Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Băsescu: Voi reveni în viaţa publică. Ce a spus despre Udrea

Băsescu: Voi reveni în viaţa publică. Ce a spus despre Udrea

scris de P.C.R.
16 afisari

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că va reveni în viaţa publică, după ce timp de două luni a tăcut, pentru că spaţiul public nu îl lasă în pace şi a început o campanie împotriva mandatului său, adăugând că nu mai are aspiraţii să devină preşedinte, premier, dar nu mai tace.

Traian Băsescu

Traian Băsescu

”Aproape două luni am tăcut, dar spaţiul public nu mă lasă în pace”, a arătat Băsescu la TVR. El a precizat că a început o ”campanie furibundă de desfiinţare a mandatului său, şi se vede nevoit să îl apere”. ”Voi reveni în viaţa publică. Nu mai am aspiraţii să devin preşedinte, primar, premier, dar nu voi tăcea”, a ţinut să transmită fostul şef al statului.

 Băsescu a declarat că, în contextul actual regional, ambele servicii de informaţii, SRI şi SIE trebuie să primească imediat directori civili, precizând că este vital să se întâmple acest lucru pentru că e vorba de instituţii de siguranţă naţională.

Mai ales privind şi la situaţia regională, la situaţia de securitate, ambele servicii, SRI şi SIE trebuie să primească imediat directori civili. Imediat, este vital să se întâmple, pentru că discutăm de instituţii de siguranţă naţională”, a spus Băsescu la TVR.

El a continuat: ”România are două servicii de informaţii extrem de puternice, SRI şi SIE. Mai are, de asemenea, servicii de informaţii departamentale care sunt şi ele foarte puternice, şi, practic, nu sunt controlate, au autonomie foarte mare şi legile siguranţei naţionale trebuie să aducă sub controlul real activitatea lor”.

Fostul preşedinte s-a referit şi la declaraţiile Elenei Udrea despre ”conducători de instituţii”. ”Într-o instituţie, un om poate greşi, dar asta nu înseamnă blamarea instituţiei. Instituţia, niciodată nu am să spun că SRI este o instituţie compromisă. Poate fi un om, pot fi doi, a fost cazul de la Prahova, dar SRI-ul singur şi i-a descoperit, şi i-a gestionat şi i-a dat pe mâna Parchetului, Dincolo, CSM are mijloace, inspecţie”, a precizat Băsescu.

 Despre reformarea acestor instituţii, Traian Băsescu a amintti faptul că a trimis un set de legi pentru servicii, din 2006, dar ”niciodată, în Parlament nu a avut suficientă susţinere pentru a fi dezbătute”, şi a adăugat că din 2006, ”au trecut aproape nouă ani de când a trirmis acel set de legi, iar acum, probabil că multe dintre articole trebuie ajustate”.
Traian Băsescu a declarat, luni, că Elena Udrea nu minte şi că nu a auzit în timpul mandatului său că a luat bani, subliniind că are încredere în ea şi în justiţie, dar va recunoaşte „indiscutabil” decizia judecătorilor, dacă aceştia vor decide că este vinovată.

Întrebat cum comentează „acuzele” că justiţia a aşteptat să-şi termine mandatul pentru a începe anchetarea penală împotriva Elenei Udrea, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, luni seara, la TVR, că este „o minciună” şi că nu a avut nicio informaţie până la încheierea mandatului că „ar fi implicată în lucruri ilegale”. Referitor la Gala Bute, Traian Băsescu a subliniat că Elena Udrea „nu a fost chemată vreodată să dea o declaraţie, să dea explicaţii”.

Băsescu a precizat că nu va intra „în corul mediatic care se desfăşoară acum la adresa Eeleni Udrea, mai ales că mâine (azi-n.r.)  acest om se prezintă în faţa judecătorilor”, pentru a nu încerca să influenţeze vreo decizie. „Cred că orice aş spune despre dosare, că-i Microsoft, că-i Gata Bute, i-ar face un deserviciu”, a spus el.

Am încredere în acest om. Când un judecător va spune că e vinovată, voi recunoaşte indiscutabil decizia judecătorilor. Dar deocamdată discutăm de o fază premergătoare”, a mai spus fostul preşedinte.

Referitor la faptul că împotriva Elenei Udrea există nouă solicitări pentru începerea urmăririi penale şi pentru arestare preventivă, Traian Băsescu a spus: „Recunosc că e o situaţie de Guinness Book, e aşa o avanlanşă, pentru care trebuie să fii extrem de tare să rezişti, să ai un caracter foarte puternic, să fii extrem de tare să rezişti”.

Fostul preşedinte a susţinut că, aşa cum o cunoaşte, Elena Udrea este „un om care nu minte şi în care poţi să ai încredere”. „Eu n-am auzit-o pe femeia asta vorbind de bani, să ia bani să facă ceva, sunt 11 ani de când colaborez cu ea şi am şi investit enorm încredere şi politic”, a spus Băsescu.

Totodată, Băsescu a mai spus că el are încredere în Elena Udrea şi în justiţie.

În ceea ce priveşte acuzaţiile aduse de Udrea unor persoane de la vârful SRI şi DNA, Traian Băsescu a precizat că „fiecare are dreptul să spună ce crede şi ce ştie” şi că este datoria instituţiilor statului să ancheteze astfel de suspiciuni”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult