Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Boc in mesajul de 1 Decembrie: “Dupa aproape un secol, nimic semnificativ nou in favoarea drepturilor omului”

Boc in mesajul de 1 Decembrie: “Dupa aproape un secol, nimic semnificativ nou in favoarea drepturilor omului”

scris de Ziua Veche
1 afisari

Premierul Emil Boc spune, în mesajul său de 1 Decembrie, că, deşi a trecut aproape un secol de la Rezoluţia votată de Marea Adunare Naţională la Alba-Iulia, acest lucru încă nu a adus, în sistemele democratice moderne, nimic semnificativ nou în favoarea drepturilor omului şi drepturilor civile.


„Rezoluţia votată de Marea Adunare Naţională la Alba-Iulia proclama ”libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare”, ”libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat”, ”drept de vot direct, egal şi pentru ambele sexe”, ”desăvârşită libertate de presă, asociere şi întrunire, libera propagandă”. Aproape un secol de la acel moment încă nu a adus, în sistemele democratice moderne, nimic semnificativ nou în favoarea drepturilor omului şi drepturilor civile„, spune şeful Executivului în mesajul adresat românilor şi postat pe site-ul Guvernului.

El mai precizează că la Alba-Iulia, acum 92 de ani, se năştea „în spirit” România de astăzi, prin voinţa şi hotărârea patrioţilor români din Banat, Transilvania, Ţara Ungurească şi Regat, iar acelor momente le datorăm identitatea ca popor, „faptul că avem rădăcini, tradiţie, valori şi un spirit unitar într-o ţară unită”.

„Acestea sunt cele două semnificaţii fundamentale ale Zilei de 1 Decembrie 1918, pe care o celebrăm astăzi: unitatea naţională şi concepţia profund democratică pe care s-a întemeiat România actuală. Cu acest prilej, aduc un omagiu tuturor celor care au militat pentru Marea Unire şi au contribuit la înfăptuirea acesteia, fie ei intelectuali, artişti, politicieni, militari, preoţi sau oameni de rând”, se mai arată în mesajul premierului.

Totodată, Emil Boc le transmite generaţiilor de astăzi să nu uite sacrificiile predecesorilor noştri, cinstindu-le memoria şi înţelegând că idealul este cea mai puternică armă şi cea mai sigură garanţie a oricărei reuşite.”Şi fiindcă Ziua de 1 Decembrie nu este o simplă formalitate şi o zi liberă, ci ziua noastră, a românilor, oriunde ne-am afla în lume, vă urez, dragi români, La Mulţi Ani, tuturor!„, adaugă premierul.

Un mesaj din partea şefului Executivului se îndreaptă şi către veteranii de război şi militarii Armatei Române, activi sau în rezervă, aflaţi pe teritoriul patriei sau în teatre de operaţii peste hotare.

„Îi salut, totodată, pe veteranii de război şi pe militarii Armatei Române, activi sau în rezervă, aflaţi pe teritoriul patriei sau în teatre de operaţii peste hotare. Pentru că izbânzile voinţei populare româneşti au trebuit apărate inclusiv prin forţa armelor şi prin jertfă, astfel încât noi, astăzi, să ne bucurăm de existenţa unui stat puternic, independent, suveran, democratic şi liber”, spune Emil Boc.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult