Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Băsescu nu mai aşteaptă nimic de la PDL

Băsescu nu mai aşteaptă nimic de la PDL

scris de A.H.
6 afisari

Votul dat marţi în Parlament împotriva solicitării DNA de reţinere şi arestare a deputatului PDL Dan Păsat l-a supărat atât de tare pe Traian Băsescu, încât a afirmat că nu îl mai interesează ce face de acum înainte Coaliţia de guvernare şi dacă partidele care o compun vor semna sau nu un Protocol de colaborare.

Traian Basescu la tvr“Nu am discutat şi, după ziua de astăzi, când am văzut cât rău a putut să facă Coaliţia ţării, pentru că ştiu care va fi efectul în Raportul de ţară, pur şi simplu pentru mine nici nu mai contează dacă vor avea sau nu un protocol, nici nu mă interesează ce fac. Să ducă Acordul ăsta cu FMI, iar politic este treaba lor”, a afirmat şeful statului, marţi seară, la postul public de televiziune.

“Primul responsabil este partidul cel mai mare, PDL. Nu mai aştept nimic de la ei, după ziua de azi, chiar nu mai aştept nimic de la ei. După începutul de campanie pe care şi-l fac intern, am văzut nişte reacţii publice care îmi arată că au dimensiune mică, ca oameni politici”, a spus Băsescu.

“Eu nu vreau să împart dreptatea în Parlament. Ce ştiu este că cei mai mulţi parlamentari care au votat pentru au fost de la PDL, alianţa a fost şubredă în a avea o poziţie unanimă, iar partidele de opoziţie s-au abţinut. Practic, a fost o combinaţie de cauze – n-aş vrea să le discut -, dar pot să vă spun sigur că au făcut un mare rău României, parlamentarii, astăzi – şi cei care au votat împotrivă, şi cei care s-au abţinut, indiferent de unde sunt. Au făcut un mare rău României”, a insistat preşedintele.

El a explicat: “Eu nu am considerat că unii sunt vinovaţi, alţii nu sunt vinovaţi. După părerea mea, toţi, toate partidele au responsabilitate pentru incidentul de astăzi, cu certitudine, partidele din majoritate fiind principalii responsabili. Dar aici nu este vorba de o chestiune de guvernare. Era vorba de o chestiune de principiu: aperi sau nu aperi un om certat cu legea. Or, din acest punct de vedere, responsabilitatea este distribuită pe fiecare parlamentar în parte. Nu ştiu, spre exemplu, eu dacă aş fi un parlamentar care am primit un vot individual, mi-ar fi greu să explic de ce am stat în bancă, când trebuia să votez, ca acel om să meargă în faţa justiţiei”.

“Eu nu am decât o singură soluţie: să-mi depăşesc angajamentul de a mă limita în propunerile de modificare a Constituţiei la rezultatul referendumului şi să fac propunerea ca şi articolul legat de imunităţi să fie modificat. Să ai imunitate strict pentru declaraţiile politice, pentru activitatea politică, iar pentru orice altă activitate infracţională să poţi să fii arestat, ca orice cetăţean”, a arătat şeful statului.

“Atât a înţeles Vasile Blaga”

Băsescu a ţinut să remarce, în privinţa alegerilor pentru conducerea PDL din mai, că acei politicieni care “se bat” pentru putere este mai bine ca, într-o astfel de perioadă, să amâne “foamea de putere”.

“Eu nu comentez declaraţia lui Vasile Blaga, dar pot spune, fac o singură remarcă: atât a înţeles el din nevoia de a stabiliza România, dacă a făcut această declaraţie. Este clar că nu se poate guverna populist şi românii trebuie să înţeleagă asta”, a afirmat şeful statului, întrebat cum comentează declaraţia lui Blaga care spunea că Executivul “a întins cam mult aţa” prin măsurile pe care le-a luat şi aţa s-ar putea rupe.

“Cine se bate doar pentru putere, mai bine să-şi mai amâne foamea de putere. Să lase pe cei care vor să scoată România din dificultate s-o reaşeze, să devină funcţională şi performantă, să-i lase în pace s-o scoată, dacă tot s-au găsit câţiva politicieni care să-şi asume costul politic uriaş al acestei acţiuni”, a conchis Traian Băsescu.

Ar fi jalnic ca PDL să intre în jocul compromisurilor

“Sunt convins că dacă PDL nu revine la valorile care l-au consacrat: înnoire a conducerii şi luptă împotriva corupţiei, el se autocondamnă (…) Ar fi jalnic ca şi cel de-al treilea mare partid, PSD-PNL să intre într-un joc al compromisurilor continue”, a comentat şeful statului bătălia din PDL pentru alegerea unor noi lidei. El a adăugat: “Eu nu vreau să dau nume noi, eu vorbesc de oameni noi în conducerea partidului. Numai cu echipa veche nu va face performanţă. Dacă mă vor chema, dar cu toţi preşedinţii de organizaţii, le voi spune părera mea. Dacă nu, nu mă interesează grupurile care intră în competiţie”.

Preşedintele a menţionat că nume noi înseamnă Monica Macovei, Cristian Preda, Traian Ungureanu, Teodor Baconschi.În opinia sa aceste nume noi vor putea accede în structurile de conducere ale PDL doar dacă fac echipă cu cineva care va susţine o moţiune puternică.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult