Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Băsescu, mai aproape de suspendare

Băsescu, mai aproape de suspendare

scris de A.B.
7 afisari

Băsescu, mai uşor de suspendat. Comisia juridică a decis ca hotărârile Parlamentului să nu mai poată fi contestate la CCR. Drept urmare, preşedintele poate fi înlăturat mai uşor de la Cotroceni.

basescu

foto: dcnews.ro

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil proiectului care modifică Legea de organizare şi funcţionare a CCR, cu 5 voturi pentru şi 2 împotrivă. Cei care s-au opus au fost deputaţii PDL Gabriel Andronache şi Silviu Prigoană. Aşadar, joi, Proiectul de lege intră la vot final în Camera Deputaţilor. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, iar Senatul este for decizional. Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor , Georgian Pop, a declarat, miercuri, că „există şanse mari” ca Proiectul care modifică Legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale să intre, joi, la vot final. „Şi legea CCR, ar putea intra mâine, în funcţie de raportul comisiei.  Şi este o şansă mare”, a spus Pop pentru Realitatea TV. În luna mai, deputatul PNL Cornel Pieptea şi senatorul PSD Georgică Severin au depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege care elimină din categoria actelor normative asupra cărora Curtea Constituţională se pronunţă hotărârile Camerei Deputaţilor, ale Senatului şi ale plenului reunit al Legislativului.

În urma acestei modificări, Curtea Constituţională se va pronunţa, în ce priveşte Parlamentul, doar asupra constituţionalităţii regulamentelor celor două camere, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau cel puţin 25 de senatori. În expunerea de motive a actului normativ cei doi iniţiatori arată că prin decizia ca CCR să se pronunţe asupra constituţionalităţii hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, ale plenului Senatului şi asupra hotărârilor plenului al Legislativului se încarcă în mod excesiv activitatea Curţii ceea ce dăunează bunului mers al activităţii acesteia şi a exercitării rolului de arbitru instituţional, rol asumat nu de puţine ori în contextul constituţional românesc. De asemenea, cei doi parlamentari sunt şi iniţiatorii proiectului care modifică legea referendumului, un proiect legislativ care simplifică demiterea preşedintelui.

5 comentarii

ein deutscher 13-06-2012 - 15:18

Dispari, Basila! Si tu si gasca ta de talhari!

briel 13-06-2012 - 16:25

Nu vad eu bine sau Berlusconi de Dambovita isi vopseste abajurul?

Pribeagul 13-06-2012 - 17:58

Si cum ramine cu… drepturile cistigate?

ciu huhu 13-06-2012 - 19:13

JOS BASESCU!!!

Ciu Fulici 14-06-2012 - 12:27

Articolul 146

Curtea Constituţională are următoarele atribuţii:

a) se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori, precum şi, din oficiu, asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei;

—————————–

cine vorbea de dictatura pe aici?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult