Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la Baku, ca orice incercare de a oferi puncte de sprijin regimurilor separatiste este o contributie nefasta la deteriorarea stabilitatii regionale, referindu-se la situatiile din Azerbaidjan, Georgia si Republica Moldova.
„La preluarea primului meu mandat, am lansat spre dezbatere in atentia Europei tema problemelor cu care se confrunta regiunea Marii Negre. In ultimii cinci ani am facut adevarate campanii pe acest subiect. Demersurile noastre au fost intampinate cu reactii diverse, desi am fost martorii unor evenimente dramatice care au lasat urme profunde pentru care cautam astazi solutii”, a declarat Traian Basescu, citat de Mediafax.
El a mai spus ca inviolabilitatea frontierelor si suveranitatea sunt cuvinte care au o rezonanta particulara pentru Romania.
„Sustinem respectarea principiilor de drept international pentru solutionarea conflictelor inghetate din aceasta regiune. Orice incercare de a oferi puncte de sprijin regimurilor separatiste este o contributie nefasta la deteriorarea stabilitatii regionale. Avem cu totii datoria de a sprijini abordarile liderilor de la Baku, Tbilisi si Chisinau. Acestia depun un efort deosebit de a identifica, impreuna cu partenerii europeni si in cadrul structurilor consacrate la nivel international pentru aceste conflicte prelungite, solutii viabile si in limitele principiilor de drept international a caror implementare sa readuca pacea si stabilitatea in regiunea extinsa a Marii Negre”, a mai spus Traian Basescu.
Seful statului roman a reafirmat necesitatea unei solutii in formatul 5+2 pentru Transnistria, cu pastrarea integritatii teritoriale si a suveranitatii Republicii Moldova.
0 comentariu
LIBERALIZAREA pietei energetice reprezinta cea mai productiva (si eficace) strategie de combatere a „oligarhiei” si monopolului (de „stat” –cum ar fi in cazul Romaniei;) Pentru mai multe detalii in aceasta privinta aruncati-va o privire peste directivele UE. Liberalizati piata energetica domnilor, Romania dispune de resurse inpeuizabile: solara, eoliana, biomasa, geotermala, etc. In Germania de exemplu producatori mici si mijlocii au rasarit ca ciupercile dupa ploaie (de ordinul sutelor in ultimii 10 ani) Ei au ajuns sa produca energie si sa vinda la un pret de 8 centi /Kwh. Ei au creat deja zeci de mii de locuri noi de munca… si actualmente ei detin peste 10% din piata energetica. Numarul lor va creste si in continuare, in urmatorii 10 ani, conform prognozelor ei vor detine peste 20% din intreaga piata. Consumatorii la rindul lor vor profita de o oferta mai larga, probabil asa cum profita azi de ofertele din sectorul telecomunicatiilor (in urma LIBERALIZARII acestuia).