Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Boc: Reorganizarea tarii nu presupune „regiuni cu continut etnic”

Boc: Reorganizarea tarii nu presupune „regiuni cu continut etnic”

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Autoritatile trebuie sa asigure o structura organizatorica functionala a tarii, conform statutului de membru al Uniunii Europene, dar numai pe baza Constitutiei, care stabileste ca Romania este un stat national unitar, a precizat premierul Emil Boc, joi, la seminarul cu tema „Oportunitatea reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei in plan regional”.

„Romania nu este stat federal si nu putem avea niciun fel de structura federala de care sa vorbim, cum sunt in Germania landuri sau in America state”, a spus Boc.

El a apreciat ca actualele opt regiuni de dezvoltare nu mai raspund necesitatilor, dar a precizat ca reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei nu va presupune crearea unor regiuni „cu continut etnic”.

„In orice forma, ori in prima, constitutionala, ori in a doua, fara revizuirea Constitutiei, un lucru trebuie sa fie clar, aceste regiuni nu trebuie sa fie privite ca si regiuni cu continut etnic, pentru ca atunci am denatura sensul discutiei de la care pornim. Regiunile trebuie sa fie entitati administrativ-teritoriale care sa raspunda nevoilor Romaniei de o mai buna administrare a serviciilor publice pentru cetatean si a raspunde calitatii de stat membru al UE”, a declarat Boc, citat de Mediafax.

Potrivit premierului, reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei poate fi efectuata prin revizuirea Constitutiei, fiind insa nevoie in acest sens de un acord politic intre toate partidele.

„Se pune intrebarea daca acest sistem actual al regiunilor de dezvoltare mai raspunde nevoilor Romaniei, daca impartirea in opt regiuni constituie cadrul in care Romania se poate dezvolta mai departe. Raspunsul meu la aceasta intrebare este din nou negativ, nu. Nu raspunde nevoilor Romaniei, dar pentru a putea merge mai departe trebuie ca noi, politicienii, sa dam un raspuns constitutional. Daca vrem ca regiunea sa aiba un statut juridic constitutional, trebuie sa reviziuim Constitutia. Pentru asta avem nevoie in Parlament de doua treimi, in fiecare camera a Parlamentului, sau de trei patrimi daca ajunge subiect de divergenta in plenul reunit al celor doua camere. Acest lucru nu-l poate face un partid politic sau altul, nici chiar majoritatea care astazi guverneaza Romania, pentru asta este nevoie de un acord politic la nivelul clasei politice”, a afirmat premierul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS