Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Boc cel Mic vrea să împartă România în voievodate sau regiuni

Boc cel Mic vrea să împartă România în voievodate sau regiuni

scris de A.B.
6 afisari

Banii europeni promişi primarilor PDL de către ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, îl supun pe premierul Emil Boc la încă un test în faţa Parlamentului. Discutată mai bine de opt ani şi amânată din cauza rezistenţei şefilor din teritoriu, înlocuirea judeţelor cu regiuni devine prioritatea numărul unu a Guvernului.

Boc vrea reorganizarea României în voievodate sau regiuni

foto: Agerpres

Convocat urgent de preşedintele Băsescu, duminică seara, în cadrul unei întâlniri restrânse la care au participat câţiva membri din vârful PDL, Boc a primit sarcina ca în cel mult o lună să aibă finalizat proiectul de lege care va schimba în mod radical structura administrativă a ţării, scrie Gândul.
Miza o reprezintă cele 10 miliarde de euro de care România ar urma să beneficieze prin programul de Dezvoltare al Comisiei Europene, în perioada 2013-2014, sumele reprezentând plata viitoarelor lucrări de infrastructură, a reţelelor de canalizare şi drumurilor judeţene. Condiţie de bază impusă de Bruxelles, trasarea unor regiuni cu statut juridic a fost amânată până acum din motive cât se poate de pragmatice. Dispariţia judeţelor înseamnă automat şi dispariţia consiliilor judeţene, în timp ce prefecturile vor fi transferate la nivelul noilor structuri, ceea ce înseamnă sute de posturi din administraţie pierdute şi diminuarea influenţei actualilor şefi de consilii judeţene.
Cât priveşte forma pe care o vor lua noile superjudeţe, decizia ar urma să fie luată în termen de o săptămână, în cadrul Coaliţiei.
Două variante sunt discutate în interiorul PDL. Prima formulă vizează adoptarea modelului polonez de voievodate, structuri gigant care să înglobeze câte 3-4 milioane de locuitori şi a căror autorizate să fie exercitată direct asupra comunelor, oraşelor şi municipiilor.

Cea de-a doua variantă presupune păstrarea judeţelor actuale în cadrul noilor regiuni conduse de prefecturi, astfel încât deciziile să fie luate la un nivel mai înalt, dar totodată să existe o zonă tampon de transfer al autorităţii.
Explicaţiile au fost făcute de către Emil Boc, luni, în faţa deputaţilor PDL, premierul promiţând că în cel mult o săptămâna va avea un draft al proiectului.

6 comentarii

Bumerang 07-06-2011 - 18:02

Foarte bine. Sa mai dispara din bugetarii care taie frunza la caini.
Dar in acelasi timp, rebuieste restructurat si sistemul de guvernare. Adica, sa se decentralizaze deciziile care implica zona, si sa nu fie luate la Bucuresti.
Sa apara o concurenta intre zone, in privinta fortei de munca! E zona buna, adica bine administrata, vine lumea. Nu e, pleaca lumea. Si daca si impozitele revin pe plan local, inseamna ca o zona proasta ramana fara oameni.

Bumerang 07-06-2011 - 18:03

inseamna ca o zona proasta ramana fara fara bani

Arhimede 07-06-2011 - 19:40

Bou-merang mare dobitoc poţi fi.

Bumerang 07-06-2011 - 20:18

Bine ca esti tu destept, si salvezi forumu’!

YAAKOV 07-06-2011 - 18:21

Regulile astea sa le stabibesti la matale acasa, in Ungaria. Noi ne putem conduce si singuri.

Pribeagul 07-06-2011 - 19:10

Se pare ca micul Boc s-a timpit cu totul. Nu numai ca n-a tras in teapa nici un invirtit al tranzitiei, asa cum racnea din toti bojocii si promiteau, el si Basescu, in campania electorala, dar nici macar n-a ridicat vre-o teapa. Se gindeste ca nu ne-a dus indeajuns inapoi, este nevoie sa ne conduca pina ajungem in vremea voievodatelor.

Ce le-a venit fratilor? Asa… toc-poc-boc… voievodate! Nu-i de ajuns ca au fost taite salariile si pensiile, in timp ce nesimtiti si jefuitorii cistiga cit vor? Chiar, se simte nevoia de a aduce din nou timpurile in care oamenii erau trasi in teapa, arsi pe rug, trasi pe roata?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult