Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Boc şi-a asumat răspunderea. Opoziţia ameninţă cu o nouă moţiune

Boc şi-a asumat răspunderea. Opoziţia ameninţă cu o nouă moţiune

scris de Ziua Veche
0 afisari

.UPDATE ora 15,00Imediat după asumarea răspunderii Guvernului pe noua Lege a educaţiei, în absenţa opoziţiei, liberalii şi-au anunţat intenţia de a depune o nouă moţiune de cenzură.  Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a anunţat că liberalii au început strângerea de semnături, aşteptând şi susţinerea PSD. Nicolăescu a mai arătat că moţiunea de cenzură pe Educaţie ar putea avea mai multe şanse decât cea care nu a întrunit, miercuri, voturile necesare pentru a fi adoptată, întrucât nu este un gest strict politic, ci priveşte viitorul copiilor. El a declarat că speră ca noua moţiune de cenzură să fie depusă până sâmbătă la prânz.

 

–––––––––––––––––––––-

 PNL şi PSD+PC au părăsit sala de plen a Parlamentului, după ce au solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a asumării răspunderii Guvernului pe legea Educaţiei Naţionale. Social-democratul Cristian Dumitrescu a fost primul care a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a acestui subiect.

„În acest moment, Curtea Constituţională a României nu s-a pronunţat, amânând pronunţarea. În orice sistem de drept constituţional există o derogare de la procedura pe care noi o putem desfăşura”, a spus Dumitrescu.
Şi liberalul Eugen Nicolăescu a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a acestui subiect, pe motiv că CCR nu s-a pronunţat încă. În acest context, el a arătat că PNL nu va participa la dezbateri dacă subiectul nu va fi eliminat de pe ordinea de zi, transmite Agerpres.

Premierul Emil Boc a intervenit şi a susţinut că procedura este legală. „Opoziţia are la îndemână moţiunea de cenzură sau sesizarea CCR”, a argumentat Boc.

Liderul deputaţilor PSD+PC, Mircea Duşa, i-a reamintit premierului că nu este membru al Parlamentului şi în consecinţă, potrivit regulamentului, nu are dreptul să intervină pe procedură. Totodată, el a cerut apel nominal şi a avertizat că social-democraţii şi conservatorii nu vor participa la astfel de dezbateri. „Legea nu reprezintă o urgenţă, întrucât actul normativ se va aplica de anul viitor, iar pe acest considerent sigur că noi nu vom participa la şedinţele acestea forţate ale dumneavoastră şi sunt convins că domnul Oltean, care este un preşedinte de şedinţă foarte riguros, nu va încălca în picioare regulamentul şedinţelor comune”, a spus Duşa.

Prim-ministrul Emil Boc a insistat, joi, de la tribuna plenului reunit al Parlamentului, ca Guvernul să-şi asume răspunderea, în această şedinţă, pentru legea Educaţiei Naţionale, după ce parlamentari ai Opoziţiei au cerut amânarea procedurii până după decizia Curţii Constituţionale pe acest aspect. 
„Guvernul are dreptul să-şi angajeze răspunderea asupra unui proiect de lege, declaraţie de politică generală. Acest drept nu poate fi respins Guvernului. Pretextul că există un conflict juridic de natură constituţională sesizat ca atare de preşedinte Senatului nu împiedică procedura de asumare a răspunderii. Dacă există vreun text de lege care spune că, în condiţiile în care a fost sesizată Curtea Constituţională, se amână angajarea răspunderii, vă rog să-l evocaţi. În acest context, procedura de asumare este legală, constituţională şi Guvernul îşi pune la dispoziţie mandatul în vederea angajării răspunderii pe marginea acestui proiect de lege”, a subliniat Boc, într-o intervenţie pe procedură. Curtea Constituţională a amânat până pe 3 noiembrie decizia privind constituţionalitatea procedurii de asumare a răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult