Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Boc: noul Cod al muncii descurajează sărăcia şi mâna întinsă

Boc: noul Cod al muncii descurajează sărăcia şi mâna întinsă

scris de Ziua Veche
29 Afisari

Premierul Emil Boc a afirmat, joi seară, că viitorul Cod al muncii va descuraja „sărăcia şi mâna întinsă”, prin faptul că introduce criteriile de performanţă în cazul concedierilor colective de personal şi va combate munca fără forme legale, transmite Agerpres.


Foto Agerpres

„Astăzi, eşti protejat mai mult dacă eşti sărac decât dacă eşti performant. Dacă încurajăm sărăcia şi mâna întinsă, ne vom scufunda cu toţii”, a spus Boc, la o dezbatere organizată de Grupul pentru Dialog Social. El a menţionat că prin noile reglementări criteriile de performanţă pentru departajarea salariaţilor la disponibilizare vor fi prevăzute în contractul de muncă de la început şi nu vor fi introduse arbitrar. „Există criterii pe care le cunoşti de la început, de când ai semnat contractul de muncă, nu eşti supus arbitrariului că pe parcurs cineva ar putea să-ţi aducă alte criterii după principiul ‘ai şapcă, n-ai şapcă’ „, a susţinut primul-ministru.


Referitor la munca la negru, Boc a afirmat că persoanele care lucrează ilegal nu contribuie la bugetele de sănătate, şomaj şi pensii şi apoi vor veni „cu mâna întinsă” pentru a primi ajutoare sociale de la stat, în condiţiile în care România are 11 milioane de asistaţi social. „Orice om care lucrează la negru este privat de asigurări de sănătate, de şomaj, de pensie. Este un om care vine mai târziu cu mâna întinsă la stat pentru a beneficia de asistenţă socială. Şi atunci, ne mirăm că în România avem 11 milioane de asistaţi social. Acest număr nu este normal pentru un stat care se doreşte performant”, a declarat premierul Emil Boc.

În cadrul dezbaterii, liderul Confederaţiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a criticat noul Cod al muncii pentru faptul că ar permite angajatorilor să nu respecte timpul de odihnă legal al salariaţilor. „Astăzi, în domeniul normării muncii, nu există nicio instituţie abilitată care să facă asemenea proceduri. V-am dat exemple clare legate de abuzuri pe care astăzi, pe actualul Cod al muncii, nenumăraţi angajatori le fac. Codul trebuie să fie un sistem de protejare a mecanismelor care să permită protecţia salariaţilor ca parte slabă în relaţia contractuală”, i-a spus Hossu premierului.

În replică, Boc a susţinut că reglementarea pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea oferă salariatului mai multe drepturi decât Directiva europeană privind timpul de repaus.

2 comentarii

Viorica Ianc 11-03-2011 - 15:41

„descurajeaza saracia si mana intinsa …”

A cui ? omule ?

Cu un salar de 200 de euro, la 10 zile concediu, 48 de ore pe saptamana si
proba de lucru de o luna.
Nu stiu cum este in toata Europa.
In Austria la un salar slab de tamplar ( 1300 euro, necalificatii iau 800-1000)
lucrezi 40 de ore pe saptamana, la proba de lucru-3 zile-este interzis o luna,
ai concediu 5 saptamani. Primele 2 dupa necesarul patronului, 3 dupa necesarul angajatului. NU este sanatos numai 10 zile de concediu !

YAAKOV 11-03-2011 - 16:20

Sunt curios daca jigodiile de la PSD si PNL vor schimba acest Cod, dupa ce vor reveni la putere. Atunci se va vedea ce politica duc si daca merita votul electeroratului. Normal ar fi sa schimbe si Legea Educatiei. Dar dupa cum s-au grabit sa-i linga in fund pe UDMR-isti, nu vor face nimic.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS