Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Băsescu nu a permis adoptarea OG pe taxe locale cerută de Boc

Băsescu nu a permis adoptarea OG pe taxe locale cerută de Boc

scris de Z.V.
1 afisari

Guvern a anunţat că ordonanţa pe taxele locale nu a putut fi dată în 5 ianuarie pentru că Băsescu a promulgat după şedinţă legea de abilitare.

Băsescu nu a permis adoptarea OG pe taxe locale cerută de Boc

Într-un răspuns la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanţei care să permită autorităţilor locale să nu indexeze taxele, Guvernul a precizat că Ordonanţa de Guvern nu a putut fi adoptată în 5 ianuarie pentru că preşedintele Băsescu a promulgat după şedinţa Guvernului legea de abilitare. Într-un comunicat al Guvernul remis de mediafax, luni, 7 ianuarie, se arată că: „În legătură cu declaraţiile profesorului de drept constituţional Emil Boc, primar al municipiului Cluj, care solicită premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări: În şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfăşurarea şedinţei de Guvern”.

Guvernul a adăugat că legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare intra în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial, astfel că „Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână”. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, i-a cerut premierului Victor Ponta, duminică, să emită o ordonanţă de guvern prin care să dea posibilitatea autorităţilor locale să nu majoreze taxele şi impozitele locale.

Până la reglementarea situaţiei, în perioada 7-11 ianuarie Primăria Cluj-Napoca nu va încasa impozitele pe clădiri şi terenuri, în condiţiile în care în 3 şi 4 ianuarie aproape 5.000 de clujeni au plătit taxele şi impozitele locale la nivelul anului 2012, a precizat Boc care a adăugat că el nu-şi permite să văd că cetăţenii sunt nevoiţi să mai stea o dată la coadă pentru a plăti eventuale diferenţe la impozite. Totodată, Emil Boc a spus că în cazul în care nu va apărea ordonanţa respectivă, va convoca la sfârşitul săptămânii Consiliul Local Cluj-Napoca pentru indexarea taxelor şi impozitelor locale cu 16 procente.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult