte cu ce facem dupa inundatii”.

 

Incompetentii de la Transporturi

 

@ “Aici venim la marele aparat de stat pe care multi il jelesc acum pe la televizoare – ‘ia uite ce fac cu oamenii din aparatul de stat’. Acest aparat de stat este mare, ineficient si incompetent. Daca cei platiti cu 75% mai mult, arhiselectionati, nu reusesc sa miste banii europeni, sa finalizeze proiectele, asta nu e decat o problema de incompetenta (…) O incompetenta consistenta si, atentie, nu o reprosez ministrului, ministrului ii pot reprosa doar usurinta cu care spune ‘n-am bani’. Dar acolo, la Ministerul Transporturilor, e un aparat de 100 si ceva de competenti platiti cu 75% mai mult la salariu si care n-au niciun proiect mascar pe un tronson de 50 de km de autostrada aprobat la Bruxelles”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult