Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Bogdan Aurescu: Negocierile romano – americane pe tema participarii tarii noastre la sistemul de aparare antiracheta evolueaza intr-un ritm foarte bun

Bogdan Aurescu: Negocierile romano – americane pe tema participarii tarii noastre la sistemul de aparare antiracheta evolueaza intr-un ritm foarte bun

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Negocierile romano – americane pe tema participarii tarii noastre la sistemul de aparare antiracheta evolueaza intr-un ritm foarte bun, afirma, intr-un interviu acordat Agerpres, secretarul de stat pentru afaceri europene in Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Negociator din partea Romaniei, Aurescu spune ca, in cursul zilei de vineri, va avea loc, la Bucuresti, cea de-a treia runda de negocieri, mentionand, in context, ca discutiile se desfasoara intr-o atmosfera relaxata si constructiva.

Pe de alta parte, oficialul MAE declara ca la nivelul Aliantei Nord-Atlantice Romania sustine ideea unui sistem NATO comun, urmand ca in cadrul Aliantei sa se discute toate aspectele cu caracter tehnic, economic.

La Summitul NATO de la Lisabona, din noiembrie, urmeaza ca statele aliate sa ia o decizie pe care Romania o sustine si a sustinut-o in mod constant in toata aceasta perioada, cu privire la crearea unui sistem de aparare antiracheta al Aliantei, pornind de la nucleul pe care-l reprezinta sistemul american de aparare antiracheta, cel care a fost propus anul trecut, in toamna, de presedintele Obama”, a subliniat Aurescu.

Referitor la stadiul discutiilor Washington – Moscova cu privire la posibilitatea implicarii Rusiei in acest proiect, Aurescu a precizat ca exista o deschidere cu privire la implicarea Rusiei in proiectele de aparare antiracheta, atat in plan bilateral americano – rus, cat si la nivel NATO. “Si noi consideram ca aceasta deschidere este una foarte buna, potrivita. Au existat, dupa stiinta noastra, consultari frecvente intre partea rusa si cea americana, prilej cu care partea americana a informat partea rusa cu privire la stadiul evolutiei proiectului american si, de asemenea, exista deschidere si la nivel NATO. Secretarul General NATO, in repetate randuri, a propus un acoperis comun, s-a referit la un moment dat la aceasta sintagma “acoperis comun” de aparare antiracheta pe tot spatiul euroatlantic, inclusiv Rusia. Prin urmare, exista aceasta deschidere de participare. Sigur ca detaliile cu privire la partea tehnica a participarii, modul in care concret ar avea loc o astfel de cuplare a Rusiei la proiectul american, respectiv NATO, acestea sunt chestiuni care urmeaza sa fie definite ulterior. Sigur, in masura in care Rusia o doreste”, a asugat acesta.

In privinta numarului de rachete care vor fi instalate si a locatiei scutului, secretarul de stat a declarat ca “deocamdata, acestea sunt detalii care nu s-au fixat cu titlu definitiv. Urmeaza ca, in procesul de negocieri, atunci cand vom avansa spre finalul acestui proces, aceste lucruri sa fie decise si, in acelasi timp, facute publice. Procesul acesta, vreau sa spun si sa subliniez, este unul pe care atat partea romana cat si cea americana il doresc cat se poate de transparent. Insa, dupa ce aceste chestiuni vor fi decise cu certitudine, de-abia atunci vom putea sa le facem publice”.

Interviul integral pe www.agerpres.ro

0 comentariu

nik 16-03-2010 - 18:26

e arma prostului .de ce numai acum vor ancheta

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult