Băsescu: Liderii UE, deranjaţi de fluierăturile de pe stadion | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Băsescu: Liderii europeni, deranjaţi de fluierăturile de pe stadion

Băsescu: Liderii europeni, deranjaţi de fluierăturile de pe stadion

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că fluierăturile de pe stadioane la adresa oficialilor europeni şi referendumul din vară au fragilizat poziţia României în UE.

Băsescu: Liderii europeni, deranjaţi de fluierăturile de pe stadion

Aflat la Consiliul European de la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu, a spus că în acest moment „Poziţia noastră este şubredă în interiorul UE, cu o credibilitate fragilizată puternic şi de ce s-a întâmplat în vară şi de atitudinile unor lideri politici din România”. Băsescu a declarat că a fost pus într-o situaţie stânjenitoare după ce mai mulţi oficiali europeni au fost fluieraţi pe Naţional Arena la mitingul USL.

Traian Băsescu a subliniat că România a făcut paşi înapoi chiar şi faţă de perioada de dinainte de aderare în privinţa credibilităţii, în special „prin atitudine”. De asemenea, potrivit mediafax, el a făcut referire şi la scrisoarea primită de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, cu privire la observaţiile Comisiei Europene faţă de procedura de selecţie a procurorilor şefi pentru Parchetul General şi DNA, spunând că „Nici înainte de intrarea în UE nu aveam o listă atât de lungă de probleme”.

Astfel, Băsescu s-a arătat neâncrezător în privinţa şanselor României de aderare la Schengen, menţionând că s-a obişnuit în ţara că „orice poate fi compromis”. Băsescu a susţinut şi că este „o copilărie” şi „foarte incorectă” abordarea unora dintre politicienii şi jurnaliştii români potrivit cărora România ar fi „supusă” Bruxelles-ului.

Preşedintele a arătat că atunci când România are probleme cu fondurile structurale, cu statul de drept, cu politica externă, Comisia Europeană poate reacţiona deoarece este „câinele de pază” al Tratatului de Aderare la UE. El a cerut ca lumea să îşi aducă aminte „aminte ce au păţit Italia şi Franţa atunci când nu au avut un comportament european faţă de minoritatea roma”. Totodată, Traian Băsescu a amintit că în acea ocazie „acelaşi” comisar european pentru Justiţie, Viviane Reding, a intervenit şi a avertizat cele două ţări cu privire la instituirea procedurii de infringement.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult