Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Boc: Articolul 53 a fost invocat si pentru concediul fara plata

Boc: Articolul 53 a fost invocat si pentru concediul fara plata

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

Articolul 53 din Constitutie privind restrangerea exercitiului unor drepturi a fost utilizat ca temei legal si in 2009, pentru concediul fara plata, principiul fiind confirmat de Curtea Constitutionala pe considerentul ca restrangerea nu vizeaza substanta si este impusa de criza, declara premierul Emil Boc.


„Au fost foarte multe povesti cu privire la caracterul temporar al acestor masuri si al temeiului constitutional. Temeiul constitutional este articolul 53 din Constitutie, temei pe care l-am folosit si in 2009, atunci cand am dat concediul fara plata penru bugetari. Acea masura a avut un caracter temporar si in temeiul Constitutiei s-a putut da. Acest lucru a fost confirmat chiar de Curtea Constitutionala, care a spus ca o asemenea masura de constrangere nu vizeaza substanta dreptului si este determinata de o situatie de criza financiara mondiala care ar putea afecta, in lipsa unor masuri adecvate, stabilitatea economica a tarii si implict securitatea nationala”, a spus Boc.

 

El a aratat ca securitatea nationala in sensul Legii 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei este definita drept „starea de legalitate, de echilibru si de stabilitate sociala, economica si politica”.

 

„Deci nu avem de-a face cu alte masuri si povesti de restrangere a unor drepturi si libertati cetatenesti, ci din perspectiva stabilitatii economice a tarii, pentru corectarea deficitului, avem nevoie de aceste masuri temporare. Asa acum vedeti si alte tari din UE fac aceste lucruri”, a sustinut Boc.

 

El a invocat si exemplul unui caz judecat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in 2009, Andreeva impotriva Letoniei, in care CEDO a retinut faptul ca legea garanteaza dreptul la pensie, nu si intinderea acestui drept, respectiv cuantumul. Potrivit cazului invocat de premier, cuantumul difera in functie de cat poate sa isi permita sistemul respectiv la un moment dat.

0 comentariu

fanariotu 08-03-2010 - 09:05

Asta-i tara in care inafara de interesul strict si personal al politicienilor,nu mai conteaza absolut nimic!In 20 de ani de la lovitura de stat,noi am regresat enorm,atat economic cat si social!Tara a ajuns un conteiner de gunoaie,noi ajungand o natie de cersetori!Vedeti cat conteaza viata unui om,in viziunea excrocilor de politicieni?Vax!!!Macar ca acest om lupta pentru un ideal nobil,aflarea adevarului legat de lovitura de stat si identificarea vinovatilor pentru vietile curmate fara rost!!!Oameni buni,ganditi-va ca urmatorele victime puteti fi voi sau cineva din familia voastra,haideti sa fortam pe cei de la putere sa faca publice toate dosarele care au legatura cu evenimentele respective,si sa salvam in acelasi timp pe omul asta de la moarte!!!Nici macar nu este ,,razboiul,,lui,personal,ci a unui segment mai mare a populatiei!

nae 09-03-2010 - 14:29

pentru numele lui Dumnezeu faceti dreptate si daca e nevoie infudati puscaria cu iliescu si complicii lui!!!!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult