Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Boc pensie mica pentru popor, mare pentru securisti

Boc pensie mica pentru popor, mare pentru securisti

scris de Ziua Veche
3 afisari

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, urmand ca acesta sa fie transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbatut si adoptat in regim de urgenta. Subiectul a fost dezbatut pe larg in campania electorala de toate formatiunile implicate in sprijinirea candidatilor la functia de sef al statului. Iar PDL-ul, principalul partid care a contribuit la alegerea lui Traian Basescu, a militat, in special prin vocea lui Emil Boc, pentru aplicarea sistemului contributivitatii. Masura care urmeaza sa fie trimisa Legislativului. Proiectul a provocat reactii, in principal, in randul pensionarilor din Magistratura si al celor din sistemul de Siguranta nationala, Aparare si Ordine publica, mai ales din cauza aparitiei in mass-media a sintagmei „Pensii nesimtite”. Asta, in timp ce pensiile fostilor tortionari, securisti sau colaboratori si informatori ai acestora raman neatinse. 

 

 

La sfarsitul lunii ianuarie, in dicutiile cu reprezentantii Fondului Monetar International despre necesitatea unei legi privind sistemul unitar de pensii, oficialii de la Bucuresti nu si-au amintit si de fosti lucratori ai Securitatii, care incaseaza pensii chiar de sapte ori mai mari decat media. Societatea de Studii Istorice din Romania a lansat in 12 ianuarie o petitie prin care solicita reducerea pensiilor fostilor activisti comunisti de rang inalt si a responsabililor din aparatul represiv al fostei Securitati. „Consideram ca este profund imoral ca promotorii unui sistem criminal sa se bucure de impunitate intr-un regim democratic si, in plus, sa beneficieze de favoruri. Orice reforma care vizează modernizarea statului nu poate fi compatibila cu onorarea acelora care au transformat statul in instrument de represiune politica, in perioada 1948-1989”, explica initiatorii petitiei. Ei cer Gvernului Boc, in contextul dezbaterilor legate de legea sistemului unic de pensii din zilele acestea, sa gaseasca o formula legala, in acord cu Constitutia, “prin care pensiile celor responsabili pentru nelegiuirile regimului comunist sa fie reduse”.

Taiem, reducem

Premierul Boc a inceput prost „reforma statului”. Toate masurile anuntate se bazeaza pe „taiem„, „reducem„, „economisim„. Doar pentru ca a „decis„. „Economiile care se fac din recalcularea acestor pensii speciale sunt intre 500 si 800 de milioane de euro”, a spus prim-ministrul. „Premierul a dat asigurari ca, urmare a aplicarii noii legi, majoritatea covarsitoare a pensiilor aflate in plata nu vor scadea, simularile aratand ca vor fi diminuate doar 15% dintre pensiile speciale. Din cele aproximativ 5,8 milioane de pensii din sistemul public, aproximativ 180.000 sunt pensii speciale. Aproximativ 85% dintre aceste pensii speciale au un cuantum de pana la 30 de milioane de lei vechi, iar acestea nu vor scadea dupa recalculare”, se precizeaza in comunicatul Guvernului.

 

Cand a pornit acest proiect, Emil Boc afirmase ca s-a gandit la echitate. In momentul de fata, nu este vorba despre echitate, ci de „economii” si de bani storsi la buget. Este clar ca proiectul de lege aprobat miercuri de Guvern nu este final si ca va fi intors si rasucit pe toate partile. Mai ales ca sunt multi cei care considera ca, pana la urma, de suferit vor avea toti pensionarii. Chiar si cei cu pensii mizere.

 

Militarii asteapta forma finala a Legii

 

.Decizia guvernului Boc a dat nastere la reactii in randul asociatiilor cadrelor militare in rezerva. Astfel, potrivit presedintelui Asociatiei Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere din cadrul SPP, generalul de brigada (r) Mihai Ionel, deocamdata, nu se pune problema unor actiuni in Justitie sau a unor proteste. „Nu avem inca o forma finala a Legii, asa ca nu este cazul. Dupa, eventual, va avea loc o consultare intre asociatiile din domeniu, pentru adoptarea unei pozitii comune”, a declarat pentru Ziuaveche.ro generalul.

„Noi – cele sapte asociatii ale cadrelor militare in rezerva si retragere – ne-am adresat in comun principalelor institutii ale statului, inclusiv la Presedintie, cerand sa se mentina prevederile legii aflate in vigoare. Militarii si politistii nu pot fi incadrati in acelasi sistem national. Este vorba despre specificitatea muncii, care include sistemul de selectie, formare si regim de munca. In aceste cazuri, nu poate fi vorba despre o normare a muncii, pentru ca militarul nu lucreaza 8 ore pe zi, nu are drept de asociere si nici drept de greva, asa cum au alte categorii sociale. Plus ca, in toate statele europene civilizate, exista legi speciale care reglementeaza statutul militarilor”, a mai spus generalul.

La randul sau, colonelul (r) Ninel Georgescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere „Alexandru Ioan Cuza” (MApN), a declarat pentru Ziuaveche.ro ca, pana la adoptarea formei finale a Legii, nu se poate discuta concret. „Legea trebuie vazuta si analizata punctual, doar in forma finala. Dupa aceea, vom avea o opinie (…) Orice calcul se face pe baza unui algoritm. Trebuie sa vedem detaliile”, a continuat colonelul, care a precizat ca militarii nu trebuie sa fie inclusi la calculul „contributivitatii”, mai ales ca, in toate statele NATO, situatia personalului din sistemul de siguranta, aparare si ordine publica este reglementata diferit.

 

Magistratii considera „un rebut” noua lege a pensiilor

 

Judecatorul Viorica Costiniu, presedintele de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, a declarat pentru Ziuaveche.ro ca noua lege a pensiilor este neconstitutionala: „Acest produs legislativ este un rebut!” Viorica Costiniu a precizat ca dintre cei 180.000 de detinatori de pensii speciale magistratii sunt pricipalii vizati, chiar daca ei nu reprezinta mai mult de 15% dintre acestia: „In Constitutie se prevede ca in stat exista trei puteri, dar actualul Executiv se erijeaza in unica putere. Cere Parlamentului sa solutioneze problema pana in luna iunie, de parca legislativul a ajuns o curea de transmisie intre Executiv si semnatura prezidentiala!” Reprezentanta AMR ne-a informat ca recent infiintata Asociatie Nationala a Magistratilor Pensionari se va intruni in colectivul de conducere si va adopta un plan de masuri de contraacarare a intentiilor Guvernului. Este luata in calcul inclusiv posibilitatea de actionare in judecata a Guvernului. (Razvan SAVALIUC)

 

 

 

 

 

 

 

0 comentariu

fanariotu 25-02-2010 - 10:00

Deoarece sunt foarte tari in gura,propun ca Ciutacu,Badea,Gadea,Tudor,Stan,Ciovica sa preia niste ministere si sa scoata tara din criza! Va garantez ca ne-am dezintegra total si definitiv!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult