Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE Boc: Guvernul isi asuma raspunderea pe masurile anticriza

UPDATE Boc: Guvernul isi asuma raspunderea pe masurile anticriza

scris de Ziua Veche
0 afisari

 

.

UPDATE 17.33

“Fara a intrerupe dialogul social cu partenerii, sindicatele si patronatele, vom trece la decizie. Din acest punct de vedere, propun Guvernului si Coalitiei ca modalitatea prin care sa punem in aplicare programul de reducere a cheltuielilor bugetare si de sustinere a activitatii economice sa fie angajarea raspunderii Guvernului.

 

 

 

Ca si calendar, procedura de asumare va trebui sa permita Guvernului ca masurile respective sa fie aplicabile incepand cu luna iunie”, a explicat Emil Boc. El a tinut sa precizeze: “Axa acestor masuri va propun sa fie reducerea cheltuielilor bugetare si nu majorarea taxelor si aici am in vedere in special nemajorarea TVA si a cotei unice ca solutii alternative propuse de unii sau de altii. Cred ca, in acest moment, solutia reducerii cheltuielilor bugetare, care sa ne permita incadrarea intr-un deficit de 6,8% in 2010 reprezinta solutia viabila pentru viitorul acestei tari”.

 

Boc cauta vinovatii

 

Seful Executivului a mai mentionat ca mai intai masurile vor fi discutate in Coalitie in prealabil, dupa care vor fi aprobate in Guvern si, in final, angajata raspunderea in fata Parlamentului. “O asemenea decizie nu poate fi luata decat printr-o asumare directa a raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, care sa decida in ultima instanta daca doreste ca Romania sa mearga intr-o directie buna, sa aiba un viitor sanatos al cresterii economice si nu bazat, cum a fost in trecut, pe consum si imprumut, ci unul bazat pe productivitate si eficienta”, a insistat Boc. El a tinut sa adauge: “Nu acest Guvern este vinovat de derapajele, de greselile din politica salariala si in politica de pensii din anii 2007 si 2008. In 2009, am reusit sa tinem sub capac, sa limitam aceste cresteri ale cheltuielilor. Acum, din cauza si a agravarii crizei economice europene si mondiale, Romania nu-si mai poate permite sa finanteze din imprumut cheltuieli suplimentare din salarii si pensii”.

O alta masura anuntata va fi aceea ca secretarii de stat si consilierii numiti in consiliile de administratie ale companiilor cu capital minoritar de stat, la CEC si Eximbank, vor fi obligati sa isi doneze indemnizatiile obtinute in aceasta calitate intr-un fond de solidaritate, pana la finele anului, a mai anuntat premierul, adaugand: ”Cei care nu respecta acesta decizie sa fie schimbati din functie de ministri, fara niciun fel de somatie”.

–––––

Premierul Emil Boc a propus miercuri membrilor Cabinetului sau si Coalitiei de guvernare solutia asumarii raspunderii Executivului pentru pachetul legislativ de reducere a cheltuielilor publice. Calendarul asumarii, a spus Boc, ar urma sa fie stabilit astfel incat masurile sa poata intra in vigoare la 1 iunie.

 

0 comentariu

oblioo 07-03-2010 - 06:19

Să facem următorul calcul (de dragul demonstraţiei, vom presupune că trăim într-o lume în care nu există inflaţie şi în care preţurile, salariile şi taxele sunt îngheţate la nivelul de acum).Gigel e un tânăr care tocmai se angajează. Ca orice tânăr, salariul lui net de încadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte: să presupunem că e de 1100 de lei. Gigel are 23 de ani. Întrucât e criză şi criza va dura – să presupunem! – multă vreme de acum încolo, hai să zicem că în 2015 leafa lui Gigel va fi tot de 1100 de lei. Ia să vedem însă câţi bani plăteşte Gigel CAS-ul timp de 5 ani (adică 60 de luni) la o leafă mizeră de 1100 de lei. Păi la valorile actuale va plăti 491 de lei x 60 de luni, 29.460 lei. Ei, aici e buba. Gigel are numai 28 de ani şi deja a plătit în contul statului toată suma pe care statul i-ar returna-o în cazul în care ar ieşi la pensie la 65 de ani şi ar mai trăi încă 3-4 ani, cât e speranţa de viaţă a bărbaţilor din România.Cum aşa?

oblioo 07-03-2010 - 06:20

Păi să facem un mic calcul. Dacă nu mă înşel pensia medie din România e undeva pe la 750 de lei. Din contribuţiile date statului până la 28 de ani, Gigel ar putea primi (presupunând că timp de 37 de ani banii săi vor sta undeva într-o valiză, nu într-un cont care îi va multiplica măcar prin dobândă) o pensie medie timp de 29.460 lei /750, 39,28 de luni. Adică peste 3 ani. Păi e numai bine, tanda pe manda: iese la pensie la 65 de ani, mai trăieşte 3 ani şi la 68, după cum zic statisticile, moare!Totuşi, nimeni nu îi explică lui Gigel, şi nici nouă, ce se întâmplă cu CAS-ul pe care Gigel îl plăteşte între 28 şi 65 de ani, adică timp de 37 de ani. Adică 444 de luni. Presupunând că Gigel va rămâne toată viaţa un tâmpit căruia nu i se va mări niciodată salariul, asta ar însemna că timp de 444 de luni va vărsa în buzunarul statului încă 444 x 491 lei, 218.004 lei. Destul de mult, dacă e să mă întrebaţi pe mine. Şi dacă Gigel, totuşi, e un ins dezgheţat, leafa i se va mări şi cotizaţia la stat va fi pe măsură. Unde se duc banii ăştia? Ce se întâmplă cu ei? Cum e posibil ca după numai 5 ani de muncă, fără un salariu deosebit, orice tânăr să-şi fi acoperit deja pensia medie pe care ar putea-o primi la bătrâneţe, înainte să moară? De fapt, ce găuri acoperă munca de o viaţă a lui Gigel? Şi de ce trebuie Gigel să muncească 37 de ani pentru ca banii lui să se ducă în altă parte decât în propria bunăstare de după pensionare? Şi cât credeţi că mai poate rezista un sistem în care 5 ani munceşti pentru tine şi 37 de ani pentru o cauză neştiută de nimeni, în afară de politicieni?

oblioo 07-03-2010 - 06:37

De obicei, cand circul cu autobuzul, imi protejez spatiul vital si am grija la portofel. Dar intr-o zi am fost inghesuit in autobuz si nu am fost suficient de atent. Am ajuns la magazin si, cand am dat sa platesc, am bagat mana in buzunarul de la piept, dupa portofel, dar mana mi-a iesit prin taietura facuta cu lama, fara sa fi simtit nimic, de credea vanzatorul ca vreau sa dau mana cu el…

apevistul 08-03-2010 - 01:12

Astenia de primavara se pare ca incepe sa ne dea tarcoale cuibarindu-ne in suflet nostalgii,omisiuni si alte metehne ale vechiului loc de munca. Numai asa se explica afirmatiile bazate pe „auzite” fara sa folosesti cel putin invitatiile, comunicatele si scrisorile deschise pe care le-ti primit la redactie din partea Federatiei pe care „in afara unei conferinte de presa, cu rezultate modeste, nu este nimic care sa indice un demers viabil, cu rezultate concrete”.E bine totusi ca demersurile acestei organizatii ajung la noi prin presa din tara.In rest sa auzim numai de bine

juristul 08-03-2010 - 07:27

Aplicarea virtuala a principiului contributivitatii, pe care vrea domnul Boc sa-l vare pe gat militarilor la recalcularea pensiilor, este neconstitutionala. Art.1 alin. 2) din Legea 164/2001 privin pensiile militare prevede ca principile generale prevazute in Legea 19/2000 se aplica in mod corespunzator si pensiilor militare,”exceptand situatiile care prin prezenta lege se dispune altfel”. Or, la art.5 alin 2 legea prevede ca „fondurile necesare pentrau plata pensiilor se asigura de la bugetul de stat”, nu din contributii. Deci domnul Boc aplica principiul contributivitatii retroactiv si deci neconstitutional.

Rodu Aurelian 11-03-2010 - 08:28

Un ziarist trecand pe langa Palatul de Justitie, i se facu mila de biata oarba care-si socotea castigul pe degete si-i puse in mana o balanta.
A doua zi ziaristul constata ca jalnica avea in poala doua Ocale ( una mica si una mare.
Din ciclul Teoristul de langa noi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS