Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Băsescu: Nu dăm banii pe securizare către EADS dacă nu avem un termen la Schengen

Băsescu: Nu dăm banii pe securizare către EADS dacă nu avem un termen la Schengen

scris de A.H.
1 afisari

Fondurile aflate în 2011 la dispoziţia Guvernului pentru securizarea frontierelor, în sumă de 271 milioane euro, ar trebui alocate întreprinderilor mici şi mijlocii şi nu neapărat grupului EADS, în condiţiile în care nu există un termen fixat pentru aderarea la Schengen, afirmă preşedintele Băsescu.

“Pentru că nu se fixează un termen (de aderare la Spaţiul Schengen-n.r.), va trebui ca, pe de-o parte, să ne batem până în ultima clipă – să ne batem politic, nu cu pietre – dar trebuie să avem în vedere că anul acesta avem în buget 271 milioane euro pentru continuarea programelor de securizare a frontierei, de achiziţii de bunuri care să crească mobilitatea poliţiei de frontieră, a vămii. Cred că va trebui să privim cu reţinere cheltuirea celor 271 milioane euro, ei pot fi îndreptaţi către IMM-uri şi nu neapărat către EADS, pentru a stimula IMM-urile, decât să cheltuim fără a putea şti când România va fi admisă în Spaţiul Schengen”, a spus Băsescu, în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Grupul european EADS are ca principali acţionari companiile Sogeade din Franţa şi Daimler din Germania, cu câte 22,46% din acţiuni.

În decembrie, Franţa şi Germania au cerut Uniunii Europene să amâne aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Traian Băsescu a cerut Guvernului să se “bată până în ultima clipă” pentru aderarea la Spaţiul Schengen în termenul stabilit, aprilie-mai 2011, avertizând însă că România nu poate denunţa Mecanismul de Cooperare şi Verificare sau bloca aderarea Croaţiei la UE, aşa cum susţinuse ministrul de Externe Teodor Baconschi.


Declaraţiile şefului statului au fost transmise în direct de televiziunile de ştiri, de pe telefoanele jurnaliştilor, cărora li s-a permis să rămână în sala de şedinţe, dar fără camere de filmat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult