Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Băsescu: România nu susţine o intervenţie militară în Libia

Băsescu: România nu susţine o intervenţie militară în Libia

scris de M.A.
2 afisari

România nu susţine o intervenţie militară în Libia, a declarat, vineri, la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu, apreciind că o astfel de soluţie trebuie să aibă acoperire legală, să fie considerată a fi necesară.

Traian Basescu

foto: presidency.ro

Şeful statului român a susţinut că ţara noastră este total împotriva asumării de către Uniunea Europeană a iniţierii unei „no-fly zone”, transmite Agerpres. ”În ceea ce priveşte soluţiile pentru Libia acestea trebuie să fie legale, deci dacă cineva se gândeşte la o intervenţie militară ea trebuie să aibă acoperire legală. Trebuie să fie probat că este necesară şi trebuie susţinută de statele arabe. Din acest punct de vedere vă pot spune că România este total împotriva asumării de către UE a iniţierii şi a realizării unei zone în care să nu se zboare”, a spus preşedintele Băsescu. El a menţionat că acest lucru l-a susţinut în Consiliul Extraordinar European de vineri, adăugând argumente legate de misiunea pe care UE o are. Totodată, România nu susţine o soluţie militară în Libia, a completat Băsescu. Preşedintele a mai afirmat că o eventuală instituire a unei zone în care să nu se zboare ar reprezenta „o eroare politică majoră”.

Potrivit acestuia, instituirea unei astfel de zone nu poate fi făcută decât în condiţiile pe care le-a enunţat joi secretarul general al NATO. „Dacă va exista necesitatea unei intervenţii, una din condiţiile esenţiale este, în opinia României, ca o eventuală instituire a unei nou-fly-zone să se facă cu participarea Statelor Arabe sau a unor state arabe şi cu susţinerea Ligii arabe şi a Uniunii Statelor Africane şi sigur Consiliul Ţărilor Golfului este o altă structură care ar fi bine-venită într-o astfel de susţinere”, a conchis şeful statului..

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult