Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Boc nu accepta revendicările sindicatelor

Boc nu accepta revendicările sindicatelor

scris de Ziua Veche
0 afisari

Guvernul nu poate accepta revendicări ale sindicatelor care să depăşească posibilităţile economiei, iar salariul minim va creşte la un nivel stabilit şi în funcţie de interesele patronatelor, a declarat premierul Boc, după discuţia cu membrii Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR).

„Greul nu a trecut, dar nici nu trebuie să cădem cu toţii victime ale negativismului sau pesimismului, deoarece construim o fundaţie solidă pentru o creştere economică sănătoasă şi de durată. România va oferi atât cât poate, iar Guvernul nu va repeta greşeala Guvernului Tăriceanu de a angaja cheltuieli bugetare fără susţinere pe termen mediu şi lung şi nu va aplica politici populiste„, a spus Boc.

 

El a susţinut din nou că personalul bugetar va recupera anul viitor o parte din scăderea salarială de 25% operată în acest an şi că salariul minim va fi majorat, precizând însă că în acest sens se va ţine cont atât de interesele sindicatelor, dar şi de cele ale patronatelor şi economiei.

Preşedintele CSDR, Iacob Baciu, a declarat, sâmbătă, după discuţiile cu premierul, că acesta s-a angajat ca până pe 5 noiembrie să promoveze o nouă lege a dialogului social, dar şi o lege a inspecţiei muncii.

Reprezentanţii CSDR au discutat mai bine de trei ore cu premierul Emil Boc, cu ministrul Muncii, Ioan Botiş şi cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, în urma întâlnirii obţinând doar promisiuni privind elaborarea unor noi acte normative.

Potrivit acestuia, reprezentanţii CSDR au obţinut promisiunea că membrii de sindicat vor face parte din echipele de control ale Inspecţiei Muncii, în acest sens urmând să fie încheiate protocoale la nivel judeţean.

De asemenea, sindicaliştii de la CSDR au reuşit să-l convingă pe premierul Emil Boc să scoată din subordinea Ministerului Educaţiei Consiliul naţional de pregătire a adulţilor.

Iacob Baciu a mai spus că în cadrul discuţiei s-a menţinut poziţia sindicaliştilor privind stabilirea salariului minim la 750 de lei, însă premierul Emil Boc a avansat o valoare de doar 640 de lei, care nu a fost însă acceptată.

Sindicaliştii au mai fost nemulţumiţi de coeficienţii de salarizare şi grila de ierarhizare, cele mai multe nemulţumiri venind de la cei din învăţământ, sănătate şi cultură.

„Premierul a dispus o reanalizare a coeficienţilor la nivel de Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii”, a declarat Baciu.

În acest context, sindicaliştii de la CSDR au precizat că-şi menţin calendarul de proteste anunţat până acum.

Vicepreşedintele CSDR Aurel Cornea a reafirmat că Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va organiza în 5 octombrie, în Piaţa Victoriei, „un miting pentru salvarea învăţământului românesc”.

Cornea, care este şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a precizat că negocierile pentru Legea salarizării şi pentru majorarea salariului minim pe economie vor continua săptămâna viitoare şi a mai spus că i-a atras atenţia premierului că reforma în educaţie este întârziată din cauza faptului că Legea educaţiei zace la Comisia de învăţământ a Senatului.

În acest context, Emil Boc ar fi promis că va interveni pentru deblocarea acestei situaţii.

Liderii confederaţiilor sindicale au decis, joi, să organizeze proteste comune, astfel că mitingul anunţat pentru 7 octombrie ar putea fi amânat pentru ca acţiunea sindicală să poată fi pregătită, având în vedere că se mizează pe participarea a 70.000 – 80.000 de oameni.

Preşedintele confederaţiei „Cartel Alfa”, Bogdan Hosu, declara că liderii tuturor confederaţiilor vor avea o nouă întâlnire, luni, când vor decide o strategie comună şi planul pentru viitoarele acţiuni de protest. Hosu preciza că protestele vor fi organizate pentru rezolvarea problemelor care ţin de salariul minim pe economie, de crearea de noi locuri de muncă, Legea pensiilor şi cea a salarizării.

Preşedintele CNSRL Frăţia, Marius Petcu, declara că toate acţiunile anunţate până pe 7 octombrie de către sindicalişti rămân în picioare, dar a precizat că liderii confederaţiilor iau în calcul posibilitatea amânării mitingului de protest organizat de Ziua Mondială a Muncii Decente, în 7 octombrie, întrucât timpul ar putea fi prea scurt pentru a putea mobiliza circa 70-80 de mii de oameni în acţiunea comună pe care o doresc sindicatele.

Un alt motiv pentru care mitingul din 7 octombrie ar putea fi amânat îl reprezintă acţiunile de protest ale sindicaliştilor din educaţie, care vor avea loc în 5 octombrie. Liderii confederaţiilor sindicale iau în calcul faptul că cei 10.000 de sindicalişti din educaţie care vor ieşi în stradă în 5 octombrie ar putea fi mai greu mobilizaţi să protesteze din nou peste alte două zile.

0 comentariu

art 17-03-2010 - 17:30

inimaginabil

geek-a-contra 17-03-2010 - 17:36

o gagica goala in prezenta unui guvern in kooru’ gol (financiar, bineinteles :))….

desi, daca ma mai gindesc o tzira… la gradul de im)potenta (politica, bineinteles :)) a premierului este ca si cum ai vorbi de funie in casa….

un crestin 17-03-2010 - 17:49

Pictura fiind situata exact in locul unde era programata sa aiba loc conferinta de presa de la finalul sedintei de Guvern,
ar dauna atentiei auditoriului prin frumusetea ei.

Numai si numai daca persoana care conferentiaza ar fi un fin cunoscator de arta si ar face o referire delicata si primavaratica cu dedicatie doamnelor si domnisoarelor din sala si din toata tara.
Sau sa cante ‘”Atat de frasgeda”.

cercetas 17-03-2010 - 22:11

Pai cum!

Viorica Ianc 18-03-2010 - 02:17

Batranete asigurata !
Pictura este frumoasa ! Totusi pentru
mine prea scump ! Oare nu este vreun
tanar pictor in Iasi care s-ar fi bucurat
de 50 000 ?

nuinteleg 18-03-2010 - 04:00

o avea el batranetea asigurata , pacat ca e mort …si pictura e groaznica , un kitsch ordinar care nu merita nici 20 de euro , premierul a avut dreptate sa incerce sa o ascunda

dan dan 18-03-2010 - 08:20

Penibil!
O situatie penibila!
Si cateva din comentariile de aici sunt penibile!

In primul rand pictura nu este un kitsch. Cine a vazut-o in realitate poate confirma. Si valoarea ei de 200.000 de euro este neinsemnata. Mai ales ca va ramane acolo tot restul vietii, mai ales ca este pictata de un pictor cu o asemenea valoare, mai ales ca se afla in prima institutie de invatamant superior din Romania, mai ales ca aceasta cladire a Universitatii are o istorie monumentala! In aceasta cladire s-a scris de multe ori Istoria Romaniei in timpuri din cele mai grele…

Dar domnul Boc nu stie ce e arta, istoria sau simbolistica… si nici unii din comentatorii acestui articol!

Huhu 18-03-2010 - 18:51

Ce faceau viclenii pedelist, ba?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS