Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Băsescu revine în arena cu lei. Declaraţiile de la congresul PMP (video)

Băsescu revine în arena cu lei. Declaraţiile de la congresul PMP (video)

scris de A.B.
9 afisari

„Oricât aș fi de prins de viața cu nepoții, am observat că este o furibundă propagandă pentru demolarea a ceea ce s-a întâmplat din 2004 în 2014, nu aici și nu acum voi vorbi neapărat despre acest lucru și e obligatoriu să ies public și să-mi apăr mandatul (…) el trebuie apărat de mine pentru că eu știu și cât de grea a fost bătălia celor două mandate ale mele, eu știu și câtă umilință am îndurat în 10 ani pentru a-mi duce mandatele până la capăt și pentru a face ca România din 2014 să nu mai semene cu cea din 2004 din punct de vedere al funcționării instituțiilor. Aș fi avut prima apariție publică oricum, dar fiind congresul dvs organizat am vrut să am prima apariție publică venind întâi în fața dumneavoastră”, a spus duminică Băsescu la Congresul PMP.

basescu congres pmpEl a adăugat că din 2005 a început o reconstrucție a instituțiilor justiției și a celor care puteau contribui eficient la lupta împotriva corupției. Băsescu a spus că acest lucru a durat câțiva ani și abia în ultimii cinci ani aceste instituții au putut să dea randament.

„Convingerea mea este că aceste instituții nu sunt perfecte, dar sunt bune, trebuie consolidate pentru a deveni instituții care să fie identice ca valoare și performanță cu cele din statele vechi ale UE sau din mari democrații precum Statele Unite, Canada, să fim mândri pentru justiția pe care o avem. Luați primul raport din 2007 și comparați-l cu cel din ianuarie 2014 care este poza justiției, oricine compară cele două rapoarte va avea o revelație pe evoluțiile care au fost. Obiectivul meu a fost să creăm o justiție independentă care să nu fie dependentă de cel care le-a vrut și sper ca în perioada următoare vom avea această confirmare că ele vor funcționa corect și dacă eu am plecat de la Palatul Cotroceni. Asta ar fi marea mea satisfacție”, a menționat Băsescu.

Fostul președinte a precizat că cei care au participat la cele două suspendări ale sale din funcție nu cred în independența justiției.

„Mă uit la toți demagogii care au făcut suspendarea din 2007, suspendarea din 2012, care se adunau și la Argeș în jurul președintelui Consiliului Județean, care se duceau și cu Bivolaru la Parchetul General, care spuneau că justiția este politică, mă uit că astăzi spun ce spuneam eu în 2005, vorbesc de justiție independentă, uitați-vă la ei, dar uitați-vă și în ochii lor, încă nu sunt sinceri, încă nu au internalizat această nevoie pe care orice popor o are de instituții capabile să facă dreptate. Vorbesc așa, le sticlesc ochii când vorbesc de justiție, toți suntem egali în fata legii, îi vezi că nu le vine din suflet, le vine din poză numai”, a mai susținut Băsescu.

El le-a recomandat membrilor PMP să susțină în continuare Mecanismul de cooperare și verificare care „ne păzește de derapaje”.

Băsescu, despre Udrea

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că deputatul Elena Udrea a avut ‘delicatețea’ de a nu participa la Congresul PMP și că speră să îi confirme încă o dată că este ‘un om cinstit’.

„Aș vrea să vă mulțumesc pentru tăria pe care ați avut-o, o mână de oameni, cei care sunteți în sală, cei care sunteți la prezidiu, doamna președinte Elena Udrea, cei care v-ați dedicat acestei idei de a crea un partid nou. Chiar dacă nu este aici, țin să-i mulțumesc și îi apreciez delicatețea gestului ei de a nu fi în sală. Sper să se bucure de condiții corecte pentru a se putea apăra și sper să îmi confirme încă o dată că este un om cinstit, am convingerea că dacă va putea să o facă, o va face”, a spus Băsescu duminică la Congresul PMP.

El a adăugat că vrea să fie un partener pentru PMP, că le va pune la dispoziție experiența sa, dar nu îi va conduce, partidul urmând să fie condus de cei care vor fi aleși duminică la Congres.

Băsescu si dosarele de la Cotroceni

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că „este o mare prostie” informația potrivit căreia ar fi plecat cu 50 de dosare de la Palatul Cotroceni.

„A apărut în presă că am plecat de la Cotroceni cu 50 de dosare penale pe care mi le-ar fi dat SRI-ul. Este o minciună, cum să pleci cu dosare secrete din Cotroceni? Eu caut acum, mi-am luat toate calculatoarele, cât încă sunt în reședința oficială, să văd dacă nu am în calculatoare documente secrete pe care să le șterg, că e un lucru care trebuie făcut la încetarea mandatului”, a mai adăugat Traian Băsescu, după ce a participat la Congresul PMP.

Ce zice Băsescu despre dezvăluirile lui Udrea

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că Elena Udrea l-a informat despre neregulile de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și că și-a asumat sarcina de a transmite acest lucru structurilor abilitate în culegerea informațiilor și probelor.

„Informarea președintelui este largă. (…) Problema este dacă rămâne captiv informațiilor de la servicii sau utilizează soluțiile pe care le-am utilizat eu, pentru a percepe semnale și a le distribui instituțiilor cu care este în relații. (…) Printre cei care mi-au semnalizat probleme grave la ANRP a fost și Elena Udrea, deci vă confirm că a făcut acest lucru. Ea doar avea doar informații de la cei care veneau să reclame la ea, oameni interesați, sau din discuții cu parlamentarii. Cel care și-a asumat să transmită structurilor care să culeagă informații și probe am fost eu”, a spus duminică Traian Băsescu, după ce a participat la Congresul PMP.

El a arătat însă că nu numai Elena Udrea l-a informat despre neregulile de la ANRP și că știa despre acestea și din alte surse.

„Afirmația doamnei Udrea — că m-a informat despre neregulile de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților — este corectă. Dar președintele este conectat și la alte surse de informații, precum sinteza de presă din fiecare dimineață în care i se subliniază elementele care sunt declarate în interiorul instituției ca priorități: corupție, fraudă economică ș.a. O altă sursă extrem de importantă pentru președinte este Departamentul de Relații cu Publicul. (…) Periodic se face o sinteză a sesizărilor și constați că sunt reclamații cu privire la modul de desfășurare a procesului de restituire. Legătura cu oamenii politici. Nu este Elena Udrea singurul om politic cu care eu am avut legătură și de la care am preluat semnale”, a mai arătat Băsescu.

El a adăugat că rezultatul acestor reclamații, printre care și cele ale Elenei Udrea, a fost că după aproximativ șase luni s-a produs prima punere sub acuzare a unui vicepreședinte al ANRP.

Întrebat despre afirmațiile Elenei Udrea referitoare la prim adjunctul directorului SRI Florian Coldea, Traian Băsescu a declarat: „Mi-a spus, dar președintele nu are niciun mijloc de verificare. Singura instituție care legal controlează serviciile de informații este Parlamentul”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult