Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Basescu: Avem nevoie de adevar. Alte imprumuturi vor sufoca Romania

Basescu: Avem nevoie de adevar. Alte imprumuturi vor sufoca Romania

scris de Ziua Veche
27 Afisari

 

.

UPDATE 20.05: Seful statului a repetat marti seara ca sustine fara rezerve proiectul de Acord cu FMI, ca este alaturi de primul ministru impreuna cu care a decis sa nu trimita documentul daca acesta nu va fi aprobat de Consiliul Economic si Social. Traian Basescu a tinut sa avertizeze ca “romanii au nevoie si de adevar pana la urma, si nu numai de minciuna celor interesati doar de desolidarizarea romanilor in aceasta perioada, s-au imbogatit si au facut averi in perioade tulburi”. Prezentam sinteza declaratiilor presedintelui:


@ Sustin fara rezerve ca solutia adoptata in proiectul de Acord cu FMI este cea mai buna solutie pe care Romania o putea adopta in acest moment, la baza acesteia au stat cifrele economice;

 

 

@ Vad ca toata lumea da solutii, partidele se reped sa-si anunte la televizor solutiile, dar acestea nu sunt sustinute de cifre, pe acesti dilentanti in consider niste promotori ai dezinformarii romanilor;

 

@ Am sesizat astazi o nuanta care a generat reactia mea de a anunta ca Presedintia nu mai participa la un astfel de format de discutie: era nuanta ca Guvernul si Presedintia au luat masuri impotriva romanilor – resping categoric o astfel de abordare. Solutia pe care eu si Executivul am propus-o este ‘ceea ce poate Romania acum’;

 

@ Este si solutia de a recupera ceea ce s-a consumat fara acoperire in productie si productivitate in perioada 2007-2008. Toti stiam ca aveam salarii mai mari decat productia si productivitatea si pensii mai mari decat fondul de pensii;

 

@ Alternativa este continuarea spiralei imprumuturilor. Imprumuturile vor ajunge foarte repede sa sufoce orice sansa de dezvoltare a Romaniei;

 

@ Va rog sa priviti ca intra in dificultate acele tari care au datorii mari. Impreuna cu primul ministru, Guvernul si specialisti ai BNR am stabilit ca solutia e diminuarea spiralei imprumuturilor pentru consum;

 

@ Putem ajunge in situatia de a fi salvati. Ce propun eu este sa nu ajungem acolo. Cu cat intarziem astfel de masuri cu atat ele vor fi mai grele. Nivelul de indatorare ne reduce libertatea de miscare.

 

@ Va dau un exemplu simplu: daca implementam masurile convenite cu FMI ramanem cu un deficit de 6,8%. ar mai tb sa imprumutam de pe piata dif pana la 8,8 mld (inca 5 mld de euro) Vom avea acord cu FMI, si dincolo de aproximativ trei miliarde de euro pe care ii primim pana la sfarsitul anului ar mai trebui sa imprumutam de pe piata diferenta pana la 8,8 mld. Ar trebui sa mai imprumutam circa cinci miliarde de euro, dar in conditii de acord cu FMI.

 

@ Daca nu avem acord, am auzit si aceasta teorie, deficitul ar fi 11,7 miliarde, respectiv 9,1%. Ii rog pe oamenii veseli din politica, din presa, din lumea sindicala, de afaceri, sa spuna cum ar putea imprumuta Romania 11,7 mld euro pentru a-si acoperi deficitul fara acord cu Fondul?

 

@ Eu va asigur ca nu am putea imprumuta prea mult si ar insemna sa incepem imediat sa nu mai platim salarii si pensii.

 

@ Am avertizat din campanie ca avem nevoie de refroma, ca avem un stat care ne costa prea mult. Acum sustin cu toata taria ca trebuie sa facem acest lucru. Acum este cel mai mic cost pe care il putem suporta. Cu cat intarziem, cu atat costurile vor fi mai mari.

 

@ Intrebarea mea ramane: Cum am putea imprumuta 11,7 mld euro pana la sfarsitul anului pentru a finanta nevoile de a plati pensii si salarii?

 

@ Repet, am convingerea ca aceasta furibunda campanie vizeaza crearea de dezordine. Sunt foarte multi care doresc sa revina la perioada anilor ’90 cand s-au imbogatit din dezordine.

 

@ Eu cer rigoare si abordarea solutiilor care pot face din Romania o tara cu sanse, care isi stabileste singura destinul, si nu o tara sufocata de datorii care sa fie salvata conditionat.

 

@ Un acord cu Fondul nu poate fi decat in doua variante: crestere de venituri sau reducere de cheltuieli. Fondul nu e armata salvarii, nu face cadouri.

 

@ Propun romanilor ca impreuna sa iesim din dificultate, cu asumarea de sacrificii de la presedinte pana la cel mai neinsemnat functionar. Nu ne scoate din dificultate nicio lozinca. Consider ca prin continutul scrisorii bazata pe cifre, pe consultarea celor mai autorizate institutii din Romania, eu am facut o oferta corecta romanilor. O solutie alternativa, daca va fia dusa in discutie, poate sa fie. Eu nu imi insusesc decat solutia corecta.

 

UPDATE 17.20: Liderul Uniunii sindicale “Forta Legii”, Ringo Damureanu, a declarat marti, la finalul discutiilor dintre sindicate, patronate, Guvern si presedinte, ca Traian Basescu i-a acuzat pe sindicalisti ca ar incerca sa il prezinte ca “dusmanul poporului”, informeaza Mediafax. Damureanu a declarat, dupa discutiile referitoare la masurile de reducere a cheltuielilor prezentate de Guvern, ca, la dezbatere, presedintele a debutat cu “amenintari fatise” la adresa unuia dintre liderii sindicali, care nu era prezent. El a precizat ca Basescu s-a referit la Vasile Marica, presedintele Aliantei Sed Lex. “Ne-a rugat pe noi sa ii transmitem lui Marica ca patroneaza un sindicat care gestioneaza contrabanda si evaziunea fiscala si apoi presedintele s-a adresat celor cinci lideri de confederatii cu formula ‘mai, baieti’ si a construit o ipoteza conform careia confederatiile sindicale ar fi interesate in criza politica si a incercat de mai multe ori sa speculeze momentul, sa incerce sa se retraga (…) pentru a crea o presiune. A spus ca, daca nu intelegem aceasta situatie si aceasta scrisoare, este dispus sa se ridice si sa plece”, a afirmat Damureanu.

 

El a spus ca sindicatele ar fi fost deja puse sub o presiune suplimentara cand li s-a solicitat sa participe la intalnire cu un singur reprezentant. Intrebat care au fost exact acuzele pe care le-ar fi formulat presedintele, Damureanu a spus: “A construit ipoteza potrivit careia liderii sindicali l-ar trasnforma pe dansul si pe membrii Cabinetului in dusmanii poporului, impotriva caruia ar trebui sa lupte. (…) Si ca ii pare rau ca si-a dat seama tarziu de aceasta constructie”.

Liderul BNS, Dumitru Costin, s-a aratat rezervat in a face comentarii pe acest subiect. El a apreciat ca nu considera ca la intalnire au existat presiuni, fiind “o discutie intre parteneri”. “A fost o discutie care, chiar daca uneori a depasit nivelul de decibeli pentru o intalnire intre parteneri seriosi si responsabili, pana la urma a revenit la un ton normal”, a adaugat Costin. El a apreciat ca absenta partidelor de opozitie de la discutia de marti a fost „o eroare”.

Intotdeauna cand trecem prin momente delicate trebuie sa gasim o solutie optima, indiferent daca unora le place sau nu din punct de vedere politic. Pe mine nu ma intereseaza niciun fel de jocuri politice si nu ma intereseaza niciun partid politic”, a mai declarat Costin.

Orice se poate negocia

Acordul cu FMI va fi discutat in CES si oricand se pot relua negocierile cu partenerii internationali, a afirmat marti seful statului la finalul discutiei de peste trei ore cu reprezentantii Guvernului, partidelor, organizatiilor sindicale si patronale.

“Orice se poate renegocia, dar vreau sa stiti ca e si o chestiune de timp. Oricum, trebuie sa raspundem cum reducem cheltuielile bugetare”, a insistat Traian Basescu, intrebat fiind daca in urma discutiilor cu sindicatele s-a ajuns la o concluzie privind posibilitatea aplicarii unor procente diferentiate in ce priveste diminuarea salariilor bugetarilor. “Acordul cu Fondul, care este pentru prima distribuit in avans sindicatelor, patronatelor si partidelor politice participante, trebuie discutat in CES, care e structura legala, care sa avizeze acest acord”, a subliniat presedintele.

Presedintele Cartel Alfa Bogdan Hossu a declarat ca discutarea documentului va avea loc vineri la ora 10.00, in CES. Daca scrisoarea suplimentara cu FMI va fi modificata in urma propunerii sindicatelor si patronatelor, aceasta va fi reformulata, iar o delegatie a Fondului trebuie sa revina in Romania pentru discutarea documentului in noua forma, a precizat liderul sindical.

Singurul scenariu cu putinta

Singurul scenariu cu putinta pentru Romania este cel anuntat deja de Guvern, a sustinut presedintele UGIR-1903, Cezar Corici. “Din punctul de vedere al patronatelor, singurul scenariu cu putinta in acest moment foarte greu este cel anuntat deja. Sindicatele au avut un punct de vedere diferit si, din nefericire, s-a stabilit ca formatul acesta de lucru sa nu continue si discutiile sa fie mutate in plenul CES, urmand ca Guvernul sa tina, probabil, seama de discutiile din CES”, a spus Corici, recunoscand ca discutiile au fost tensionate. El a adaugat: “Eu nu va pot spune decat ceea ce stiu de la discutia directa dintre patronate si FMI; lucrurile au fost extraordinar de clare. Acel deficit suplimentar de 3% trebuie completat din luna urmatoare, Fondul nu ne-a dat nicio sansa. Nu discutam de planuri de restructurare care sa mai poata astepta o luna, doua, trei, cinci. Ni s-a cerut ca masurile pe care le luam sa fie masuri cu impact imediat si cu aplicabilitate imediata. Si acest lucru inseamna ca practic, in termenii decisivi, memorandumul, scrisoarea aceea de intentie nu poate fi modificata”.

“Daca scrisoarea de intentie nu va fi aprobata de Guvern si de Parlament si aprobata ulterior de FMI, contractul cu Fondul va fi intradevar intrerupt temporar si probabil ca Romania nu va avea in luna urmatoare bani pentru pensii si salarii”, a mai mentionat Corici, concluzionand: “Trebuie sa recunosc ca am fost extrem de satisfacut sa constat ca si Guvernul si presedintele Romaniei au inteles ca in acest moment o crestere a fiscalitatii ar duce la continuarea declinului economiei romanesti si o considera o solutie inacceptabila”.

0 comentariu

oblioo 04-03-2010 - 21:39

Solidaritatea intre oameni este manifestarea unei constiinte superioare. Se vede ca Antonie Solomon este un primar respectat si iubit in comunitatea lui. Sper ca in Romania mai exista prezumtia de nevinovatie. Un om nu este vinovat, inainte de a fi condamnat.

alamar 04-03-2010 - 22:39

si nepotismul in plina parada…

Gloatelor penibile de mai sus le cam doare unde soarele nu lumineaza , de situatia dlui solomon…

Pe ei ii doare : salariile pe care le primesc de la binefecatorul lor …

Numai in republicile bananiere, angajatii publici demostreaza , defileaza si se expima in public vizavi de situatia sefului lor…

Aceste gloate , mai mult ca sigur , mugesc cat ii tin bojocii , vizavi de alte situatii in care CONFLICTUL DE INTERES ,este evident…dar ca peste tot prin Romania, refuza sa se uite in oglinda…

Gloatele de mai sus ar fi trebuit concediate imediat , ptr. ca pun presiune asupra sistemului judiciar, , ptr. conflict de inters si ptr.incalcarea multor reguli pe care au semnat sa le respecte in contractul de angajare…

Gloatele de mai sus , uita ca ei NU lucreaza ptr. un primar ci ptr. o primarie…

Ei nu lucreaza ptr. dl Solomon ci ptr. primariei si primar , oricare ar fi numele acestui primar , Solomon sau nu…

Asa gloate , asa lideri…vai de capul vostru…

alamar 04-03-2010 - 22:45

de mai sus , ca orice individ din societate , au dreptul la opinia lor personala , in orice situatie…

In cazul acestor penibuile ignoramusuri , opinia pe care o au , trebuie sa si-o exprime la urnele de vot , cand functia de primar este in cauza, si nu acum , pe strazi ca niste agitatori de strada…

Sa presupunem ca dl Solomon va fi nevoit sa petreaca ceva timp la Big House , sau va fi fortat sa demisioneze, si un alt individ ii va lua locul…

Noul primar ce va crede ?…ca toti subaltenii primarieie , sunt oamenii dlui Solomon ?…

Uf, democratia asta , grea de tot…

alamar 04-03-2010 - 22:49

Dl Pena , nu are dacat sa investighe , CINE a organizat pe agitatorii de strada, dar mai ales , daca fondurile publice lae primarieie si nu cele personale ale agitatorilor sau ale dlui Solomon , au fost folosite de a cumpara plancarde, semne , etc.,etc…

Sper ca agitatorii de strada tulburta linistea publica, in timpul lor personal liber si nu in timpul orelor de servici pe banii contribuabilului…

oblioo 05-03-2010 - 00:58

Democratia nu este bine inteleasa in lume, datorita unor puternice interese particulare.
In Elvetia, fiecare cetatean, primeste la implinirea varstei de 18 ani, o mitraliera si doua lazi cu munitie. Se intelege de la sine ca poporul este responsabil si asa a aparut apararea elvetiana, pe care a incercat sa o copieze Ceausescu, cu modificarile de rigoare.
Landsgemeinde are o traditie de 700 de ani. Este o zi in care oamenii au ocazia sa se cunoasca intre ei, in piata publica. Apropo, in America de nord nu mai exista piete publice. Pur si simplu nu mai exista, prin planificarea urbanistilor.
Landsgemeinde este o expresie a democratiei directe. Vin persoane si din Germania de est pentru a fi martore la acest fenomen. Este principiul votarii prin ridicare de mana. Dupa cum spunea un cunoscut, votul nu trebuie sa fie secret, caci la ce foloseste secretomania, in afara de falsificarea votului.
Oamenii iau votul in serios si sunt atenti si interesati de discursul celorlalti. Fiecare cetatean poate sa ia cuvantul si sa-si exprime ideile.
La inceputul adunarii, oamenii ridica mana pentru a jura sa respecte legea si sa fie loiali statului.
Voturile nu sunt calculate cu precizie, ci prin aproximare.
Landsgemeinde este crucial in mentinerea coeziunii societatii.
Anul acesta au participat 6000 de persoane si au votat sa reduca consiliul local, de la 25 de persoane, la 10 persoane.
http://www.swissinfo.ch/eng/Where_democracy_springs_eternal.html?cid=245344

oblioo 05-03-2010 - 01:33

De aceea exista conceptul Habeas Corpus, adica „arata-mi cadavrul celui pe care l-am omorat”, in limba latina.
Un prizonier poate fi adus in fata judecatoriei, doar impreuna cu dovada ca detinatorul autoritatii judiciare (temnicerul), are autoritatea pentru a-l incarcera.
Pe roamaneste: ” dovada, coane, dovada!”
Bani insemnati cu cerneala simpatica , ceva ?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS