Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Băsescu: România nu vrea să fie victima a ceea nu merge bine în UE

Băsescu: România nu vrea să fie victima a ceea nu merge bine în UE

scris de D.P.
2 afisari

Şeful statului a declarat, vineri, la finalul lucrărilor Consiliului European de iarnă, că a afirmat, la summit, că România nu acceptă obligaţii suplimentare în ceea ce priveşte intrarea în Schengen şi că nu vrea să fie victima colaterală a ceea ce nu merge bine în UE în prezent.

El a declarat presei, la final, că a avut o intervenţie în Consiliu în care a afirmat că România nu acceptă crearea de obligaţii suplimentare faţă de cele din Trataul de aderare în ceea ce priveşte intrarea în Schengen, notează Mediafax. Băsescu a spus că a afirmat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie (MCV) nu este parte a Tratatului de aderare, ci un mecanism stabilit de UE şi România, şi nu a fost ratificat nici în Parlamentul României, nici în alte parlamente din UE.

“Un citat din declaraţie: ‘România a respectat regulile acestui club, din momentul aderării la Uniune, acum patru ani. Nu aş vrea să cred că am greşit prin această abordare constructivă şi că beneficiile în UE se obţin doar prin abordări confruntaţionale. România nu doreşte să fie victima colaterală pentru tot ceea ce nu merge bine azi în Uniune’”, a spus Băsescu.

El a mai arătat că România şi-a arătat disponibilitatea de a acceptata asistenţă în sistemul de frontieră după întrarea în Schengen, dar nu acceptă întârzieri pe motive netemeinice sau care nu corespund Tratatului.

Băsescu a menţionat că o astfel de abordare ar creea un precedent periculos “pentru că s-ar ajunge la situaţia în care un tratat al UE nu e respectat”.

Ne-am săturat de poveştile cu monitorizări, dar acceptăm o cooperare la frontieră” a spus Băsescu.

El a adăugat că România nu-şi doreşte decuplarea de Bulgaria pentru că cele două state sunt partenere.

România nu acceptă să fie utilizat (MCV – n.r.) ca o pârghie de blocare a unui drept şi a unei obligaţii pe care România o are. (…) În declaraţie subliniez faptul că putem să nu mai înţelegem rostul MCV atât timp cât el este utilizat politic împotriva României. El este un mecanism de cooperare şi nu un mecanism de blocare a României”, a arătat Traian Băsescu.

El a dezavuat declaraţiile oamenilor politici care “în ultima perioadă au ajuns la afirmaţii năstruşnice” precum că România nu ar avea tratat de frontieră cu Republica Moldiova.

Ca şi cum semnarea la Paris a Tratatului prin care se stabilea frontiera României nu ar fi existat încă din 1947. România a recunoscut actuala frontieră la Paris în 1947”, a mai declarat preşedintele Traian Băsescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult